Η Φινλανδία καταργεί την καλλιγραφία και προσθέτει υποχρεωτικό μάθημα πληκτρολόγησης στα σχολεία

typing-kid

Αν η εργασία σας αφορά αποκλειστικά την χρήση υπολογιστή (καλή ώρα), τότε είναι πολύ πιθανό να έχετε "ξεχάσει" πως είναι να πιάνεις στυλό για να γράψεις κανονικά και στην αρχή να δυσκολεύεστε. Όμως, έτσι όπως εξελίσσεται ο κόσμος ίσως μέσα στις επόμενες δεκαετίες να είναι σημαντικότερη η ταχύτητα γραφής σε πληκτρολόγιο, παρά σε ένα φύλλο χαρτί.

Αυτό σκέφτηκαν στην Φινλανδία (φημίζεται για το πρωτοποριακό σύστημα εκπαίδευσης) και από το 2016 δεν θα συμπεριλαμβάνεται η καλλιγραφία στα υποχρεωτικά μαθήματα του σχολικού προγράμματος σπουδών. Αντ' αυτού, θα προστεθεί μάθημα για ταχύτερη πληκτρολόγηση και texting!

Σύμφωνα με τη Minnna Harmanen του Εθνικού Συμβουλίου για την Εκπαίδευση στη Φινλανδία, η άπταιστη πληκτρολόγηση είναι μια σημαντικότατη δεξιότητα που θα πρέπει να αναπτύξει κάθε παιδί και γι' αυτό θα δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στα παιδιά που δεν έχουν πρόσβαση σε gadgets και υπολογιστές.

Καταλαβαίνετε ότι δεν μιλάμε για κατάργηση της συμβατικής γραφής, αλλά για μια στροφή της προσοχής στις ανάγκες της σημερινής και μελλοντικής εποχής. Σκεφτείτε έναν μέσο υπάλληλο σε οποιαδήποτε υπηρεσία πόσο πιο αποδοτικός θα είναι αν π.χ. γνωρίζει τυφλό σύστημα πληκτρολόγησης.

Για την Ελλάδα; Ακόμη περιμένουμε την εγκατάσταση υπολογιστών σε όλα τα σχολεία για να προστεθεί η Πληροφορική στο πρόγραμμα σπουδών.

[via]

Loading