Carrier IQ: Οι εξηγήσεις των εμπλεκόμενων εταιρειών και η απάντηση της ίδιας

Χθες παρουσιάσαμε το θέμα που έχει δημιουργηθεί με το πρόγραμμα καταγραφής δεδομένων της Carrier iQ σε συσκευές Android, BlackBerry, Nokia και iPhone. Ας δούμε τι δήλωσαν οι εμπλεκόμενες εταιρείες:

H Nokia ξεκίνησε τις δηλώσεις αρνούμενη την ύπαρξη του εν λόγω λογισμικού στις συσκευές της:

"Έχουν υποπέσει στην αντίληψη μας αναληθείς αναφορές ότι το λογισμικό της Carrier IQ βρέθηκε στις συσκευές μας. Δε συνεργαζόμαστε με την εταιρεία και συνεπώς τίποτα από αυτά δεν αληθεύει."

Σύμφωνα με δελτίο τύπου της RIM:

"Η RIM δεν προεγκαθιστά το λογισμικό της Carrier IQ στα BlackBerry ούτε και και επιτρέπει στους παρόχους να το προβούν σε τέτοιου είδους ενέργειες"

Από την άλλη πλευρά, η Sprint παραδέχτηκε ότι χρησιμοποιεί το λογισμικό τονίζοντας ότι το κάνει μόνο για να βελτιώσει τις υπηρεσίες της και την απόδοση του δικτύου της:

"Η Carrier IQ παρέχει πληροφορίες που επιτρέπουν σε εμάς και τους υπόλοιπους παρόχους να αναλύουμε την απόδοση του δικτύου μας και να κατανοούμε καλύτερα τι θα πρέπει να διορθώσουμε."

Πιο ειλικρινής φάνηκε να είναι η HTC η οποία παραδέχτηκε ότι το λογισμικό απαιτείται από ορισμένους παρόχους στις ΗΠΑ, αρνούμενη όμως ότι η ίδια σχετίζεται ή λαμβάνει στοιχεία από κάποια εταιρεία.

"Το λογισμικό απαιτείται από ένα μεγάλο αριθμό εταιρειών παροχής τηλεφωνίας στις ΗΠΑ και συνεπώς για τις όποιες απορίες σας σχετικά με τα δεδομένα που συλλέγονται και τις μεθόδους που χρησιμοποιούνται, σας συμβουλέυουμε να απευθυνθείτε στους παρόχους.

Τονίζουμε ότι η HTC δεν είναι ούτε πελάτης ούτε συνεργάτης της Carrier IQ και δε δέχεται δεδομένα από το λογισμικό, την εταιρεία ή τους παρόχους με τους οποίους συνεργάζεται (η Carrier IQ). Αυτή τη στιγμή η HTC εξετάζει το ενδεχόμενο να επιτρέπει στους χρήστες των συσκευών της να απενεργοποιούν την όποια καταγραφή δεδομένων."

Τέλος, η Apple αναφέρει ότι η υποστήριξη της Carrier IQ σταμάτησε με το iOS 5 στα περισσότερα προϊόντα και θα εξαλειφθεί εντελώς με μελλοντική αναβάθμιση:

"Έχουμε σταματήσει να υποστηρίζουμε το λογισμικό της Carrier IQ στις περισσότερες συσκευές μας από την κυκλοφορία του iOS 5 και σκοπεύουμε να το αφαιρέσουμε ολοκληρωτικά με μελλοντική αναβάθμιση. Για την αποστολή διαγνωστικών στοιχείων απαιτείται αρχικά η έγκριση του χρήστη και ακόμα και αν δοθεί, τα δεδομένα αποστέλλονται σε κρυπτογραφημένη μορφή και δεν περιέχουν προσωπικές πληροφορίες. Σε καμία περίπτωση δεν καταγράφονταν keystrokes, μηνύματα ή άλλες προσωπικές πληροφορίες και ούτε σκοπεύει να γίνει κάτι τέτοιο μελλοντικά."

Ας δούμε όμως τι απάντηση έδωσε και η ίδια η Carrier IQ σε όλα αυτά:

Το λογισμικό μας δεν καταγράφει, αποθηκεύει ή μεταφέρει σε τρίτους το περιεχόμενο των SMS, email, φωτογραφιών και video. Για παράδειγμα, καταλαβαίνουμε αν ένα SMS έχει αποσταλλεί αλλά δεν καταγράφουμε το ίδιο το περιεχόμενο του. Γνωρίζουμε ποιες εφαρμογές επιβαρύνουν την μπαταρία, αλλά δεν καταγράφουμε την οθόνη."

[πηγή iphonehellas]
Loading