Elon Musk: Ταξίδι στον Άρη σε 88 ημέρες, όπως το Battlestar Galactica, με μικρό κόστος και σχέδιο αποικίας [Videos]

elon_musk_mars

Η τρέλα του Elon Musk για το ταξίδι στο Διάστημα είναι γνωστή εδώ και αρκετά χρόνια, γι’ αυτό άλλωστε έχει ιδρύσει και επενδύσει μερικά δισεκατομμύρια στην SpaceX για δοκιμές επαναχρησιμοποιούμενων πυραύλων. Αυτή τη φορά, ο Musk ανέλυσε πλήρως τα σχέδια του στο 67ο International Astronautical Conference που έλαβε χώρα πριν από μερικές ώρες στη Guadalajara (Mexico).

“Ο κύριος λόγος που συσσωρεύω την περιουσία μου είναι για να επενδύσω επάνω σε αυτό το πρόγραμμα. Ειλικρινά, δεν έχω κανένα άλλο κίνητρο από το να συμβάλλω όσο το δυνατόν περισσότερο στο όραμα για να φέρουμε τη ζωή σε πολλούς πλανήτες”

Ας δούμε ορισμένα από τα σημαντικότερα κομμάτια της 4ωρης παρουσίασης:

Σε αντίθεση με τα σημερινά διαστημικά σκάφη, το SpaceX που θα σταλεί στον πλανήτη Άρη θα τεθεί πρώτα σε σταθερή τροχιά γύρω από τη Γη. Ο προωθητικός πύραυλος που θα το φέρει μέχρι εκεί θα επιστρέψει πίσω στη Γη (βλ. Falcon 9) για να εφοδιαστεί εκ νέου με καύσιμα (νέο fuel tank) και στη συνέχεια θα επαναεκτοξευθεί για να συναντήσει το SpaceX που βρίσκεται σε τροχιά. Από εκεί θα ξεκινήσει το ταξίδι του SpaceX για τον Άρη.

Στο video που ακολουθεί θα δείτε όλη τη διαδικασία αλλά μόνο για ένα σκάφος, ωστόσο, το πιθανότερο είναι ότι θα ξεκινά ταυτόχρονα ένας στόλος διαστημικών σκαφών για τον Άρη.

“Με τον καιρό θα βλέπουμε πολλά σκάφη και όπως το σκέφτομαι θα μπορούσαν να περιμένουν σε τροχιά γύρω από τη Γη χιλιάδες τέτοια σκάφη για να ξεκινήσουν προς τον Άρη, σαν το Battlestar Galactica”

 

Φυσικά, για να γίνουν όλα αυτά πραγματικότητα θα πρέπει να μειωθεί κατά πολύ το κόστος, έτσι ώστε όλο το project να είναι βιώσιμο. Το πλάνο του Musk βασίζεται σε τέσσερις βασικούς πυλώνες: δυνατότητα ανεφοδιασμού του σκάφους στο Διάστημα, δυνατότητα πολλών χρήσεων του ίδιου σκάφους, επιλογή του κατάλληλου προωθητικού καυσίμου και παραγωγή αυτού του προωθητικού καυσίμου στον Άρη.

Ο τομέας της επαναχρησιμοποίησης μας είναι γνωστός ήδη από τους πυραύλους Falcon 9. Στόχος του Musk είναι να μπορεί να χρησιμοποιηθεί περίπου 1000 φορές ο καθένας, ενώ το fuel tank με το καύσιμο ανεφοδιασμού για τουλάχιστον 100 φορές. Για να δώσει μια τάξη μεγέθους του κόστους, ο Musk ανέφερε ότι αν ένα αεροσκάφος Boeing 737 πραγματοποιούσε μόνο μία μοναδική πτήση προτού αποσυρθεί, τότε το κόστος του εισιτηρίου θα ήταν $500.000 κατ’ άτομο.

