Βρέθηκε εθελοντής για την πρώτη μεταμόσχευση κεφαλιού στον κόσμο! Η επέμβαση το 2017 [Videos]

Main-XrayHeads

Πριν από δύο χρόνια ο Dr. Sergio Canavero και η ομάδα του είχαν περιγράψει σε δημοσίευση τους επιστημονικό περιοδικό Surgical Neurology International μια μέθοδο για να προχωρήσουν σε επιτυχημένη μεταμόσχευση κεφαλιού και μέσα στο 2014 είχε ανακοινώσει σε ομιλία του σε συνέδριο TEDx (βλ. video παρακάτω) ότι πλέον ξεπέρασαν όλες τις δυσκολίες που καθιστούσαν ανέφικτη μια τέτοια επέμβαση.

Θα περίμενε κανείς ότι το παράτολμο εγχείρημα του Dr. Canavero θα έμενε απλά στη θεωρία, ωστόσο, ο ίδιος εργάζεται σκληρά για να πραγματοποιήσει την πρώτη επέμβαση μέσα στο 2017 και ήδη βρήκε έναν εθελοντή που αποφάσισε να ρισκάρει το κεφάλι του (κυριολεκτικά) στην πρώτη μεταμόσχευση κεφαλιού στον κόσμο.

Πρόκειται για τον Valeri Spiridonov, Computer Scientist ρωσικής καταγωγής, ο οποίος βρίσκεται καθηλωμένος σε αναπηρικό καρότσι με σοβαρά κινητικά προβλήματα. Ο ίδιος δηλώνει:

“Θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε την επέμβαση αυτή τόσο σημαντική όσο το πρώτο βήμα που πραγματοποίησε άνθρωπος στο Διάστημα, και αυτό επειδή στο μέλλον θα βοηθήσει χιλιάδες ανθρώπους στον κόσμο που βρίσκονται σε πολύ χειρότερη κατάσταση από τη δική μου.

Μέσα από τα πειράματα μας οδηγηθήκαμε σε μια σχετικά επιτυχημένη μεταμόσχευση σώματος, αλλά δεν ήταν εφικτό να επαναφέρουμε τη λειτουργία των νεύρων στα άκρα και στα όργανα. Ο Dr. Canavero κατάφερε να ξεπεράσει και αυτό το πρόβλημα με μια τεχνολογία που επιτρέπει τη συνένωση των νευρώνων. Και λειτουργεί! Ελπίζουμε ότι με αυτήν την τεχνολογία θα φτάσουμε στην τελική επιτυχία”

Ο Dr. Canavero και η ομάδα του αναφέρουν ότι οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι είναι η απόρριψη του μοσχεύματος (κεφαλιού) από το υπόλοιπο σώμα ή να μην γίνει σωστή επανασύνδεση της σπονδυλικής στήλης στο ύψος των αυχενικών σπονδύλων, αλλά δηλώνουν έτοιμοι να αντιμετωπίσουν επιτυχώς όλα τα πιθανά ζητήματα. Όπως είναι λογικό, η πλειοψηφία των συναδέλφων τους παραμένουν ιδιαίτερα επιφυλακτικοί για τον αν μπορεί να γίνει επιτυχώς μια τέτοια μεταμόσχευση.

Πρέπει να σημειωθεί ότι στο παρελθόν έχουν επιχειρηθεί μεταμοσχεύσεις κεφαλιών σε ζώα, με διαφορετικό επίπεδο επιτυχίας κάθε φορά, όμως σε όλες τις περιπτώσεις επήλθε θάνατος μετά από μερικές ημέρες.

Ελπιδοφόρο; Τρομακτικό; Ανήθικο; Τι πιστεύετε για μια τέτοιου είδους επέμβαση;

[via]

Advertisements

About Chris Elpidis

Σχόλια, κριτική, κοπλιμέντα, αφορισμοί, δωροδοκίες και ό,τι άλλο θέλετε στο @celpidis και στο Google+
This entry was posted in Health, Science, Technology. Bookmark the permalink.