Η Τουρκία απαγορεύει την πρόσβαση σε όλα τα κοινωνικά δίκτυα [Update]

turkey

Ένας Τούρκος εισαγγελέας ζήτησε να απαγορευθεί η πρόσβαση σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης μετά τη δημοσιοποίηση την προηγούμενη εβδομάδα φωτογραφιών ενός συναδέλφου του τον οποίο ένοπλοι κρατούσαν όμηρο υπό την απειλή όπλου, δήλωσε ένας εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας.

«Έχει σχέση με τη δημοσιοποίηση της φωτογραφίας του εισαγγελέα. Αυτό που συνέβη μετά (τον φόνο του) είναι εξίσου επαχθές με το ίδιο το συμβάν», σχολίασε ο Ιμπραήμ Καλίν.

Νωρίτερα ένα μήνυμα της Τουρκικής Αρχής Τηλεπικοινωνιών (TIB) που αναρτήθηκε στον ιστότοπο YouTube ανέφερε ότι οι αρχές της χώρας διέταξαν την απαγόρευση της πρόσβασης στο Twitter, το Facebook και το YouTube έπειτα από δικαστική απόφαση.
Όπως ανέφερε στον ιστότοπό της η εφημερίδα Χουριέτ το μέτρο αυτό ελήφθη έπειτα από δικαστική απόφαση, με την οποία ζητείται να απαγορευθεί η πρόσβαση σε 166 ιστότοπους που είχαν μεταδώσει τη φωτογραφία του εισαγγελέα Σελίμ Κιράζ.

Η Τουρκία θέλει να απαγορεύσει το Minecraft επειδή είναι πολύ βίαιο…

Στις 31 Μαρτίου μέλη μιας ακροαριστερής οργάνωσης κράτησαν όμηρο τον Κιράζ για περισσότερες από έξι ώρες και δημοσιοποίησαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης μια φωτογραφία που τον εμφάνιζε με ένα πιστόλι στον κρόταφο. Ο Κιράζ και οι δύο απαγωγείς του σκοτώθηκαν κατά την επέμβαση της αστυνομίας.

Ο εισαγγελέας αυτός έχει αναλάβει να ερευνήσει τις συνθήκες θανάτου του 15χρονου Μπερκίν Ελβάν, που πέθανε στις 11 Μαρτίου 2014 έπειτα από 269 ημέρες σε κώμα το οποίο προκλήθηκε όταν χτυπήθηκε στο κεφάλι από το κάνιστρο ενός δακρυγόνου από την αστυνομία στην Κωνσταντινούπολη στη διάρκεια μιας διαδήλωσης τον Ιούνιο του 2013.
Ήδη μία ημέρα μετά το τραγικό συμβάν, η τουρκική δικαιοσύνη ξεκίνησε έρευνα εναντίον των τεσσάρων εφημερίδων που αναπαρήγαγαν τη φωτογραφία αυτή του Κιράζ στους ιστότοπούς τους ή στα φύλλα τους.

Πρόκειται για την πρώτη φορά που εμποδίζεται η πρόσβαση σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης μετά τον Μάρτιο του 2014, οπότε ο τότε πρωθυπουργός της Τουρκία και νυν πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε ζητήσει να απαγορευθεί η πρόσβαση στο YouTube και το Twitter μετά τη δημοσιοποίηση υποκλαπεισών ηχογραφημένων συνομιλιών που φέρονται να αποδείκνυαν τη διαφθορά στο περιβάλλον του.

Update: Αποκαταστάθηκε η πρόσβαση.

Η πρόσβαση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποκαταστάθηκε πλήρως στην Τουρκία, έπειτα από την άρση τη νύχτα και του αποκλεισμού που είχε επιβληθεί και στο YouTube για να εμποδιστεί η δημοσίευση φωτογραφιών του Τούρκου εισαγγελέα που σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια της ομηρείας του, μετέδωσαν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Hurriyet, η διαδικτυακή πλατφόρμα ανταλλαγής βίντεο συμμορφώθηκε στις απαιτήσεις των τουρκικών αρχών που ζητούσαν την απόσυρση των φωτογραφιών του εισαγγελέα, όπως έκανε το Twitter και το Facebook πριν από αυτή.
Η πρόσβαση στα τρία μέσα δικτύωσης και σε περισσότερους από 150 άλλους ιστότοπους αποκλείστηκε επί ώρες χθες στην Τουρκία με εντολή δικαστή της Κωνσταντινούπολης, ο οποίος έκρινε ότι οι φωτογραφίες του εισαγγελέα Μεχμέτ Σελίμ Κιράζ κατά την ομηρεία του συνιστούσαν “τρομοκρατική προπαγάνδα” και διατάρασσαν τη “δημόσια τάξη”.

Στις 31 Μαρτίου, ο εισαγγελέας Κιράζ κρατείτο όμηρος περισσότερες από έξι ώρες μέσα σε δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης από δύο ενόπλους, μέλη τουρκικής ριζοσπαστικής ακροαριστερής οργάνωσης, η οποία ανάρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφίες της επιχείρησής της. Ο εισαγγελέας και οι δύο απαγωγείς σκοτώθηκαν μετά την επέμβαση της αστυνομίας.

Στην απόφαση που εξέδωσε χθες, ο δικαστής της Κωνσταντινούπολης έδωσε επίσης εντολή στη μηχανή αναζήτησης Google να αποσύρει τις φωτογραφίες από την ομηρεία του εισαγγελέα, διαφορετικά θα απαγορευόταν η πρόσβαση στην Τουρκία, σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο. Η απόφαση του εισαγγελέα προκάλεσε την οργή των τούρκων χρηστών του Διαδικτύου, της αντιπολίτευσης και των μη κυβερνητικών οργανώσεων προάσπισης της ελευθερία της έκφρασης.

[via NEWS247.gr]

This entry was posted in Internet, Misc, Social networks. Bookmark the permalink.