FBI: Πρόβλεψη μελλοντικών εγκλημάτων κάνοντας χρήση των social networks

To FBI εξετάζει αυτή τη στιγμή τη δημιουργία μιας νέας εφαρμογής που αξιοποιώντας το "δημόσιο" περιεχόμενο των κοινωνικών δικτύων, θα επιτρέπει όχι μόνο την παρακολούθηση των υποθέσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά και την πρόβλεψη τρομοκρατικών ή εγκληματικών ενεργειών που ενδέχεται να συμβούν μελλοντικά.

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα Federal  Business Opportunities, το FBI ελπίζει στη δημιουργία ενός προηγμένου εργαλείου που θα είναι σε θέση να χαρτογραφεί και να αναλύει όλα τα δεδομένα που είναι διαθέσιμα δημόσια στα κοινωνικά δίκτυα (Facebook, Twitter), έτσι ώστε να μπορεί να ανιχνεύει άμεσα όλες τις εν δυνάμει απειλές.

Πιο συγκεκριμένα, το FBI οραματίζεται την εφαρμογή να συλλέγει πληροφορίες από τα κοινωνικά δίκτυα και να τις τοποθετεί πάνω σε έναν ψηφιακό χάρτη επισημαίνοντας τις "ύποπτες" τοποθεσίες. Μεταξύ άλλων, ο χάρτης θα περιλαμβάνει τρομοκρατικά δεδομένα (τόσο στις ΗΠΑ όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο), τις τοποθεσίες όλων των προξενείων και των στρατιωτικών εγκαταστάσεων, τις καιρικές συνθήκες και την κίνηση στους δρόμους.

Επιπλέον η εφαρμογή θα παρέχει λειτουργία αναζήτησης, που βάσει λέξεων-κλειδιών θα σκανάρει άμεσα όλα τα δεδομένα των κοινωνικών δικτύων και θα μπορεί να ανιχνεύει ταυτόχρονα 10-20 διαφορετικές απειλές στο ίδιο παράθυρο. Η αναζήτηση θα γίνεται σε τουλάχιστον 12 διαφορετικές γλώσσες και θα παρέχει δυνατότητα ακριβούς μετάφρασης στα αγγλικά.

Πάντως, το ενδεχόμενο να παρακολουθεί μόνο τα δεδομένα που είναι διαθέσιμα στα κοινωνικά δίκτυα με τη συγκατάθεση των χρηστών είναι μάλλον απίθανο. Δύσκολα κάποιος τρομοκράτης ή εγκληματίας να μοιραστεί τις προθέσεις του για μελλοντική τρομοκρατική/εγκληματική ενέργεια στο Facebook, πόσο μάλλον έχοντας το προφίλ του ανοιχτό...

[πηγή digitaltrends]
Loading