Tim Cook: το προφίλ του νέου CEO της Apple

Tim Cook

Η οριστική παραίτηση του Steve Jobs από CEO της Apple, δεν έκρυβε εκπλήξεις σε ό,τι αφορά τη διαδοχή του κορυφαίου business leader στον κόσμο. Άλλωστε ο Tim Cook είχε αναλάβει και στο πρόσφατο παρελθόν χρέη CEO στην εταιρία, κάθε φορά που ο Jobs έπαιρνε αναρρωτική άδεια. Ας μάθουμε λίγα πράγματα για τον νέο ηγέτη της εταιρίας:

Ο Tim Cook γεννήθηκε πριν από 50 χρόνια στο Robertsdale της Alabama και πήρε bachelor στον βιομηχανικό σχεδιασμό και μηχανολογία από το Auburn University το 1982, και MBA από το Duke University το 1988.

Εργάστηκε για 12 χρόνια στα λογιστικά της IBM και για 6 μήνες στην Compaq, προτού μεταπηδήσει το 1998 στην Apple ως Senior vice president of worldwide operations. Τα τελευταία 7 χρόνια είχε προαχθεί σε Chief Operating Officer (COO) της εταιρίας, και αντικαθιστούσε επάξια τον Steve Jobs κάθε φορά που χρειαζόταν (δύο μήνες το 2004, διάστημα Ιανουάριος 2009 - Ιούνιος 2009 και φέτος).

Η απόδοση του ήταν αξιοσημείωτη με αποτέλεσμα η Apple να του αποδώσει $5 εκατομμύρια bonus και μετοχές, ως ευχαριστήριο δώρο για τη διαχείριση της εταιρίας. Υπό την εποπτεία του κυκλοφόρησε το iPhone 3GS (WWDC 2009), αλλά και νέα iPods, MacBooks λίγο μετά την επιστροφή του Jobs στα καθήκοντα του. Την τελευταία διετία, ο Cook ήταν στο πλευρό του Jobs σε αρκετές εκδηλώσεις της εταιρίας, ενώ ανέβηκε στη σκηνή για την παρουσίαση του iPhone 4 για λογαριασμό της Verizon.

Η αλήθεια είναι ότι μετά την παραίτηση του Jobs, η μετοχή της Apple κατρακύλησε και αρκετοί ανησυχούν για το μέλλον της εταιρίας (αν και πρόσφατα είδαμε σε infographic το πως θα συνεχιστεί η επιτυχία της εταιρίας), ωστόσο, ο Cook έχει τις δυνατότητες και την καθολική στήριξη τόσο του απερχόμενου CEO, όσο και του ΔΣ, καθώς και σημαντική βοήθεια από ανθρώπους-κλειδιά, όπως ο Jony Ive και ο Phil Schiller.

Εμείς να ευχηθούμε καλή επιτυχία και περιμένουμε την πρώτη εμφάνιση του Tim Cook ως CEO της Apple στην επερχόμενη παρουσίαση του iPhone 5.

Loading