Ερευνητές δημιούργησαν για πρώτη φορά υπερπυκνωτές πυριτίου! Ταχύτατη φόρτιση και αυτονομία εβδομάδων για φορητές συσκευές;

silicon_supercapacitor

Πριν από μερικούς μήνες είχαμε μάθει για τους υπερπυκνωτές γραφενίου του UCLA, χάριν στους οποίους θα μπορούσαμε να τροφοδοτήσουμε μια φορητή συσκευή (π.χ. smartphone) με ελάχιστα δευτερόλεπτα φόρτισης (αξίζει να το θυμηθείτε εδώ).

Τώρα έρχεται το Vanderbilt University να προτείνει μια νέα εναλλακτική για την κατασκευή υπερπυκνωτή (αυτή τη φορά από πυρίτιο), ο οποίος θα μπορούσε να ενσωματωθεί στον επεξεργαστή μιας φορητής συσκευής για να προσφέρει εβδομάδες αυτονομίας με μια απλή φόρτιση ή ακόμη και σε φωτοβολταϊκά που θα παράγουν ενέργεια με ή χωρίς ηλιακή ακτινοβολία.

Είναι η πρώτη φορά που επιτυγχάνεται η δημιουργία υπερπυκνωτή από πυρίτιο, καθώς μέχρι τώρα θεωρούσαν ότι το υλικό δεν θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τέτοια εφαρμογή λόγω του τρόπου αντίδρασης του με τους ηλεκτρολύτες. Τελικά, η λύση ήταν απλή. Επικάλυψαν την πορώδη επιφάνεια του πυριτίου με γραφένιο (πάχος μερικά νανόμετρα) με αποτέλεσμα η κίνηση των ιόντων να γίνεται χωρίς απώλειες.

Η έρευνα αυτή θα μπορούσε να οδηγήσει στη λύση του προβλήματος της μπαταρίας για όλες τις σημερινές φορητές συσκευές. Σκεφτείτε μελλοντικά SoC (system-on-chip) που εκτός από CPU, GPU κ.ά. modules θα περιλαμβάνουν και τη "μπαταρία", η οποία μάλιστα θα φορτίζει ταχύτατα και θα κρατά πολύ περισσότερο.

[via]

Loading