Η Φινλανδία καταργεί την καλλιγραφία και προσθέτει υποχρεωτικό μάθημα πληκτρολόγησης στα σχολεία

typing-kid

Αν η εργασία σας αφορά αποκλειστικά την χρήση υπολογιστή (καλή ώρα), τότε είναι πολύ πιθανό να έχετε “ξεχάσει” πως είναι να πιάνεις στυλό για να γράψεις κανονικά και στην αρχή να δυσκολεύεστε. Όμως, έτσι όπως εξελίσσεται ο κόσμος ίσως μέσα στις επόμενες δεκαετίες να είναι σημαντικότερη η ταχύτητα γραφής σε πληκτρολόγιο, παρά σε ένα φύλλο χαρτί.

Αυτό σκέφτηκαν στην Φινλανδία (φημίζεται για το πρωτοποριακό σύστημα εκπαίδευσης) και από το 2016 δεν θα συμπεριλαμβάνεται η καλλιγραφία στα υποχρεωτικά μαθήματα του σχολικού προγράμματος σπουδών. Αντ’ αυτού, θα προστεθεί μάθημα για ταχύτερη πληκτρολόγηση και texting!

Σύμφωνα με τη Minnna Harmanen του Εθνικού Συμβουλίου για την Εκπαίδευση στη Φινλανδία, η άπταιστη πληκτρολόγηση είναι μια σημαντικότατη δεξιότητα που θα πρέπει να αναπτύξει κάθε παιδί και γι’ αυτό θα δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στα παιδιά που δεν έχουν πρόσβαση σε gadgets και υπολογιστές.

Καταλαβαίνετε ότι δεν μιλάμε για κατάργηση της συμβατικής γραφής, αλλά για μια στροφή της προσοχής στις ανάγκες της σημερινής και μελλοντικής εποχής. Σκεφτείτε έναν μέσο υπάλληλο σε οποιαδήποτε υπηρεσία πόσο πιο αποδοτικός θα είναι αν π.χ. γνωρίζει τυφλό σύστημα πληκτρολόγησης.

Για την Ελλάδα; Ακόμη περιμένουμε την εγκατάσταση υπολογιστών σε όλα τα σχολεία για να προστεθεί η Πληροφορική στο πρόγραμμα σπουδών.

[via]

About Chris Elpidis

Σχόλια, κριτική, κοπλιμέντα, αφορισμοί, δωροδοκίες και ό,τι άλλο θέλετε στο @celpidis και στο Google+
This entry was posted in Misc. Bookmark the permalink.
 • Δημήτρης

  Κουτόφραγκοι! Αντί να βάλουν μερικές ώρες θρησκευτικά βάζουν αυτά τα διαολοπράγματα!

 • Nikos Sidiropoulos

  “Για την Ελλάδα; Ακόμη περιμένουμε την εγκατάσταση υπολογιστών σε όλα τα σχολεία για να προστεθεί η Πληροφορική στο πρόγραμμα σπουδών.”
  Δυστυχώς στήν Ελλάδα ακόμη και εκεί που έχουν εγκαταστήσει Η/Υ σε κάθε κατάληψη οι “μαθητές φροντίζουν να τούς σπάνε ή να τους παίρνουν μαζί τους.

 • Antifatik

  Εγώ στο ΕΠΑ.Λ. που πήγαινα, στην ειδικότητα πληροφορικής, προγραμματίζαμε, οργανώναμε βάσεις δεδομένων μαθαίναμε την αρχιτεκτονική των υπολογιστών και σχεδιάζαμε ιστοσελίδες σε υπολογιστές εικοσαετίας , αφού οι καθηγητές μας, μας λέγανε ότι όταν γεννιόμασταν τότε είχαμε αγοράσει τους υπολογιστές. Τώρα που είμαι σε ΤΕΙ μηχανικών πληροφορικής, η κατάσταση δεν είναι καλύτερη.

 • zer0rec0rd

  Έμαθα Τυφλή Γραφή Στη 1. Γυμνασίου Στη Γερμανία, Αρχιτεκτονική Και Προγραμματισμο Στη 2. Και Οταν Έκανα Λύκειο Ελλάδα Δεν Μπορούσαν Να Μας Εξηγήσουν Τι Είναι Το WWW Και Τα Διάφορα OS… Λογικό Να Προτιμούσα CS 1,6 Lan hehe

 • JohnGR

  Κατά τ’ άλλα, στην Χριστιανοταλιμπανική Δημοκρατία της Ευρώπης, το 2013 είχαν αφαιρεθεί τα μαθήματα Πληροφορικής από τη Β’ και Γ’ Λυκείου.

 • xentrix

  “Για την Ελλάδα; Ακόμη περιμένουμε την εγκατάσταση υπολογιστών σε όλα τα σχολεία για να προστεθεί η Πληροφορική στο πρόγραμμα σπουδών.”

  Αυτό που το βρήκατε ρε παιδιά; Η Πληροφορική είναι κανονικά στα προγράμματα σπουδών σε δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια και τεχνικά εδώ και πάνω από μια δεκαετία. Φυσικά και οι υπολογιστές είναι παλιατζούρες, με μηδενικά έξοδα για συντήρηση, αναβαθμίσεις και λογισμικό.
  Ισχύει όμως το αντίθετο. Βάζουμε νέα μαθήματα χωρίς να υπάρχουν επαρκείς υπολογιστές ή… βιβλία. Πχ στο Επαγγελματικό Λύκειο το σχετικό βιβλίο διδάσκει συντήρηση ΗΥ σε Windows 98 και αντίστοιχο hardware. Φυσικά οι καθηγητές αναγκάζονται να αυτοσχεδιάζουν μπας και μάθουν τίποτα σύγχρονο οι μαθητές. Φέτος μπήκαν ένα σωρό “νέα” μαθήματα στην ειδικότητα των ΗΥ (τα περισσότερα με τίτλο που παραφράζει το ίδιο μάθημα που προϋπήρχε) και κατά τα τέλη Σεπτέμβρη το Υπουργείο ειδοποίησε ότι τα σχετικά βιβλία δε μπήκαν στον κόπο να τα φτίαξουν και ας βολευτούμε με τα παλιά…
  Αυτό που σχολιάζει φίλος ότι “οι μαθητές τους σπάνε ή τους κλέβουν” είναι κουβέντα καφενείου. Οι μαθητές γνωρίζουν καλά την κατάσταση και κατά κανόνα προσέχουν τους υπολογιστές και τα υπόλοιπα εργαστήρια πολύ περισσότερο από την υπόλοιπη περιουσία των σχολείων.

 • Spyros

  Καλά, όλα είναι λίγο σχετικά. Και στη δική μου σχολή (ΤΕΙ Κρήτης, Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής) οι μισοί φοιτητές λένε τους υπολογιστές παλιατζούρες, ενώ είναι μηχανήματα με Core i5 και 8 GB RAM. Μόνο 1-2 εργαστήρια είναι που ‘χουν παλιότερους.

 • Κέλης Μιχαήλ

  Αγαπητέ δημοσιογραφίσκε μάθε πρώτα τι συμβαίνει στα σχολεία και μετά γράψε!