Η Texas Instruments παρουσίασε το νέο της mobile chipset OMAP4 dual-core, η συνέχεια του OMAP3 που χρησιμοποείται μεταξύ άλλων στα Droid και Palm Pre, το οποίο υπόσχεται απίστευτη απόδοση. Για παράδειγμα, θα μπορεί να υποστηρίξει έως και τρεις ανεξάρτητες οθόνες που θα παίζουν video στα 1080p και μπαταρία για αναπαραγωγή ήχου με διάρκεια ζωής 145 ώρες!

Μάλιστα, η Texas Instruments δημιούργησε μια demo συσκευή για να δείξει τις ικανότητες του OMAP4, η οποία δεν είναι αμελητέα. Πρόκειται για φορητή συσκευή που τρέχει το Android, διαθέτει δύο οθόνες, έξοδο HDMI, κάμερα 12MP, βιντεοπροβολέα pico και όλα υποστηρίζει όλα τα ασύρματα πρωτόκολλα που γνωρίζετε. Βέβαια, η συσκευή δεν θα κυκλοφορήσει στην αγορά, αλλά παίζει διαφωτιστικό ρόλο για το chipset.

Το chipset κατασκευάστηκε με την τεχνολογία ARM A9 και ανταγωνίζεται τα αντίστοιχα Apple A4 και Tegra 2 για τα tablets και smartphones. Είναι αρκετά μικρό και δυνατό, ενώ διαθέτει ικανή δύναμη για να τροφοδοτήσει φορητές συσκευές. Η demo συσκευή χρησιμοποιεί την έκδοση dual-core 1GHz και υποστηρίζει video recording 1080p στα 24/30fps, τρεις οθόνες ανεξάρτητες οι οποίες δουλεύουν ταυτόχρονα (χωρίς να είναι προφανής  ο λόγος βέβαια…), επεξεργασία εικόνων 20MP και μεγαλύτερο βάθος μνήμης από το Tegra 2 (για καλύτερο multitasking) . Πέρα από αυτά, η Texas Instruments ενσωμάτωσε σταθεροποιητή εικόνας και ‘’universal decoding’’, που σημαίνει ότι μπορεί να αναπαράγει οποιοδήποτε media file, ενώ η εταιρία ισχυρίζεται ότι με την μπαταρία των 1000mAh θα μπορεί να αναπαράγει ήχο για 145 ώρες, τη στιγμή που το OMAP3 φτάνει 30-40 ώρες.

To OMAP4 θα κυκλοφορήσει στα τέλη του 2010 ή στις αρχές του 2011, στοχεύοντας αρχικά τα smartphones και μετέπειτα μεγαλύτερες συσκευές όπως ereaders ή tablets. Ακόμα και αν φτάσει τη μισή απόδοση από αυτό που ισχυρίζεται η εταιρία, θα είναι κάτι πολύ εντυπωσιακό.

[πηγή SlashGear]
Advertisements