DeepMind: Η τεχνολογία AI της Google στην υπηρεσία της κατανόησης και καταπολέμησης του κορωνοϊού

Η DeepMind (σ.σ. ανήκει στη Google από το 2014) έγινε γνωστή τα προηγούμενα χρόνια για την τεχνολογία Τεχνητής Νοημοσύνης που κατάφερε να κερδίσει τους κορυφαίους παίκτες στα παιχνίδια Go και StarCraft II, ενώ πιο πρόσφατα είδαμε την τεχνολογία της να χρησιμοποιείται και στον τομέα της διάγνωσης για τον καρκίνο του μαστού.

Αυτή τη φορά, η “μαμά” Alphabet αποφάσισε να στρέψει τις προσπάθειες της ερευνητικής ομάδας στην καταπολέμηση του κορωνοϊού COVID-19, με σκοπό να βοηθήσει στην κατανόηση των πρωτεϊνικών δομών του, μια αρκετά χρονοβόρα διαδικασία που είναι απαραίτητη για τη δημιουργία ενός αποτελεσματικού εμβολίου.

Η εταιρεία ξεκαθαρίζει ότι οι προβλέψεις για αυτές τις δομές δεν είναι επιβεβαιωμένες εργαστηριακά, παρόλα αυτά, θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως μια πλατφόρμα για την πρόβλεψη των λειτουργιών του κορωνοϊού και μελλοντικά να παρουσιάσουν προτάσεις για την καταπολέμηση του. Σημειώστε, όμως, ότι το σύστημα έχει προβλέψει ήδη με ακρίβεια μια πρωτεϊνική δομή του SARS-CoV-2 και γι’ αυτό πιστεύουν ότι θα μπορέσουν να παρέχουν αντίστοιχες ακριβείς πληροφορίες και για άλλες πρωτεϊνες του κορωνοϊού.

Όλα τα ευρήματα της DeepMind είναι διαθέσιμα άμεσα στην επιστημονική κοινότητα και δεν διαμοιράζονται προτού γίνει ο απαραίτητος έλεγχος με τη βοήθεια βιολόγων και λοιμωξιολόγων.

[DeepMind]

Loading