Σε ό,τι αφορά το προωθητικό καύσιμο, το σκάφος της SpaceX θα χρησιμοποιεί μεθάνιο, επειδή θα μπορεί να γίνει η παραγωγή του στον Άρη με εκμετάλλευση του διοξειδίου του άνθρακα και του πάγου που έχει βρεθεί στον Κόκκινο πλανήτη. Ο Musk πιστεύει ότι είναι εφικτή η δημιουργία μιας μονάδας στον πλανήτη που θα ασχολείται με τη διεργασία Sabatier (μετατροπή των δύο προαναφερθέντων σε αέριο μεθάνιο και νερό με εφαρμογή υψηλής πίεσης σε υψηλή θερμοκρασία και με τη χρήση καταλύτη Νικελίου).

elon-musk-presentation-12

Όλα τα παραπάνω αναμένεται ότι θα μειώσουν την τιμή του εισιτηρίου στα $100.000 και θα συμπεριλαμβάνονται σε αυτήν οι αποσκευές και η υποστήριξη ζωής.

Η αρχή για όλο το εγχείρημα βασίζεται στον σχεδιασμό και την κατασκευή των πιο δύσκολων κομματιών. Ένα από αυτά είναι ο κινητήρας των νέων επαναχρησιμοποιούμενων προωθητικών πυραύλων (εξέλιξη του Falcon 9). Ο κινητήρας ονομάζεται Raptor και σύμφωνα με τον Musck είναι ο ισχυρότερος αποδοτικά κινητήρας που έχει κατασκευαστεί ποτέ, αφού θεωρητικά θα αποδίδει τη μέγιστη ορμή που μπορεί από συγκεκριμένο καύσιμο.

Κάθε προωθητικός πύραυλος θα διαθέτει 42 κινητήρες Raptor στη βάση του, αλλά οι περισσότεροι από αυτούς θα είναι εφεδρικοί σε περίπτωση που κάποιος από τους βασικούς δεν λειτουργήσει. Η ταχύτητα του διαστημικού σκάφους θα αγγίζει τα 8500km/h και το ταξίδι από τη Γη στον Άρη θα διαρκεί μόλις 88 ημέρες.

Για τα σχέδια δημιουργίας αποικίας, ο Musk πιστεύει ότι σε 40-100 χρόνια θα μπορούσε να γίνει μια πλήρως αυτοσυντηρούμενη αποικία στον Άρη με πληθυσμό 1.000.000 ανθρώπων. Ακόμα πιο μακρινό σχέδιο, όμως, είναι να καταφέρουμε να ταξιδεύουμε σε όλο το Ηλιακό Σύστημα και να αποικήσουμε περισσότερους πλανήτες.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε όλη την πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση στο video που ακολουθεί:

 

About Chris Elpidis

Σχόλια, κριτική, κοπλιμέντα, αφορισμοί, δωροδοκίες και ό,τι άλλο θέλετε στο @celpidis και στο Google+

This entry was posted in Misc, Technology. Bookmark the permalink.
 • BraveLabrador

  Μωρέ Elon φτιάξε Battlestar και θα τρέξω πρώτος.

 • Spyros

  Ναι γιατί είναι πολύ λογικό να αποικήσουμε εντελώς αφιλόξενους πλανήτες από το να σεβόμαστε την τελείως φιλόξενη Γη μας και να προσπαθήσουμε να μην την καταστρέψουμε τα επόμενα 100 χρόνια…

 • somnium163

  μπορούμε να κάνουμε και τα δύο, κι όμως

 • fanis

  Προς το παρόν φαίνεται ότι δεν μπορούμε ούτε το ένα ούτε το άλλο. Εξάλλου μιλάμε για μετοίκηση πλανητών επειδή εδώ τα κάναμε χάλια. Άρα με μαθηματική ακρίβεια σε βάθος χρόνου θα γινόταν χάλια στον Άρη και μετά νέος πλανήτης. Μετά ο νέος του νέου κ.ο.κ.

