Υπερελαστικά καλώδια με υγρό μέταλλο στο εσωτερικό τους για ακουστικά και φορτιστές του μέλλοντος [Video]

Πόσες φορές έχετε πετάξει ακουστικά, καλώδια, “ψείρες” κ.ά. περιφερειακά επειδή από τη χρήση και τις περιστροφές χαλά το εσωτερικό καλώδιο; Σίγουρα πολλές, αλλά τα νέα καλώδια που δημιούργησαν οι ερευνητές του North Carolina State University πιθανότατα θα αλλάξουν τα δεδομένα.

LiquidMetal Wire

Συγκεκριμένα, χρησιμοποίησαν πολυμερές υπερελαστικό σωλήνα και τον γέμισαν με υγρό μέταλλο (κράμα ινδίου και γαλλίου), με αποτέλεσμα το τελικό προϊόν να μπορεί να τεντωθεί μέχρι και 8 φορές περισσότερο από το κανονικό μήκος του, χωρίς να καταστρέφεται και χωρίς να χάνει την αγωγιμότητα του.

“Οι προηγούμενες προσπάθειες για τη δημιουργία υπερελαστικών καλωδίων επικεντρώθηκαν στην ενσωμάτωση μετάλλων ή άλλων ηλεκτρικών αγωγών σε πολυμερή με περιορισμένη αποτελεσματικότητα. Εν ολίγοις, τα καλώδια μας προσφέρουν τάξεις μεγέθους μεγαλύτερη ελαστικότητα από την πλειοψηφία των αγώγιμων καλωδίων και τουλάχιστον μία τάξη μεγέθους μεγαλύτερη αγωγιμότητα από τα ελαστικά καλώδια που γνωρίζουμε μέχρι σήμερα”

Πάντως, για να φτάσει στο εμπόριο ένα τέτοιο καλώδιο θα πρέπει να ξεπεραστεί ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα. Από τη στιγμή που στο εσωτερικό του σωλήνα το μέταλλο παραμένει σε υγρή μορφή, τότε οποιοδήποτε σκίσιμο θα είχε ως αποτέλεσμα να χυθεί το υγρό έξω.

[via Gizmag]

About Chris Elpidis

Σχόλια, κριτική, κοπλιμέντα, αφορισμοί, δωροδοκίες και ό,τι άλλο θέλετε στο @celpidis και στο Google+
This entry was posted in Misc, Science, Technology. Bookmark the permalink.