WhatsApp: Τέλος τα passwords στο iOS, υποστήριξη για passkeys!

Το WhatsApp ανακοινώνει ότι επεκτείνει την υποστήριξη των passkeys στην έκδοση iOS της υπηρεσίας. Με τη λειτουργία ενεργοποιημένη, οι χρήστες της κρυπτογραφημένης εφαρμογής ανταλλαγής μηνυμάτων της Meta μπορούν να χρησιμοποιούν βιομετρικά στοιχεία του iPhone για τη σύνδεση, δηλαδή το Face ID ή το Touch ID, ή το passcode της συσκευής τους.

Το WhatsApp υποστηρίζει ήδη το ξεκλείδωμα της εφαρμογής του για iOS με μία από αυτές τις επιλογές, αλλά αυτό πάει ένα βήμα παραπέρα. Η υποστήριξη των passkeys έρχεται στην έκδοση για iPhone αρκετούς μήνες αφότου η Meta άρχισε να τη διανέμει στους χρήστες της υπηρεσίας για συσκευές Android τον περασμένο Οκτώβριο.

Τα passkeys θεωρητικά είναι μια πιο ασφαλής μέθοδος ελέγχου ταυτότητας που καταργεί τα passwords και τον έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων (2FA) μέσω SMS. Σημαίνει επίσης ότι μπορείτε να συνδεθείτε ακόμη και όταν δεν είστε συνδεδεμένοι σε δίκτυο, αφού η συσκευή σας κατέχει το κλειδί ελέγχου ταυτότητας. Για να δείτε αν έχετε ήδη τη λειτουργία, το WhatsApp αναφέρει ότι θα δείτε την επιλογή στα Settings > Account > Passkeys. Τέτοιου είδους λανσαρίσματα μπορεί να πάρουν χρόνο, οπότε αν δεν το βλέπετε τώρα θα χρειαστεί να περιμένετε μερικές ημέρες.

Τι είναι τα passkeys;

Τα passkeys μπορούν να αντικαταστήσουν τους παραδοσιακούς κωδικούς πρόσβασης με τις δικές σας μεθόδους ελέγχου ταυτότητας της συσκευής σας. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να συνδεθείτε στο Gmail, το PayPal ή το iCloud απλά ενεργοποιώντας το Face ID στο iPhone σας, τον αισθητήρα δακτυλικών αποτυπωμάτων του Android τηλεφώνου σας ή με το Windows Hello σε έναν υπολογιστή.

Βασισμένα στην τεχνολογία WebAuthn (ή Web Authentication), δημιουργούνται δύο διαφορετικά κλειδιά όταν δημιουργείτε ένα passkey: ένα αποθηκευμένο από την ιστοσελίδα ή την υπηρεσία όπου βρίσκεται ο λογαριασμός σας και ένα ιδιωτικό κλειδί που αποθηκεύεται στη συσκευή που χρησιμοποιείτε για την επαλήθευση της ταυτότητάς σας.

Φυσικά, αν τα passkeys αποθηκεύονται στη συσκευή σας, τι συμβαίνει αν αυτή σπάσει ή χαθεί; Δεδομένου ότι τα passkeys λειτουργούν σε πολλαπλές συσκευές, μπορείτε να έχετε ένα αντίγραφο ασφαλείας διαθέσιμο. Πολλές υπηρεσίες που υποστηρίζουν passkeys θα κάνουν επίσης επαναπιστοποίηση στον αριθμό τηλεφώνου ή το email ή σε ένα hardware κλειδί ασφαλείας, αν διαθέτετε.

Τα password vaults της Apple και της Google υποστηρίζουν ήδη passkeys, το ίδιο και οι password managers όπως το 1Password και το Dashlane. Το 1Password έχει επίσης δημιουργήσει έναν ηλεκτρονικό κατάλογο που απαριθμεί τις υπηρεσίες που επιτρέπουν στους χρήστες να συνδεθούν χρησιμοποιώντας ένα κλειδί πρόσβασης.

Loading