Η Samsung ανακοινώνει μνήμη GDDR7 για τις επόμενες κάρτες γραφικών!

Μετά από πολλές αναφορές και ακόμη και ένα tease στο GPU Technology Conference (GTC) 2024 της Nvidia που ανέφερε ότι η Samsung θα παρουσίαζε την ταχύτερη μνήμη γραφικών της, η κορεάτικη εταιρεία ανακοίνωσε τελικά την επόμενης γενιάς μνήμη GDDR7.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, η μνήμη επόμενης γενιάς θα έρθει σε χωρητικότητα 16GB, δηλαδή 2GB ανά μονάδα. Κάθε μονάδα θα διαθέτει διεπαφή μνήμης πλάτους 2 bit με ρυθμό ανανέωσης 16K/32ms, σύμφωνα με το Wccftech. Θα έχει συσκευασία 266 FBGA με δύο ταχύτητες που αναφέρονται - 32Gbps και 28Gbps - και θα διατίθεται τόσο σε μια τυπική μήτρα μνήμης GDDR7 32Gbps όσο και σε μια βελτιστοποιημένη μήτρα GDDR7 χαμηλής τάσης 28Gbps.

Φυσικά, η πραγματική γοητεία αυτής της μνήμης είναι ο τρόπος με τον οποίο θα ενισχύσει το gaming hardware. Αυτή η GDDR7 θα βρεθεί πιθανότατα σε κάρτες γραφικών επόμενης γενιάς, όπως οι ναυαρχίδες της Nvidia - οι πολυαναμενόμενες RTX 5080 και 5090. Αυτές θα χρησιμοποιούν πιθανότατα την έκδοση 32Gbps, ενώ κάρτες μεσαίας κατηγορίας όπως οι RTX 5060 και 5070 θα χρησιμοποιούν την έκδοση 28Gbps. Κοιτάζοντας την πρόσφατη κυκλοφορία της μνήμης RTX 4080 Super GDDR6 της τρέχουσας γενιάς που έφτασε τα 22,5Gbps, θα πρέπει να δούμε μια βελτίωση 42% στην ταχύτητα μνήμης για τα 32Gbps και μια βελτίωση 28% με τα 28Gbps.

Καθώς τα κορυφαία PC games γίνονται ολοένα και καλύτερα από γενιά σε γενιά και οι καλύτερες κάρτες γραφικών γίνονται ολοένα και πιο ισχυρές, η VRAM είναι το μοναδικό χαρακτηριστικό που φαίνεται να έχει μείνει πίσω σε σχέση με τις δύο άλλες παραμέτρους.

Με την έλευση της μνήμης GDDR7, θα δούμε επιτέλους ακόμα μεγαλύτερα βήματα στη VRAM τόσο σε απόδοση όσο και σε ταχύτητα. Αυτό είναι ιδιαίτερα ζωτικής σημασίας λόγω του ότι όλο και περισσότεροι τίτλοι PC απαιτούν όλο και περισσότερη μνήμη γραφικών, οπότε όσοι διαθέτουν ανώτερη VRAM θα κυριαρχήσουν στην επόμενη γενιά.

Ας ελπίσουμε ότι αυτό σημαίνει ότι θα δούμε ακόμη μεγαλύτερα βήματα προόδου με τη μνήμη των καρτών, συμπεριλαμβανομένων καρτών γραφικών με τουλάχιστον 16 GB VRAM. Ειδικά αν πρόκειται για κάρτες μεσαίας και υψηλής κατηγορίας, καθώς αυτή η γενιά ήταν αρκετά απογοητευτική από αυτή την άποψη.

Loading