 • Faradakis Iwshf

  Πιστεύω οτι δεν είναι κακό να έχουμε μακροπρόθεσμα σχέδια άλλωστε το ανθρώπινο μυαλό δεν έχει όρια αν σκεπτόταν έτσι ο Γαλιλαίος θα νομίζαμε ακόμα οτι όλα γυρίζουν γύρω απο εμάς ενώ στην ουσία όλο το ηλιακό μας σύστημα μάλλον καλήτερα όλος ο γαλαξίας μας είναι απλά μια κουκίδα στους δισεκατομμύρια γαλλαξίες που υπάρχουν στο σύμπαν . Μακάρι κάποια μέρα που δυστυχός δεν θα προλάβει η δικια μας γενιά να μπορέσουμε να κατοίκησουμε κάποιον πλανήτη ακόμα καλήτερα να μπόρεσουμε να κάνουμε ταξίδια σε άλλους γαλαξίες στην απεραντοσύνη του σύμπατος σίγουρα θα υπάρχει κάποιος πλανήτης ο οποίος θα είναι βιώσιμος και θα έχει όμοιο οικοσύστημα με του πλανήτη μας . Έτσι και αλλιώς αμα το δούμε μακροπρόθεσμα η γή και το ηλιακό μας σύστημα λόγο της καταστροφής του ήλιου θα πάψει να υπάρχει με την μορφή που το ξέρουμε έως τότε … μέχρι τότε βέβεα έχουμε καιρό … περίπου 4 δίς χρόνια 😛

 • johniem

  Το μόνο που μας λείπει τώρα είναι οι Cylon και είμαστε έτοιμοι.
  Καλά είναι τα όνειρα αλλά χωρίς λύση στο ενεργειακό δεν νομίζω να είναι δυνατό ο πολιτισμός μας να πάει και πολύ μακριά στην διαστημική εξερεύνηση και την αποίκηση άλλων πλανητών.

 • Παπαγάλος ®

  Εντελώς γραφικός κατάντησε ο Elon Musk και κυριολεκτικά το τερμάτισε …

 • yannis

  Την έννοια του ηλιοκεντρικού συστήματος την συνέλαβαν πρώτοι οι Έλληνες.

 • yannis

  Γιατι το πρώτο ειναι πιό εύκολο από το δεύτερο

 • yannis

  Πριν κρίνουμε ας σκεφτούμε το αναπάντητο ερώτημα. Στον Άρη πάμε ή επιστρέφουμε?

 • Faradakis Iwshf

  όντως ο Αρίσταρχος περίπου το 300 π.χ

 • gtataki

  Πολύ σωστή παρατήρηση αλλά εκτός από υποστηρικτής της αποίκησης σε άλλους πλανήτες ο Musk φτιάχνει και μπαταρίες έχοντας ως απώτερο σκοπό την υιοθέτηση της ηλιακής ενέργειας ως κύρια πηγή ενέργειας. Δες τι προσπαθεί να κάνει με το Tesla Gigafactory.

 • yannis

  Έτσι, αν και οχι μόνο. Τουλάχιστον εμείς οι Έλληνες πρέπει να το αναφέρουμε και οχι να αναμασάμε τον Γαλιλαίο

 • Οι “Cylons” στα Ελληνικά λέγονται Κύλωνες.
  Οι κύλωνες ήταν ένα αρχαιοελληνικό φύλο.
  Όλο το Battlestar Galactica έχει αρχαιοελληνικές και μυθολογικές αναφορές, και ειδικά το παλιό της δεκαετίας του 70/80.

 • Ο σκοπός δεν είναι να πάμε μια φορά, αλλά κάθε φορά που η τροχιά του Άρη μας φέρνει πιο κοντά (περίπου κάθε 3 χρόνια) θα στέλνουμε κι απο ένα σκάφος με εφόδια κτλ. οπότε κάποιος που το μετάνιωσε θα μπορεί να επιστρέψει.

 • yannis

  Δεν εννοούσα αυτο

 • vagz

  Παμε. Ακόμα κι αν δεχτούμε ότι η ζωή ξεκίνησε από τον Αρη, το είδος μας ξέρουμε ότι δημιουργήθηκε στη Γη.

