Βιονικό ματί επιτρέπει στους τυφλούς να ανακτήσουν την όρασή τους!

603248-bionic-eye

Ερευνητές του Monash University στην Αυστραλία εργάζονται πάνω στην ανάπτυξη ενός εμφυτεύματος για τον εγκέφαλο το οποίο επιτρέπει σε ανθρώπους που πάσχουν από γλαύκωμα, εκφύλιση της ωχράς κηλίδας ή άλλες οφθαλμικές παθήσεις να ανακτήσουν την όρασή τους.

Η συσκευή κάνει χρήση μιας ασύρματης κάμερας και ενός εμφυτεύματος του εγκεφάλου που διεγείρει τον οπτικό φλοιό με αποτέλεσμα ο ασθενής να μπορεί να διακρίνει σχήματα και να αλληλεπιδρά καλύτερα με το περιβάλλον του. Ο χρήστης φορά ένα ζευγάρι γυαλιά (τύπου Google Glasses) η κάμερα των οποίων καταγράφει εικόνες και πληροφορίες και τις αποστέλει ασύρματα με τη μορφή σημάτων σε ένα microchip εμφυτευμένο στον εγκέφαλο του.

monash

Αυτό που καθιστά την ανακάλυψη των επιστημόνων εξαιρετικά ενδιαφέρουσα είναι ότι σε αντίθεση με τις υπόλοιπες μεθόδους οφθαλμικής προσθετικής (βλ. Second Sight Argus II), η συγκεκριμένη δε βασίζεται καθόλου στο οπτικό σύστημα του ασθενούς, κάτι που σημαίνει ότι λειτουργεί ακόμα και αν αυτός έχει υποστεί σοβαρή ζημιά στα μάτια του ή δεν έχει καθόλου (από κάποιο ατύχημα).

Οι δοκιμές αναμένεται να ξεκινήσουν σε περίπου ένα χρόνο από τώρα και οι επιστήμονες δηλώνουν αισιόδοξοι ότι η νέα μέθοδος θα έχει αποτελέσματα ακόμα και σε αυτούς που έχουν χάσει πλήρως την όρασή τους.

[via]
Loading