ΗΠΑ: Ακυρώθηκε η visa φοιτητή του Harvard λόγω των αναρτήσεων φίλων του στα social media...

Δεν πέρασαν ούτε 3 μήνες από τότε που μάθαμε ότι οι ΗΠΑ θα ζητούν να δηλώσεις τους λογαριασμούς που διατηρείς στα social media στην αίτηση που καταθέτεις για έκδοση visa και ήδη έρχεται στο προσκήνιο μια αρκετά περίεργη είδηση.

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα TechCrunch, οι αρμόδιες Αρχές των ΗΠΑ προχώρησαν σε απέλαση ενός νέου φοιτητή του πανεπιστημίου Harvard βασισμένοι όχι στις δικές του αναρτήσεις, αλλά σε αυτές των φίλων του στα social media! Ο λόγος για τον Ismail Ajjawi, ο οποίος δηλώνει πως δεν ενδιαφέρεται για την πολιτική, αλλά ορισμένοι από τους φίλους του στα κοινωνικά δίκτυα έχουν εκφράσει γνώμες που έρχονται σε αντίθεση με την πολιτική γραμμή των ΗΠΑ.

Ο ίδιος μάλιστα δεν έχει αλληλεπιδράσει ποτέ σε κάποια από αυτές τις αναρτήσεις των φίλων του, παρόλα αυτά, η Ασφάλεια αποφάσισε να ακυρώσει τη visa του ενόσω βρισκόταν ακόμα στο αεροδρόμιο και απαντούσε στις ερωτήσεις τους.

Ο κ. Ajjawi πρόσθεσε ότι ένας αξιωματικός του ζήτησε να ξεκλειδώσει το laptop και το smartphone του για να τα ελέγξει και αφότου τα κράτησε για σχεδόν 5 ώρες, άρχισε να του κάνει ερωτήσεις σχετικά με τους φίλους του στα social media. Όπως ήταν αναμενόμενο, ο Ajjawi απευθύνθηκε σε δικηγόρο με την ελπίδα να αντιστρέψει την απόφαση ακύρωσης της visa του.

Γενικότερα, η Επιτροπή που έχει συσταθεί για την προστασία των δικαιωμάτων των αραβοαμερικανών έχει καταγγείλει πολλές φορές ότι οι Άραβες και Μουσουλμάνοι φοιτητές αντιμετωπίζονται με διαφορετικό τρόπο από τις αρχές και πολύ συχνά γίνεται έλεγχος στις ηλεκτρονικές συσκευές τους. Για παράδειγμα, μια άλλη visa είχε ακυρωθεί επειδή βρέθηκε σε κάποιον μια "κακή" εικόνα σε ομαδική συνομιλία στο WhatsApp, άσχετα αν την είχε αναρτήσει άλλος χρήστης.

Ωραία πράγματα...

[via]

Loading