Ένα από τα πιο περιέργα πράγματα σχετικά με τα laptop, είναι ότι πλέον δεν λέγονται έτσι. Η ονομασία τους έχει μετατραπεί σε notebook και υπάρχει νομικός λόγος που έγινε αυτό. Η αιτία λοιπόν είναι ότι οι κατασκευαστές δεν θέλουν να ακουμπούν τους υπολογιστές με τους πήχεις τους για να μην καούν, λόγω της θερμοκρασίας που αναπτύσσει η μπαταρία τους. Όσο αστείο και αν ακούγεται, υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις εγκαυμάτων από υπερθέρμανση των notebooks, ή ακόμα και από αναφλέξεις των μπαταριών!

Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα των Ελβετών Andreas Arnold και Peter Itin, δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Pediatrics, υπάρχει μια νέα δερματική πάθηση που οφείλεται σε αυτή την υπερθέρμανση και λέγεται "toasted skin".

Οι ερευνητές τονίζουν ότι στις περισσότερες περιπτώσεις το σύνδρομο είναι ελαφρύ, αλλά μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμο αποχρωματισμό, καταστροφή των δερματικών ινών και (σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις) σε καρκίνο του δέρματος. Συγκεκριμένα, αναφέρουν την περίπτωση ενός 12χρονού αγοριού που εμφάνισε δερματικό πρόβλημα εξαιτίας των πολλών ωρών παιχνιδιού στο notebook.

Γενικά, το σύνδρομο "toasted skin" είναι αρκετά σπάνιο, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να προσέχουμε!

[πηγή CNET]
Advertisements