Η γνώστη εταιρία BlackΒerry ανακοίνωσε σήμερα την κυκλοφορία της καινούργιας της συσκευής Smartphone . Το σημαντικότερο γεγονός όμως δεν είναι όμως αυτό, αλλά η  κυκλοφορία του ολοκαίνουργιου λειτουργικού συστήματος της, το οποίο παρέχει αρκετές αλλά και σημαντικές αναβαθμίσεις. Ίσως αυτή να είναι η στιγμή που ανάμενε η RIM για να κάνει την αντεπίθεση της; Αρά τι είναι και τι δυνατότητες έχει το BlackBerry 6;

Είναι ένα λειτουργικό σύστημα…

To BlackBerry 6, είναι αναμφισβήτητα η σημαντικότερη και πιο ολοκληρωμένη αναβάθμιση που έγινε σε λειτουργικού σύστημα για χρήστες BlackBerry εδώ και πολλά χρόνια. Μπορεί το λειτουργικό σύστημα BlackBerry 5 να ήταν λίγο γρηγορότερο από τον διάδοχο του όταν πρωτοκυκλοφόρησε πέρσι την άνοιξη,  όμως οι αλλαγές που έγιναν ήταν περισσότερο για εντυπωσιασμό παρά ουσίας.

Η θυγατρική εταιρία RIM, επέλεξε να λανσάρει το καινούργιο της λειτουργικό σύστημα BlackBerry 6 σε συνδυασμό με την κυκλοφορία του νέου Smartphone, του BlackBerry Torch 9800. Το λειτουργικό σύστημα BlackBerry 6, είναι δυνατό να εγκατασταθεί επίσης στα BlackBerry Bold 9700, BlackBerry Bold 9650 και BlackBerry Pearl 3G, καθώς επίσης σε μελλοντικά μοντέλα BlackBerry. Δυστυχώς, για τους ιδιοκτήτες των μοντέλων Storm και Storm2 το καινούργιο λειτουργικό σύστημα δεν υποστηρίζεται.

...με ένα εξαιρετικό user interface...

Αρκετά videos, σχετικά με το λειτουργικό σύστημα BlackBerry 6, κυκλοφορούσαν στο διαδίκτυο εδώ και μερικούς μήνες παρουσιάζοντας και τονίζοντας τα καινούργια χαρακτηριστικά του, με το σημαντικότερο να είναι το system-wide multitouch.

Υποστηρίζονται επίσης και touchscreen εντολές (εν αντιθέσει με προηγούμενες εκδόσεις, όπου χρειαζόταν να ήταν συνέχεια πατημένο το κουμπί του Menu).

Τώρα, κάθε εφαρμογή διαθέτει ένα Μενού Δράσης (Action Menu), το οποίο επιτρέπει στον χρήστη να χρησιμοποιεί τις πιο συνηθισμένες  λειτουργιές η εφαρμογές πιέζοντας προς τα κάτω το touchpad ή πατώντας και κρατώντας πατημένο το trackpad.

... μια καταπληκτική λειτουργία συγχρονισμού για media χρησιμοποιώντας το Wi-Fi

Εάν υπάρχει κάτι το οποίο η RIM μπορεί να περηφανεύεται ότι αλλάζει τα δεδομένα και ανυψώνει το καινούργιο λειτουργικό σύστημα σε άλλο επίπεδο είναι ο συγχρονισμός media χρησιμοποιώντας το Wi-Fi. Από ανέκαθεν η BlackBerry αντιμετώπιζε δυσκολίες σε σχέση με τον χειρισμό των media, αλλά τώρα με το καινούργιο αυτό χαρακτηριστικό μπορούν να θεωρούνται πρωτοπόροι.

...ένας εκπληκτικά γρήγορος browser...

Από ότι φαίνεται η BlackBerry, αποφάσισε να πάρει τα ινία από τους ανταγωνιστές της (iOS4 και Android 2.1) και όλα δείχνουν ότι είναι πολύ κοντά στο να επιτύχει τον στόχο της, λανσάροντας τον εκπληκτικά γρήγορο browser WebKit. Σε τεστ συγκρίσεως που έγιναν μεταξύ των BlackBerry 6, iOS 4 and Android 2.1 όσον αφορά την ταχύτητα, ο πρώτος είναι σαν να τρέχει μόνος του την κούρσα… Υποστηρίζει επίσης και HTML5 κάτι που στις μέρες πρέπει να θεωρείται δεδομένο.

... με ενσωματωμένες λειτουργίες social networking ...

Στην προσπάθεια που γίνεται από την BlackBerry να επανέλθει ψηλά στην λίστα με τα Smartphones, έρχονται να προστεθούν λειτουργίες σχετικές με social networking. Το Social Feed της BlackBerry 6 παρέχει στην δυνατότητα στον χρήστη να δημοσιεύει τα άρθρα/σχόλια του  ταυτόχρονα σε Facebook, Twitter και BBM.

...και τέλος αρκετές άλλες αναβαθμίσεις...

Καθολική αναζήτηση. Ένας βελτιωμένος media player. Προσαρμοσμένα εικονίδια homescreen που μπορούν να ταξινομηθούν σε πέντε διαφορετικές κατηγορίες (All, Favorites, Media, Downloads and Frequent).

Συμπέρασμα… Όλες οι πιο πάνω λειτουργίες ήταν γνωστές από καιρό, αλλά σε καμία περίπτωση καμία από αυτές δεν μπορούσε να συγκριθεί ατομικά με τις αντίστοιχες από τους ανταγωνιστές της. Αλλά όταν συνδυαστούν τουλάχιστον, οι συσκευές της RIM μπορούν να πάρουν επιτέλους μια αξιοπρεπή θέση στην λίστα.

Advertisements