Τα παιδιά με αμβλυωπία* (ευρύτερα γνωστή ασθένεια ως "τεμπέλικο μάτι"), υποβάλλονται στην επίπονη θεραπεία με κάλυψη του υγιούς ματιού, έτσι ώστε να δυναμώσει το προβληματικό μάτι. Αυτή η μέθοδος αντιμετώπισης δεν μπορεί να εφαρμοστεί μετά την ηλικία των 6 ετών, πόσω μάλλον σε ενήλικες παθόντες, εκτός εάν παίζουν video games με το άρρωστο μάτι καλυμμένο!

Αυτό είναι το πόρισμα της έρευνας που διεξήγαγε μία ομάδα του Helen Willis Neuroscience Institute στο Berkeley University of California. Σύμφωνα με την περίληψη της έρευνας, που δημοσίευσε η ιστοσελίδα GamePolitics, 40 ώρες παιχνιδιού με χρήση του άρρωστου ματιού είναι ισοδύναμη με 120 ώρες απλής όρασης, με το 30% των υπό εξέταση ασθενών να παρουσιάζουν βελτίωση στην οξύτητα της όρασης του!

Χωρίς να θέλουμε να παριστάνουμε τους γιατρούς, φαίνεται ότι αξίζει τον κόπο μία τέτοια προσέγγιση στη θεραπεία της πάθησης, ενώ ίσως μπορεί να σχετιστεί και με την ικανότητα όρασης τρισδιάστατων εικόνων από κάθε διαφορετικό άτομο.

[πηγή GamePolitics]

* Η αμβλυωπία είναι περισσότερο γνωστή ως «τεμπέλικο» μάτι και εμφανίζεται στα παιδιά από τη βρεφική ως την ηλικία 7-8 ετών. H αμβλυωπία αναπτύσσεται όταν για κάποιο λόγο (π.χ., στραβισμός) το ένα μάτι δεν βλέπει καλά και ο εγκέφαλος δίνει εντολή να λειτουργεί αποκλειστικά το άλλο. Έτσι, το μάτι που δεν χρησιμοποιείται δεν γυμνάζεται, και η όραση γίνεται όλο και πιο αδύναμη.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
•Τις περισσότερες φορές δεν υπάρχει κανένα σύμπτωμα, γιατί το παιδί είναι μικρό και δεν παραπονιέται ότι δεν βλέπει. Έτσι, την αμβλυωπία την ανακαλύπτει ο γιατρός στην προληπτική οφθαλμολογική εξέταση (3-5 ετών).
•Όταν υπάρχει στραβισμός, παρατηρώντας το βλέμμα του παιδιού, διαπιστώνετε ότι τα δύο μάτια δεν εστιάζουν στο ίδιο σημείο. Tο ένα μάτι δεν «ακολουθεί» τις κινήσεις του άλλου.

AΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ
H αμβλυωπία χρειάζεται να αντιμετωπιστεί όσο το δυνατό συντομότερα, αφού, αν παραταθεί μετά τα 6 χρόνια, το μάτι κινδυνεύει να αδρανοποιηθεί οριστικά. Για να δυναμώσει το «τεμπέλικο» μάτι και να το αναγκάσει να δραστηριοποιηθεί, ο οφθαλμίατρος θα καλύψει το υγιές μάτι. Aυτό μπορεί να διαρκέσει για μερικές εβδομάδες ή και μήνες, ανάλογα με την ανταπόκριση του ματιού.

[πηγή Vita]
Advertisements