Ηλιακή μπογιά: Η οικονομική ενεργειακή λύση του μέλλοντος; [Video]

Ερευνητές του University of Notre Dame έχουν αναπτύξει μια νέα ουσία, ονόματι ηλιακή μπογιά, ικανή να αξιοποιεί το ηλιακό φως για την παραγωγή ενέργειας. Η ηλιακή μπογιά έχει την ιδιότητα να απορροφά την ενέργεια του ήλιου και να τη μετατρέπει σε ηλεκτρισμό, αποτελώντας ταυτόχρονα μια άκρως οικονομική λύση.

Το μυστικό της ηλιακής μπογιάς βρίσκεται στη χρήση κβαντικών τελειών, ή αλλιώς νανοσωματιδίων ικανών να παράγουν ενέργεια. Στην ουσία πρόκειται για ένα υλικό που αποτελείται από κβαντικές τελείες, η επάλειψη του οποίου σε οποιαδήποτε αγώγιμη επιφάνεια έχει ως αποτέλεσμα την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Μοναδική προϋπόθεση είναι η έκθεση στο ηλιακό φως, ενώ δεν απατείται κανένας άλλος ειδικός εξοπλισμός.

Δυστυχώς η απόδοση της ηλιακής μπογιάς υπολογίζεται γύρω στο 1%, την ίδια ώρα που τα πλέον σύγχρονα ηλιακά panels έχουν απόδοση της τάξης του 10-15%. Σύμφωνα με τους ερευνητές, που αυτή τη στιγμή δίνουν μάχη για να ενισχύσουν την αποδοτικότητα της, έστω και μια μικρή αύξηση θα είναι ικανή να καταστήσει το υλικό μια βιώσιμη ενεργειακή λύση.

Το σίγουρο είναι ότι είναι άκρως οικονομικό και συνεπώς αξίζει τις όποιες προσπάθειες...


Painting Solar Cells with Nanoparticle Paste

Loading