Ερευνητές από το Wake Forest Institute for Regenerative Medicine παρουσίασαν τα αποτελέσματα ενός πειραματικού "εκτυπωτή δέρματος", ο οποίος μπορεί να δημιουργεί κομμάτια ζωντανού ιστού που εφαρμόζονται επάνω σε εγκαύματα ή άλλους τραυματισμούς του δέρματος.

Η συσκευή χρησιμοποιεί βιολογικά "μελάνια" κατασκευασμένα από κύτταρα δέρματος, κολλαγόνο και διάφορες πηκτικές ουσίες που εξέρχονται από τις δύο κεφαλές του εκτυπωτή. Μόλις συνδυαστούν τα προαναφερθέντα, δημιουργούν μια βιορητίνη, η οποία στη συνέχεια καλύπτεται από ένα επιπλέον στρώμα δερματικών κυττάρων για να σφραγίσει την πληγή!

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι ο "εκτυπωτής" θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πεδία μάχης για την περίθαλψη τραυματιών, αλλά ίσως θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για αισθητική ιατρική ή ακόμη και να αποτελέσει την πηγή της νεότητας (τουλάχιστον για το δέρμα).

Οι δοκιμές που έγιναν σε ποντίκια έδειξαν προχωρημένη επούλωση κατά τη δεύτερη και τρίτη εβδομάδα, με πλήρη σχηματισμό ιστού επάνω από την πληγή μετά την τρίτη εβδομάδα. Η επόμενη σειρά δοκιμών θα γίνει σε χοίρους, καθώς το δέρμα τους είναι παρόμοιο με των ανθρώπων, και εάν τα αποτελέσματα είναι ικανοποιητικά, τότε είναι πολύ πιθανό να δούμε αυτές τις συσκευές στα νοσοκομεία.

[πηγή TechnologyReview]
Advertisements