Google Axion: ARM-based επεξεργαστής για cloud και data centers

Στο πλαίσιο του συνεδρίου Google Cloud 2024, η Google ανακοίνωσε τον Google Axion, τον πρώτο επεξεργαστή της με βάση την αρχιτεκτονική Arm που έχει σχεδιαστεί ειδικά για cloud και κέντρα δεδομένων.

Σε ένα blog post, η Google ανέφερε ότι ο Axion είναι απλώς ο τελευταίος σε μια μακρά σειρά προσπαθειών της εταιρείας να σχεδιάσει τα δικά της τσιπ, που ξεκινούν από το 2016 με την πρώτη γενιά Tensor Processing Units που επίσης κατασκευάστηκαν για τα κέντρα δεδομένων της Google. Φυσικά, η σειρά smartphone Pixel της Google χρησιμοποιεί το προσαρμοσμένο System on Chip (SoC), που επίσης χαρακτηρίζεται ως Tensor, από την κυκλοφορία των τηλεφώνων Pixel 6 το 2021.

Η Google ισχυρίζεται ότι τα νέα τσιπ Axion, τα οποία χρησιμοποιούν την πλατφόρμα Neoverse V2 της Arm, θα προσφέρουν έως και 30% καλύτερες επιδόσεις από τις προηγούμενες CPU που βασίζονται στην Arm και κατασκευάστηκαν για κέντρα δεδομένων και έως και 50% καλύτερες επιδόσεις από τα τρέχοντα τσιπ που βασίζονται στο σχεδιασμό x86. Στην ανάρτηση στο ιστολόγιο προστίθεται:

Το Axion υποστηρίζεται από το Titanium, ένα σύστημα από ειδικά κατασκευασμένους προσαρμοσμένους μικροελεγκτές πυριτίου και κλιμακωτές εκφορτώσεις κλίμακας. Οι εκφορτώσεις Titanium αναλαμβάνουν τις λειτουργίες της πλατφόρμας, όπως η δικτύωση και η ασφάλεια, έτσι ώστε οι επεξεργαστές Axion να έχουν μεγαλύτερη χωρητικότητα και βελτιωμένη απόδοση για τα φορτία εργασίας των πελατών. Το Titanium εκφορτώνει επίσης την επεξεργασία εισόδου/εξόδου αποθήκευσης στο Hyperdisk, τη νέα μας υπηρεσία αποθήκευσης μπλοκ που αποσυνδέει την απόδοση από το μέγεθος της περίπτωσης και μπορεί να παρέχεται δυναμικά σε πραγματικό χρόνο.

Η Google χρησιμοποιεί ήδη servers τρέχουσας γενιάς με βάση την αρχιτεκτονική Arm στα κέντρα δεδομένων της για την τροφοδοσία πολλών από τις υπηρεσίες της, συμπεριλαμβανομένων του Google Earth Engine και της πλατφόρμας διαφημίσεων YouTube. Δηλώνει, επίσης, ότι θα μεταφέρει αυτές τις υπηρεσίες, καθώς και άλλες, σε servers που βασίζονται στον Axion "σύντομα".

Οι servers με βάση το Axion θα είναι διαθέσιμοι για τους πελάτες του Google Cloud κάποια στιγμή αργότερα μέσα στο 2024. Εν τω μεταξύ, οι επιχειρήσεις μπορούν να εγγραφούν στην ιστοσελίδα της Google για να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους να δοκιμάσουν τις virtual machines που χρησιμοποιούν τα chips Axion, τα οποία θα αρχίσουν να διατίθενται τους επόμενους μήνες.

[Google]

Loading