Ερευνητές ανακάλυψαν το γονίδιο που μας βοηθά να ξεπερνάμε μετατραυματικό σοκ/στρες

bad_memories_tet1

Αφού κατάφεραν να διαγράψουν το φόβο, να σβήσουν τις κακές αναμνήσεις και να ενσωματώσουν ψεύτικες, οι επιστήμονες πηγαίνουν ένα βήμα παραπέρα ανακαλύπτοντας το γονίδιο που μας βοηθά να ξεπεράσουμε μετατραυματικό σοκ/στρες.

Αν ανατρέξετε στο παλαιότερο άρθρο μας, θα δείτε ότι τότε είχαν ανακαλύψει το γονίδιο μνήμης Npas4, ενώ τώρα η κουβέντα γίνεται για το Tet1, το οποίο ελέγχει τη μεθυλίωση του DNA (μια διαρκής διεργασία τροποποίησης για την έκφραση των γονιδίων).

Η έρευνα επικεντρώθηκε στο πως επηρεάζει το Tet1 τις αναμνήσεις και γι' αυτό κλείδωσαν ποντίκια σε ένα κλουβί προκαλώντας τους ένα μικρό ηλεκτροσοκ. Μετά από λίγο, τα ξαναέβαλαν μέσα στο κλουβί χωρίς ηλεκτροσόκ και κατέγραψαν τις αντιδράσεις τους. Παρατήρησαν ότι αυτά στα οποία το γονίδιο Tet1 βρισκόταν σε κανονικά επίπεδα είχαν καταφέρει να ξεπεράσουν το φόβο του ηλεκτροσοκ, αντικαθιστώντας τις παλιές "κακές" μνήμες με καινούριες. Αντίθετα, σε όσα το Tet1 βρισκόταν σε χαμηλά επίπεδα, παρέμεναν φοβισμένα.

Σύμφωνα με τον Li-Huei Tsai, επικεφαλής του τμήματος Picower Institute for Learning and Memory του MIT

"Αυτό που κάνουμε δεν είναι διαγραφή της μνήμης. Το παλιό ίχνος της τραυματικής μνήμης θυμίζει στα ποντίκια ότι το μέρος είναι επικίνδυνο, αλλά μια νέα μνήμη τους καθησυχάζει ότι όλα είναι εντάξει. Ουσιαστικά, πρόκειται για δύο μνήμες που ανταγωνίζονται η μία την άλλη"

Αν η καταπολέμηση σοβαρών μετατραυματικών σοκ μπορεί να γίνει απλά με την αύξηση των επιπέδων ενός γονιδίου, τότε αυτή η ανακάλυψη θα μπορούσε να είναι καίριας σημασίας και όχι μόνο για στρατιωτικούς σκοπούς.

Προσωπικά με ανησυχεί το γεγονός της μη-διαγραφής της παλιάς μνήμης και τι επιπτώσεις θα μπορούσε να έχει αυτός ο ανταγωνισμός, αλλά φαντάζομαι θα έχουμε εξελίξεις μέσα στα επόμενα χρόνια. Εσείς τι λέτε;

 

[via]

Loading