 • vagz

  Θα έβγαζα το “οι” πριν από το Ελληνες. Δεν ήταν και τόσο κοινά αποδεκτό το μοντέλο του Αρίσταρχου στην αρχαία Ελλάδα όσο το Γεωκεντρικό μοντέλο.

 • yannis

  Δεν το ξέρουμε 100%

 • vagz

  Σύμφωνα με τη θεωρία της εξέλιξης από (άλλης μορφής) πίθηκο σε άνθρωπο, το ξέρουμε…

 • yannis

  Μην είσαι τόσο σίγουρος και απόλυτος. Υπάρχουν κενά αλλά και ερωτηματικά. Άλλωστε δεν ξέρουμε αν υπάρχει κάτι το τι μορφή είχε.

 • Linoxx

  υποθέτω οτι ήθελαν να δείξουν(σύμφωνα και με τον Carl Sagan), πως θα ηταν η εξέλιξη στην περίπτωση που δεν επικρατούσε η λαίλαπα του χριστιανισμου

 • vagz

  Επιστημονικά ερωτηματικά ή συνωμοσιολογικά; :Ρ Γιατί η επιστήμη έχει καταλήξει σε αυτή τη θεωρία με απόλυτη σιγουριά πλέον. Και προσωπικά την επιστήμη θα εμπιστευθώ.
  Μου λες δηλαδή ότι δε ξέρουμε τι μορφή είχαν οι πρόγονοι του ανθρώπου;

 • yannis

  Δεν ξέρω τι έγινε. Όσο για την επιστήμη, απεφάνθη να τα στοιχεία που είχε. αυτή είναι και η δικαιολογία κάθε φορά που αναθεωρεί

 • Yorgos

  με πυραύλους που δε σκάνε…
  εν τω μεταξύ αυτός παίρνει τη δόξα και τη φήμη και η BLUE ORIGIN κάνει όλη τη δουλειά.

 • Στην παρουσίαση λέει ότι αν κάποιος το μετανιώσει μπορεί να επιστρέψει (μόνο που δρομολόγια θα χει κάθε τρια χρόνια) 🙂

 • Pingback: Τα ΗΑΕ θέλουν να χτίστουν πόλη στον πλανήτη Άρη μέχρι το 2117 [Video]()

 • sK

  Την έννοια του ηλιοκεντρικού συστήματος όπως και του “κόσμου” την είχε ο ανθρωπος από τοτε που μπορούσε να κοιταξει ψηλά, να αναρωτηθεί και να εντάξει απλές θεωρίες και πρακτικές φυσικής. Χαλάρωσε απο τη ζωή σου. Δεν ειναι προνόμιο των Ελλήνων.

 • yannis

  Όταν δεις τον Ορφέα πες του το. Δυστυχώς για κάποιους ο άνθρωπος απο τότε που μπορούσε να κοιτάξει ψηλά έβλεπε τη γη ως το κέντρο όλων. Μέχρις ότου κάποιοι εδώ τριγύρω άρχισαν να σκέφτονται αλλοιώς. Και μάλιστα πριν απο τον κατακλυσμό.

 • sK

  Ότι να ναι

 • yannis

  Ότι πιάνει ο καθένας.

 • Prof.

  Σου συνιστώ να μάθεις περισσότερα για την επιστήμη. Ξέρουμε μια χαρά τι έγινε και ο πλανήτης που ζούμε είναι γεμάτος αποδείξεις. Οι συνωμοσιολόγοι (που συνήθως δεν είναι και ιδιαίτερα μορφωμένοι) αδυνατούν να καταλάβουν τα επιστημονικά στοιχεία.

  Η επιστήμη δεν είναι δόγμα. Εξελίσσεται συνέχεια. Το να λες ότι απεφάνθη είναι σαν να μιλάς για κάποια πίστη ή σαν να μιλάς για κάποια απόφαση δικαστηρίου. Και τα δύο δεν στέκουν στην επιστημονική σκέψη και προσέγγιση.
  Φιλικά.

 • Prof.

  Ποιόν κατακλυσμό από όλους;

 • Prof.

