Επιστήμονες διαγράφουν τις κακές αναμνήσεις από τα ποντίκια

Νευροεπιστήμονες του MIT έχουν ανακαλύψει μια νέα χημική μέθοδο ικανή να διαγράψει όλες τις κακές αναμνήσεις από τη μνήμη των ποντικιών. Απενεργοποιώντας ένα συγκεκριμένο γονίδιο μνήμης ονόματι Npas 4, διαπίστωσαν ότι τα ποντίκια μπορούσαν να ξεχάσουν ακόμα και τους μεγαλύτερους τους φόβους!

Προκειμένου να ερευνήσουν σε βάθος τους γενετικούς μηχανισμούς της μνήμης, οι ερευνητές επέβαλαν τα ποντίκια σε ένα πολύ μικρό ηλεκτροσόκ κάθε φορά που έμπαιναν σε ένα συγκεκριμένο χώρο. Μέσα σε λίγα λεπτά, τα ποντίκια φοβόντουσαν το χώρο αυτό και πάγωναν κάθε φορά στην είσοδο. Στη συνέχεια, αυτό που έκαναν οι ερευνητές ήταν να απενεργοποιούν το γονίδιο Npas4, με αποτέλεσμα τα ποντίκια να ξεχνούν τη φοβία τους!

Οι επιστήμονες θεωρούν ότι το συγκεκριμένο γονίδιο είναι ζωτικής σημασίας για όλους τους τύπους της μνήμης και ότι πλέον βρίσκονται πολύ κοντά στις περιοχές του εγκεφάλου όπου αποθηκεύονται οι μακροπρόθεσμες αναμνήσεις.

Μάλιστα, ευελπιστούν ότι το συγκεκριμένο επίτευγμα ήταν μόνο η αρχή και ότι σύντομα θα είναι σε θέση να δημιουργούν νέες μνήμες ή ακόμα και να τροποποιούν τις ήδη υπάρχουσες. Ποιος ξέρει, ίσως σε μερικά χρόνια δούμε τη συγκεκριμένη μέθοδο να εφαρμόζεται και σε ανθρώπους...

[πηγή dailymail]
Loading