Το πρώτο γενετικά τροποποιημένο ανθρώπινο έμβρυο είναι γεγονός

human-embryo-editing

Ακόμα μία είδηση που αφορά τις εξελίξεις στην Γενετική έρχεται να μας αποδείξει ότι γίνονται τεράστια άλματα στον τομέα με τη βοήθεια της τεχνολογίας, αλλά και να γεννήσει ηθικά (και όχι μόνο) ερωτήματα. Πριν από λίγες ημέρες δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Protein & Cell μια έρευνα από τον Πανεπιστήμιο Sun Yatsen (Guangzhou, Κίνα) στην οποία περιγράφεται η πρώτη επιτυχημένη δημιουργία γενετικά τροποποιημένων ανθρώπινων εμβρύων!

Οι ερευνητές εφάρμοσαν μια τεχνική που ονομάζεται CRISPR για να εντοπίσουν ποια γονίδια προκαλούν κληρονομικές ασθένειες. Με απλά λόγια, η διαδικασία ξεκινά με την έγχυση του συνενζύμου CRISPR/Cas9 στα έμβρυα, το οποίο “κολλά” και “κόβει” συγκεκριμένα τμήματα του DNA. Οι ερευνητές προγραμμάτισαν το συνένζυμο να εντοπίσει τα προβληματικά γονίδια και να τα αντικαταστήσει με διαφορετικά, με αποτέλεσμα να τα αδρανοποιήσει προτού καν γεννηθεί το έμβρυο. Αρχικά, τα πειράματα γινόταν σε έμβρυα ζώων, ωστόσο, τώρα έχουμε την πρώτη καταγεγγραμμένη περίπτωση σε ανθρώπινα έμβρυα.

Βρέθηκε εθελοντής για την πρώτη μεταμόσχευση κεφαλιού στον κόσμο! Η επέμβαση το 2017 [Videos]

Στα πειράματα τους προσπάθησαν να τροποποιήσουν το γονίδιο HBB, το οποίο κωδικοποιεί μια πρωτεΐνη που μπορεί να μεταλαχθεί και να προκαλέσει θανατηφόρες ασθένειες του αίματος. Η επεξεργασία του HBB έγινε με την τεχνική CRISPR, αλλά δεν ήταν πάντοτε επιτυχημένη, καθώς σε ορισμένες περιπτώσεις το συνένζυμο προσκόλλησε σε λανθασμένα τμήματα του DNA. Συνολικά, από τα 86 έμβρυα επέζησαν μόνο τα 71 και η διαδικασία έγινε ολοκληρωτικά επιτυχημένα μόνο στα 28 από αυτά.

Αντιλαμβάνεστε ότι ακόμη βρίσκονται σε πολύ αρχικό στάδιο και η διαδικασία έχει πολλά προβλήματα, από τα οποία μπορεί να προκληθούν τυχαίες μεταλλάξεις που με τη σειρά τους θα οδηγήσουν σε νέες ασθένειες. Γι’ αυτό, οι ερευνητές σταμάτησαν την ανάπτυξη όλων των εμβρύων και δήλωσαν ότι χρησιμοποιήθηκαν καθαρά για πειραματικούς σκοπούς.

“Αν θέλουμε να πραγματοποιήσουμε πραγματικό editing σε φυσιολογικά έμβρυα θα πρέπει να είμαστε κοντά στο 100%. Γι’ αυτό σταματήσαμε. Πιστεύουμε ότι η διαδικασία βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο”

Επομένως, θέλουμε ακόμη αρκετά χρόνια μέχρι να δούμε τροποποίηση του DNA των εμβρύων κατά βούλησιν για να ζήσουμε σε μια κοινωνία που θα θυμίζει ταινίες επιστημονικής φαντασίας. Φυσικά, τίθεται πάντα το ηθικό δίλημμα για την παρέμβαση σε αυτό το επίπεδο, αλλά και για το γεγονός ότι πειραματίζονται με ανθρώπινα έμβρυα.

[via]

About Chris Elpidis

Σχόλια, κριτική, κοπλιμέντα, αφορισμοί, δωροδοκίες και ό,τι άλλο θέλετε στο @celpidis και στο Google+
This entry was posted in Health, Science, Technology. Bookmark the permalink.
 • A-Rider

  Δηλαδη, για να καταλαβω, χρησιμοποιηθηκαν 86 ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ εβρυα για πειραματικους σκοπους, και οσα επεζησαν “πεταχτηκαν”? Καπου εδω, δεν υπαρχει παραβιαση αθρωπινων δικαιωματων, επιτρεπεται να μεταχειριζονται ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ εμβρυα σαν να ειναι χαμστερ? Νιωθω καπως χαμενος….

 • Tasos

  Πολύ γενικά πήραν ανθρώπινο DNA (π.χ. από σπερματοζωάρια) και αφαίρεσαν ένα τμήμα του (το οποίο αν εκφραστεί προκαλεί την ασθένεια) με ένα άλλο αντίστοιχο “υγιές” τμήμα. Στη συνέχεια, με αυτά τα τροποποιημένα ανθρώπινα γονιδιώματα, γονιμοποίησαν ανθρώπινα ωάρια. Όσα επέζησαν αναπτύχθηκαν όσο χρειάζεται για να διαπιστωθεί η επιτυχία. Αυτό μπορεί να γίνει με πολύ μικρό αριθμό κυτταρικών διαιρέσεων, χωρίς να αναπτυχθούν αρκετά για να αποτελεί ηθικό ζήτημα.

 • Floudas

  Gattaca

 • Nikos

  Απαράδεκτο το άρθρο σας. Καμία σχέση με την πραγματικότητα.
  – Τα έμβρυα που χρησιμοποιήθηκαν προέρχονταν από κλινική τεχνητής γονιμοποίησης και ήταν έμβρυα με σοβαρές χρωμοσωμικές ανωμαλίες (αποτυχημένες προσπάθειες τεχνητής γονιμοποίησης) που δεν επρόκειτο να επιβίωναν έτσι και αλλιώς.
  – Η έρευνα είναι σημαντική καθώς μέχρι τώρα η μέθοδος CRISPR έχει χρησιμοποιηθεί μόνο σε κύτταρα του εργαστηρίου και ζώα. Η επιτυχία της στα παραπάνω πειραματικά μοντέλα δίνει πολλές υποσχέσεις για την χρήση της στην ιατρική αλλά ακόμα είναι σε πειραματικό επίπεδο.
  – Τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης έρευνας έδειξαν ότι η μέθοδος CRISPR δεν είναι ακόμα πολύ αποτελεσματική σε ανθρώπινα εμβρυικά κύτταρα και χρειάζεται βελτίωση.

 • Gia

  Εδω καθημερινα οι Ελληνες πετανε τονους μ…. , εσας αυτο σας πειραξε!!

 • TG

  ευτυχως βρεθηκε καποιος να το πει. μπραβο φιλε

 • TG

  νομιζω δεν εγινε ακριβως ετσι. αλλα κ παλι δεν ηταν ανθρωπινα εμβρυα, ηταν γονιμοποιημενα ωαρια με 2 σπερματοζωαρια οποτε δεν υπηρχε περιπτωση να ζησουν.

 • Δεν πειραζει… σε μερικα χρονια θα αγοραζετε τους απογονους σας απο το LIDL.

 • χαχαχα σορεος!