Αποσύρονται τα νομοσχέδια SOPA και PIPA, νίκη για το Internet!

SOPA PIPA Graves

Ο κόσμος του Internet κέρδισε την πρώτη μεγάλη μάχη ενάντια στα νομοσχέδια SOPA και PIPA, καθώς οι δύο γερουσιαστές που ήταν υπεύθυνοι για την εισαγωγή τους (Lamar Smith και Harry Reid) ανακοίνωσαν ότι θα αναστείλλουν τις συζητήσεις και τις αντίστοιχες ψηφοφορίες στο Αμερικανικό Κοινοβούλιο.

Αμφότεροι δέχτηκαν τρομερές πιέσεις, όχι μόνο από την γενική διαδικτυακή κατακραυγή που εκφράστηκε με το blackout της περασμένης Τετάρτης, αλλά και από χιλιάδες τηλεφωνήματα ψηφοφόρων από ολόκληρη την επικράτεια των ΗΠΑ.

Βέβαια, όπως αναφέρουμε και στον πρόλογο, αυτή η αναστολή είναι μια πρώτη νίκη ενάντια στη φίμωση του Internet, καθώς και οι δύο ομάδες σκοπεύουν να επανεξετάσουν τρόπους για να αντιμετωπίσουν την πειρατεία, αλλά κάτι τέτοιο θα κόστιζε σε ψήφους αυτή την κρίσιμη προεκλογική περίοδο. Το πιθανότερο είναι ότι τα νομοσχέδια θα ξαναγραφούν, ίσως θα μετονομαστούν και θα προσπαθήσουν να τα περάσουν χωρίς να τραβήξουν την προσοχή.

Ο Lamar Smith δήλωσε για το θέμα:

"Άκουσα τις κριτικές και έλαβα πολύ σοβαρά υπόψιν μου τις ανησυχίες σχετικά με το προτεινόμεο νομοσχέδιο για την καταπολέμηση της πειρατείας. Είναι ξεκάθαρο ότι πρέπει να επανεξετάσουμε τον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπίσουμε τους 'ξένους κλέφτες΄που κλέβουν και πωλούν Αμερικάνικα προϊόντα και εφευρέσεις. Η επιτροπή θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τους κατόχους πνευματικών δικαιωμάτων και με τις εταιρίες του Internet για να αναπτύξει μεθόδους καταπολέμησης της πειρατείας και για την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας των Αμερικανών. Είναι ευπρόσδεκτη κάθε βοήθεια ή πρόταση από οργανισμούς ή ιδιώτες για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος"

Στα παραπάνω, ο Smith πρόσθεσε ότι το πρόβλημα της πειρατείας είναι πολύ μεγάλο για να αγνοηθεί, καθώς οι Αμερικανικές βιομηχανίες που κατέχουν πνευματικά δικαιώματα (μουσική, κινηματογραφικά στούντιο κλπ.) προσφέρουν εργασία σε περισσότερους από 19 εκατομμύρια ανθρώπους και είναι υπεύθυνες για το 60% των εξαγωγών την ΗΠΑ, και λόγω της πειρατείας χάνονται περίπου $100 δισ. ετησίως.

Τα πρώτα μηνύματα είναι ενθαρρυντικά, αφού πριν το blackout της Τετάρτης (συμμετείχαν περίπου 75.000 ιστοσελίδες) 80 γερουσιαστές είχαν δηλώσει ότι υποστηρίζουν τα νομοσχέδια SOPA/PIPA και 31 ήταν αρνητικοί, ενώ μετά το blackout η ισορροπία άλλαξε με 63 γερουσιαστές να μένουν υποστηρικτές και 122 να αντικρούονται.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα ξανακούσουμε για αυτά αρκετά σύντομα, αλλά μέχρι τότε μπορούμε να απολαμβάνουμε τη νίκη μας.

[πηγή Arstechnica]
Loading