Όσο περισσότερο κάθεσαι, τόσο πιο γρήγορα θα πεθάνεις [Έρευνα]

Η καθιστική ζωή αποτελεί την καθημερινότητα της πλειοψηφίας των εργαζομένων σε γραφεία και ευτυχώς τα τελευταία χρόνια αρκετοί έχουν στριμώξει στο πρόγραμμα τους λίγη ώρα για να γυμναστούν, ωστόσο, μια πρόσφατα ολοκληρωθείσα 4ετής έρευνα από το Sax Institute (Αυστραλία) έρχεται να ανατρέψει κάποιες αντιλήψεις.

Standing Desk

Συγκεκριμένα, τα αποτελέσματα της έρευνας (πραγματοποιήθηκε σε “δείγμα” περίπου 220.000 ανθρώπων άνω των 45 ετών) έδειξαν ότι αυτοί που κάθονται περισσότερες ώρες την ημέρα (11 ή περισσότερες), παρουσιάζουν μεγαλύτερη ποσοστό θνησιμότητας κατά 40% σε σύγκριση με αυτούς που κάθονται λιγότερο (4 ώρες ή λιγότερες).

Στη συνέχεια, οι επιστήμονες έβαλαν στην έρευνα όλα τα δεδομένα που επηρρεάζουν το τελικό αποτέλεσμα (π.χ. ηλικία, βάρος, σωματική άσκηση, κατάσταση υγείας κλπ.) και είδαν ότι αυτοί που γυμνάζονται περισσότερο από 5 ώρες/εβδομάδα και συνεχίζουν να κάθονται πολλές ώρες, εμφανίζουν μεν μικρότερο ποσοστό θνησιμότητας σε σύγκριση με αυτούς που δε γυμνάζονται, αλλά και πάλι είναι σε πολύ πιο επικίνδυνη θέση σε σχέση με αυτούς που κινούνται διαρκώς.

Προτού “πανικοβληθούμε” από τα αποτελέσματα ακόμα μιας έρευνας, μπορούμε να ανατρέξουμε σε αυτά που λένε οι φυσιοθεραπευτές εδώ και πολλά χρόνια, δηλαδή ανά δύο ώρες περίπου, ένα μικρό τέντωμα και λίγο περπάτημα στο χώρο του γραφείου. Τώρα, για όσους θέλουν πιο ριζικές λύσεις, έχουν αρχίσει να λανσάρονται τα γραφεία για ορθίους, αλλά μετά μη παραπονιέστε για προβλήματα στη μέση και τα γόνατα…

[via Mashable]

About Chris Elpidis

Σχόλια, κριτική, κοπλιμέντα, αφορισμοί, δωροδοκίες και ό,τι άλλο θέλετε στο @celpidis και στο Google+
This entry was posted in Featured, Science. Bookmark the permalink.

Comments are closed.