Οι επιστήμονες ανακαλύπτουν γιατί ο ύπνος μας είναι απαραίτητος

sleep

Όλοι γνωρίζουμε ότι ο ύπνος μας είναι απαραίτητος όπως επίσης και τις δυσάρεστες επιπτώσεις που προκαλεί η έλλειψή του. Αυτό όμως που δε γνωρίζουμε είναι γιατί χρειαζόμαστε τόσο πολύ τον ύπνο και πού οφείλονται όλα αυτά τα δεινά της αϋπνίας.

Για πρώτη φορά στα χρονικά, επιστήμονες του University of Rochester ανακάλυψαν τον πρώτο και κύριο λόγο που ο εγκέφαλος μας χρειάζεται τον ύπνο και αυτός είναι ότι όση ώρα κοιμόμαστε ο εγκέφαλος μας καθαρίζει από όλα τα “σκουπίδια” που έχει γεμίσει κατά τις ώρες που είμαστε ξύπνιοι.

Πιο συγκεκριμένα τα κύτταρα του οργανισμού μας παράγουν απόβλητα τα οποία απομακρύνονται από αυτόν με τη βοήθεια του λεμφικού μας συστήματος. Ωστόσο, ο εγκέφαλος δεν είναι συνδεδεμένος με αυτό και τα απόβλητα καθαρίζουν μεταφερόμενα μέσω του εγκεφαλονωτιαίου υγρού στο συκώτι. Η διαδικασία αυτή γίνεται δύο φορές πιο γρήγορα ενώ κοιμόμαστε επειδή οι νευρώνες μας συρρικνώνονται κατά το ήμισυ καθιστώντας έτσι τα κανάλια γύρω τους μεγαλύτερα.

Σύμφωνα με τον ερευνητή Maiken Nedergaard:

“Η μελέτη δείχνει ότι ο εγκέφαλος έχει διαφορετικές λειτουργικές καταστάσεις όταν κοιμόμαστε και όταν είμαστε ξύπνιοι. Η φύση της αποκατάστασης του ύπνου φαίνεται να είναι το αποτέλεσμα της δραστικής εκκαθάρισης των υποπροϊόντων της νευρωνικής δραστηριότητας που συσσωρεύονται όσο είμαστε ξύπνιοι.”

[via]

Advertisements
This entry was posted in Misc, Science. Bookmark the permalink.