CISPA: νέο νομοσχέδιο κατά του Internet με την υποστήριξη Google και Facebook

cispa

To SOPA και το PIPA, δύο νομοσχέδια κατά της ελευθερίας στο Διαδίκτυο καταρρίφθηκαν πριν λίγες βδομάδες αποτελώντας μια σημαντική νίκη υπέρ του Internet. Ωστόσο, όλοι γνωρίζαμε πολύ καλά ότι ο κίνδυνος δεν είχε περάσει και σήμερα μαθαίνουμε ότι ένα άλλο -ίσως χειρότερο- νομοσχέδιο πέρασε με ψήφους 248 υπέρ 168 κατά. Το νομοσχέδιο με το όνομα CISPA μπορεί να αναγκάσει ιδιωτικές εταιρείες και ιστοσελίδες να προσφέρουν πληροφορίες σχετικές με τον χρήστη εφόσον ζητηθεί από κάποια κυβερνητική οργάνωση.

Υποτίθεται ότι όλο αυτό έγινε για την προστασία από διαδικτυακές επιθέσεις αλλά τρεις πρόσφατες προσθήκες στο νομοσχέδιο γενικεύουν επικίνδυνα το πεδίο χρήσης. Συγκεκριμένα, οι προσθήκες αφορούν την «έρευνα και δίωξη διαδικτυακών εγκλημάτων, την προστασία προσωπικοτήτων και παιδιών» ενώ ορίζει το διαδικτυακό έγκλημα ως «οποιαδήποτε πράξη διαταράσσει το διαδίκτυο, όπως το hacking, συν οποιαδήποτε παράβαση του CFAA».

Ουσιαστικά εάν η κυβέρνηση κρίνει ότι έχετε διαπράξει κάποια παράνομη διαδικτυακή πράξη μπορεί να «ψάξει» όλες σας τις πληροφορίες και τα στοιχεία χωρίς πρόβλημα. Δεν υπάρχει περιορισμός στο που μπορούν να χρησιμοποιηθούν αυτές οι πληροφορίες αρκεί να υπάρχει η υποψία κινδύνου. Να σημειώσουμε ότι δύο από τις μεγαλύτερες εταιρείες, η Google και η Facebook, υποστηρίζουν το εν λόγω νομοσχέδιο.

Στα θετικά της υπόθεσης τώρα: το νομοσχέδιο πρέπει ακόμα να εγκριθεί από τη Γερουσία και να υπογραφεί από τον πρόεδρο Obama, ο οποίος, βέβαια, δηλώνει αντίθετος με το CISPA. Ωστόσο, δεν πρέπει να επαναπαυόμαστε αφού το νομοσχέδιο πέρασε ήδη από τη Βουλή των Εκπροσώπων.

[via SlashGear]

Loading