Η AI της Google διαγνώσκει τον καρκίνο του μαστού με τη μεγαλύτερη ακρίβεια

Ήταν Ιανουάριος του 2014 όταν η Google ξόδευε περίπου $400 εκατ. για την εξαγορά της βρετανικής DeepMind και από τότε η εταιρεία έχει αναπτύξει περαιτέρω την τεχνολογία Τεχνητής Νοημοσύνης για να την εκμεταλλευτεί τόσο στην ενεργειακή διαχείρηση των εγκαταστάσεων της, όσο και στη διάγνωση ασθενειών, ανατροφοδοτώντας τον αλγόριθμο διαρκώς με νέα δεδομένα.

Αποτέλεσμα αυτής της μακρόχρονης εκπαίδευσης είναι να φτάσει σήμερα στο σημείο να εντοπίζει τον καρκίνο του μαστού με μεγαλύτερη ακρίβεια συγκριτικά με τις συμβατικές μεθόδους. Παρά το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος τύπος καρκίνου είναι ο πιο κοινός στις γυναίκες, η διάγνωση του είναι πολλές φορές αρκετά δύσκολη λόγω εσφαλμένης ανάγνωσης της μαστογραφίας. Σε αρκετές περιπτώσεις αναφέρεται ότι έχει εντοπιστεί καρκίνος, ενώ στην πραγματικότητα δεν υπάρχει, αλλά και το αντίστροφο.

Ο νέος αλγόριθμος Τεχνητής Νοημοσύνης της DeepMind έχει εκπαιδευτεί έτσι ώστε να διαβάζει τις μαστογραφίες και να δίνει αρκετά μικρότερο ποσοστό λανθασμένων διαγνώσεων. Η εκπαίδευση έγινε με δεδομένα ασθενών σε ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο, και σε αντίθεση με τους ειδικούς που παρακολουθούν το ιστορικό των μαστογραφιών για να βγάλουν τη διάγνωση τους, ο αλγόριθμος της DeepMind τα καταφέρνει καλύτερα βλέποντας μόνο την πιο πρόσφατη μαστογραφία.

Η ομάδα που εξελίσσει τον αλγόριθμο αναφέρει ότι υπάρχουν ακόμα πολύ μεγάλα περιθώρια βελτίωσης και αν βρουν υποστήριξη από πολύ περισσότερα ιατρικά κέντρα (προφανώς για να χρησιμοποιήσουν όσο το δυνατόν περισσότερα δεδομένα), τότε δεν αποκλείεται μέσα στα επόμενα χρόνια να λανσαριστεί ως κανονικό εργαλείο διάγνωσης σε ευρεία κλίμακα.

[via]

Loading