Κίνα: Οι πολίτες με "κακή κοινωνική βαθμολογία" δεν θα μπορούν να ταξιδέψουν με τραίνο ή αεροπλάνο...

Η δημοφιλής τηλεοπτική σειρά Black Mirror συνεχίζει να δίνει ενδιαφέρουσες ιδέες στους Κινέζους. Πρόσφατα είδαμε την αστυνομία της χώρας να χρησιμοποιεί γυαλιά με τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου για να εντοπίζει εγκληματίες σε σταθμούς τραίνων, ένα μέτρο που επεκτάθηκε πλέον και στους δρόμους για να εντοπίζονται γενικότερα οι αντιφρονούντες, αλλά τώρα βλέπουμε ότι θέλουν να εφαρμόσουν και ένα είδος "κοινωνικής βαθμολογίας" όπως στο επεισόδιο Nosedive (από τα κορυφαία της σειράς).

Όπως αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, η Κίνα θα ξεκινήσει από τον Μάιο να ελέγχει το κοινωνικό προφίλ των πολιτών και όσοι έχουν διαπράξει κάποιο "σοβαρό κοινωνικό αδίκημα" δεν θα έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν τραίνο ή αεροπλάνο για κάποιο χρονικό διάστημα με μέγιστη ποινή το 1 έτος. Σε αυτά τα κοινωνικά αδικήματα συμπεριλαμβάνονται οι τρομοκρατικές ενέργειες, η διάδοση ψευδών ειδήσεων, αλλά και η μη πληρωμή χρέους.

Η κίνηση αυτή αποτελεί μέρος του σχεδίου του ισόβιου (πλέον) προέδρου Xi Jinping για την δημιουργία ενός συστήματος κοινωνικής βαθμολογίας για τους πολίτες, το οποίο βασίζεται στη λογική του "μια φορά αναξιόπιστος, για πάντα αποκλεισμένος" και έχει ήδη λάβει την έγκριση 8 περιφερειών της χώρας (σιγά μην τολμούσαν να αρνηθούν....). Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Marketplace, η Κίνα χρησιμοποιεί ένα παρόμοιο σύστημα για να μην εγκρίνει δάνεια σε "αμαυρωμένα" μέλη της κοινωνίας, το οποίο εγκαινιάστηκε το 2013 και μέχρι το καλοκαίρι του 2016 αριθμούσε περισσότερους από 9.6 εκατ. ανθρώπους.

Η κυβέρνηση της Κίνας βαφτίζει την πολιτική της ως μέτρο για την καταπολέμηση της διαφθοράς... Ω ρε που πάμε...

[via]

Loading