Google Plus, «δούρειος ίππος» για τη συλλογή προσωπικών στοιχείων

Google Plus

«Το Google Plus σου δίνει την ευκαιρία να είσαι ο εαυτός σου, και δίνει στην Google την κατανόηση του ποιος είσαι», ανέφερε ο Bradley Horowitz, αντιπρόεδρος διαχείρισης προϊόντος για το Google Plus, στους New York Times. Aν αναρωτιέστε, λοιπόν, γιατί δεν ανησυχεί η Google που το Google Plus είναι «ακατοίκητο» μην ψάχνετε παραπέρα: δεν τους ενδιαφέρει ιδιαίτερα, έχουν όλα τα στοιχεία που χρειάζονται από σένα.

Και αφού δεν επισκέπτεσαι το Google Plus, η εύλογη απορία, πως η Google συγκεντρώνει πληροφορίες για σένα;

Η απάντηση είναι απλή. Πιθανόν να μην το γνωρίζεις αλλά ο λογαριασμός σου στο Google Plus χρησιμοποιείται σε όλες τις υπηρεσίες της Google: YouTube, Gmail, Google Search κτλπ. Ναι, αυτές τις υπηρεσίες που χρησιμοποιεί η πλειοψηφία των χρηστών Internet και η Google εξαναγκάζει τους χρήστες της να χρησιμοποιούν με το Google Plus.

Μάλιστα, τo Google Plus είναι πιο χρήσιμο στους διαφημιστές από ότι το Facebook.

Μπορεί πάνω ένα δισεκατομμύριο χρήστες να βρίσκονται στο Facebook κάθε μήνα αλλά οι πληροφορίες που συλλέγει το δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο είναι συγκριτικά περιορισμένες. Η Google γνωρίζει τους φίλους σου στο Gmail, τι ψάχνεις στο Internet, τι ψωνίζεις από το Internet, τι μέρη επισκέπτεσαι και τι διαφημίσεις κλικάρεις. Εν ολίγοις, η Google έχει μια πιο ολοκληρωμένη άποψη για σένα από ότι το Facebook.

Θα έπρεπε να ανησυχείς; Μάλλον ναι, αλλά δεν μπορείς να κάνεις και τίποτα για αυτό.

[via NYT]

About Harry Souris

Apple news, reviews and opinion. Guitar geek. Editor of iPhoneHellas.gr, MacUser.gr & TechGear.gr. Follow me on twitter and facebook
This entry was posted in Google and tagged . Bookmark the permalink.
 • Vlad

  με την πλάτη στον τοίχο είμαστε συνεχώς. είτε λέγεται Google είτε Facebook είτε Apple το φακέλωμα είναι εδώ (ενωμένο δυνατό lol) για να μείνει

 • McNulty

  Η Google δεν είναι φιλανθρωπικό ίδρυμα και να μην ξεχνάμε πως πελάτες της δεν είναι οι χρήστες, αλλιώς θα υπήρχε συνδρομή. Επίσης, κανένας δεν είναι υποχρεωμένος να χρησιμοποιεί τα προϊόντα της.

  Το ζήτημα είναι να υπάρχουν ξεκάθαροι όροι χρήσης, να μην εξαπατώνται οι χρήστες και να γενικά να υπάρχει διαφάνεια στο πως χειρίζονται τα δεδομένα.

 • Vlad

  ωραίες δικαιολογίες φίλε. να σου πω.. σε έναν κόσμο που αν δεν έχεις ίντερνετ είσαι χαμένος από χέρι (δεν θα πούμε τους λόγους εδώ) είσαι ουσιαστικά ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΣ να “δικτυωθείς”, είτε με τον γούγλη είτε με οποιονδήποτε άλλον.. οπότε το “δεν είναι υποχρεωμένος” αναθεώρησέ το..
  για την δεύτερη παράγραφό σου, έχεις δίκιο, αλλά είναι κάτι που 99.9999% κανένας δεν θα τους διαβάσει.