  Και λοιπόν; Σε κάνει καλύτερο άνθρωπο; Αλλάζει την ζωή σου;
  Μήπως σε κάνει να νιώθεις ανώτερος ελπίζοντας σε κάτι καλύτερο για το μέλλον;

 • Prof.

  Παρεπιπτόντως την κατέγραψαν (από όσο ξέρουμε) πρώτοι οι Έλληνες. Ξέρεις τι έγινε σε άλλους αρχαίους πολιτισμούς όπως η Μεσοποταμία, η Ιαπωνία, η Κίνα ή η Ινδία; Οι Ινδοί είναι περήφανοι για έναν πολιτισμό 10.000 ετών. Μην βάλω μεσα και τους Βικινγκς ή τους μεσοαμερικανικούς πολιτισμούς που ήταν κοινωνικά ανεπτυγμένοι την ίδια εποχή με τους αρχαίους Ελληνες.

 • yannis

  Δυστυχώς η επιστήμη και οι εκπρόσωποι της πολλές φορές λειτουργούν δογματικά. Πάμπολλα τα παραδείγματα για αυτόν που αντέχει την αναζήτησή. Στην αναθεώρηση αναφέρομαι και εγώ μόνο που σου λέω και την περιγραφή του πώς και γιατί. Όσο για την εξέλιξη των ειδών τού σχολίου, άνοιξε λίγο τον ορίζοντα. Ο αρχαιολόγος του μέλλοντος ΔΕΝ θα πει ότι τις μηχανές τις έκαναν τα κατσαβίδια μόνα τους εργαζόμενα στη τύχη.

 • yannis

  Όχι βέβαια. Το συναίσθημα που αδυνατείς να συλλάβεις δεν ειναι αυτό

 • Prof.

  Ε πες μας το ντε, τόσο δύσκολο είναι;

 • Prof.

  Ποια είπαμε είναι η σχέση σου με την επιστήμη; Τι γνωρίζεις από επιστημονικό τρόπο σκέψης; Ποιές είναι οι πηγές σου;

  Εάν θεωρείς δογματισμό το γεγονός ότι δεν θα κάτσει ένας ακαδημαϊκός να σκάσει να σου εξηγήσει για πολλοστή φορά ότι άλλο θεωρίες συνομωσίας και άλλο επιστήμονικά δεδομένα, τότε αυτό λέγεται αξιοποίηση χρόνου. Όλα είναι ανοικτά και σήμερα, λόγω του διαδικτύου όλοι έχουμε πρόσβαση στην γνώση. Η γνώση όμως δεν έρχεται απλόχερα. Οφείλουμε να περάσουμε από το σταδιο της κριτικής. Η κρίση θα μας δώσει γνώση και όχι η αποστήθιση κατεβατών διαφόρων “εξυπνων” που πουλάνε, κυριολεκτικά, παχυλές, μεγαλο-ιδέες και εναλακτικές θεωρίες.

  Με τα λεγόμενα σου δικαιολογείς στο 100% αυτό που έγραψα: “Οι συνωμοσιολόγοι (που συνήθως δεν είναι και ιδιαίτερα μορφωμένοι) αδυνατούν να καταλάβουν τα επιστημονικά στοιχεία.”

  Φιλικά.

 • yannis

  Πάρτο και ανάποδα τώρα γιατί έφτασες βράχια. Η διαχείρηση του ορίου ειναι αυτό που κάνει την διαφορά. Και στη γνώση.

 • yannis

  Άγνωστο για πολύ καιρό ακόμα.

 • Prof.

  Προσπάθησα να κάνω σοβαρή συζήτηση. Είσαι χάσιμο χρόνου. Λυπάμαι.

 • yannis

  Βιαστικά συμπεράσματα. Όντως κρίμα.

 • yannis

  Οι δυσκολίες ειναι πάντα το ελάχιστο αποτρεπτικό. Όχι δεν ειναι δύσκολο. Ένας προφήτης θα το ήξερε ήδη

 • Rory

  In Eagleworks we trust. Μέχρι τότε υπολογίστε ένα 7μηνο απόσταση.