AltStore PAL: Διαθέσιμο το third-party κατάστημα εφαρμογών iOS για την ΕΕ

Ένα από τα πρώτα εναλλακτικά καταστήματα εφαρμογών τέθηκε σήμερα σε λειτουργία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με τον προγραμματιστή Riley Testut (δημιουργό του Delta emulator) να παρουσιάζει το AltStore PAL, μια έκδοση του AltStore του, στην οποία μπορούν να έχουν πρόσβαση οι χώρες της ΕΕ.

Το AltStore PAL είναι ένα open-source κατάστημα που έχει σχεδιαστεί για τη διανομή εφαρμογών από ανεξάρτητους προγραμματιστές. Κατά την εκκίνηση, διαθέτει δύο εφαρμογές, μεταξύ των οποίων ο emulator παιχνιδιών Delta του Testut και η cllipboard εφαρμογή Clip.

Ο Testut αναφέρει ότι μόλις το AltStore PAL "λειτουργήσει ομαλά", οι third-party προγραμματιστές εφαρμογών θα μπορούν να υποβάλλουν τις εφαρμογές τους για διανομή εκτός του App Store. Η αγορά εφαρμογών έχει σχεδιαστεί να είναι αποκεντρωμένη χωρίς κατάλογο, οπότε οι προγραμματιστές θα πρέπει να αυτοδιαφημίσουν τις εφαρμογές τους και να κατευθύνουν τους χρήστες στις ιστοσελίδες τους για να εγκαταστήσουν μια εφαρμογή μέσω του AltStore PAL.

Η διανομή εφαρμογών μέσω του AltStore είναι δωρεάν, αλλά αξίζει να σημειωθεί ότι οι εφαρμογές που θα έχουν περισσότερες από ένα εκατομμύριο πρώτες ετήσιες εγκαταστάσεις θα πρέπει να πληρώσουν στην Apple ένα Core Technology Fee ύψους 0,50 ευρώ. Τα third-party καταστήματα εφαρμογών πρέπει να πληρώνουν το παράβολο για κάθε εγκατάσταση χωρίς δωρεάν απαλλαγή, οπότε το AltStore χρεώνεται με 0,50 ευρώ κάθε φορά που εγκαθίσταται στη συσκευή ενός χρήστη. Για να αντέξει οικονομικά το παράβολο, ο Testut χρεώνει 1,50 ευρώ ετησίως για την πρόσβαση στο AltStore PAL.

Ο Testut δουλεύει επάνω στο AltStore PAL από τότε που η Apple ανακοίνωσε τα σχέδιά της για την υποστήριξη εναλλακτικών marketplaces εφαρμογών στο iOS 17.4. Είναι ανοιχτό σε όλες τις εφαρμογές, ωστόσο ο Testut αναφέρει ότι έχει περισσότερο νόημα για "μικρότερες, ανεξάρτητες εφαρμογές που διαφορετικά δεν θα μπορούσαν να υπάρξουν λόγω των κανόνων του App Store".

Οι χρήστες iPhone στην Ευρωπαϊκή Ένωση μπορούν να κατεβάσουν το AltStore PAL από την ιστοσελίδα του AltStore.

Loading