 • McNulty

  Κι όμως, υπάρχουν πολλές λύσεις απλά έχουν το “κακό” να είναι επί πληρωμή. Επίσης υπάρχει και η ανώνυμη περιήγηση.

  Όσο για το 99.9999% που δεν διαβάζει συμβόλαια (γιατί αυτό είναι οι όροι χρήσης), δεν έχω να πω κάτι.

 • Vlad

  Οκ ας το πω πολύ πιο γενικά..έχεις paypal? έχεις λογαριασμό στο amazon? κάνεις δικτυακές συναλλαγές οποιασδήποτε μορφής? κάνεις κάτι στο διαδίκτυο που χρειάζεται κάτι δικό σου και τα στοιχεία σου? τότε πάει τέλος, είσαι υποχρεωμένος να δικτυωθείς και να φακελωθείς.
  περί ανώνυμης περιήγησης…έλα τώρα.. όσο ανώνυμες είναι και οι τηλεφωνικές επικοινωνίες..τίποτα δεν είναι ανώνυμο πλέον!
  ο μέσος χρήστης δεν θα διαβάσει τίποτα. ο λίγο ψιλιασμένος ΙΣΩΣ διαβάσει κάτι. το άλλο 0.00001% που είναι τα σούπερ ντούπερ ψαχτήρια θα διαβάσει όλα τα ψιλά γράμματα.

 • ubuntupanther

  Ακατοίκητο δεν θα το έλεγα. Ανερχόμενο ναι! Τα πλεονεκτήματα του σε σχέση με το facebook είναι πολλά. Δεν έχει διαφημίσεις, έχει πολύ καλύτερα εργαλεία για τις φωτογραφίες, έχει πολύ καλύτερη βιντεοδιάσκεψη, οργανώνεις καλύτερα τις επαφές σου σε κύκλους και άλλα πολλά. Γενικότερα δεν θα ταύτιζα με τίποτα την Google με το facebook. H Google προσφέρει πραγματικές υπηρεσίες στους χρήστες με έναν τρόπο και εύρος που το facebook δεν μπορεί να κάνει με τίποτα. Είτε θες να ψάξεις κάτι, είτε θες βρεις χάρτες, εικόνες, βίντεο, είτε θες να μεταφράσεις κάτι, είτε θες να ανεβάσεις κάτι στο cloud, η Google είναι ασυναγώνιστη και δεν σε υποχρεώνει να έχεις τα πραγματικά σου στοιχεία όπως το facebook. Δεν ξέρω κανέναν να διαγράφτηκε από την Google γιατί έδωσε ψεύτικα στοιχεία ενώ ξέρω αρκετούς που την πάτησαν έτσι στο facebook. Και είναι ακόμη εφικτό να χρησιμοποιείς τις υπηρεσίες της Google χωρίς να είσαι μέλος της. (όπως το ψαχτήρι της λχ) Θυμάμαι πως ήταν το ίντερνετ πριν εμφανιστεί η Google και δεν μου άρεσε καθόλου…

 • Isidore Ducasse

  ghostery, adblock, tor κλπ κλπ.Δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο.Και άστε τον κάθε ρουφιάνο να ψάχνεται.

 • McNulty

  Πλήρης ανωνυμία δεν υπάρχει πουθενά, ούτε offline. Το θέμα είναι αν η Google συγκεκριμένα και οι ομοειδείς εταιρείες πιο γενικά κάνουν κακή χρήση των δεδομένων που εμείς τους δίνουμε σε αντάλλαγμα για τις υπηρεσίες τους.

  Ίσως σε κάποιες περιπτώσεις ανησυχούμε περισσότερο απ’ ότι πρέπει, ο περιπτεράς της γειτονιάς μου ξέρει περισσότερα από την Amazon για το τι αγοράζω…

 • emmanouil

  duckduckgo εναλλακτικά (αν και δεν φτάνει το google σε ακρίβεια αποτελεσμάτων).

 • jimakoszs97

  Σωστός! Το μόνο προϊόν της που δεν χρησιμοποιώ είναι ο Chrome (επειδή προτιμώ τον Firefox), αλλά τον έχω ως δεύτερο.