Mark Zuckerberg: Aπολογείται για το σκάνδαλο της Cambridge Analytica και ανακοινώνει τρεις μεγάλες αλλαγές

Πέρασαν αρκετές ημέρες από τότε που ξέσπασε το σκάνδαλο Facebook - Cambridge Analytica, και η πολυαναμενόμενη τοποθέτηση του Mark Zuckerberg για τα γεγονότα ήρθε σε δύο δόσεις. Αρχικά, ο ιδρυτής και CEO της εταιρείας απευθύνθηκε στον κόσμο μέσα από μια μακροσκελή ανάρτηση στο κοινωνικό δίκτυο, στην οποία αναγνώρισε μεν τις ευθύνες του Facebook και τόνισε ότι πρέπει να κάνουν περισσότερα για να προστατεύσουν τους χρήστες, αλλά δεν απολογήθηκε. Μετά, όμως, από τις αντιδράσεις του κόσμου, ο Zuckerberg αποφάσισε να ζητήσει συγγνώμη on camera κατά τη διάρκεια της συνέντευξης του στο δίκτυο CNN.

Το κείμενο του είναι μια αποστειρωμένη γενικολογία γραμμένη με δικηγορικό ύφος και αερολογίες του τύπου "έχουμε υποχρέωση να προστατεύσουμε τα δεδομένα σας" ή "θα μάθουμε από αυτήν την εμπειρία" και το μόνο που αξίζει να κρατήσουμε είναι οι τρεις μεγάλες κινήσεις που ετοιμάζει η εταιρεία για να μην επαναληφθεί κάτι τέτοιο.

  1. Η Facebook θα διεξάγει μεγάλη έρευνα για να εντοπίσει πόσα και ποια δεδομένα χρηστών έχουν "υποκλαπεί" τα τελευταία χρόνια ειδοποιώντας, μάλιστα, ξεχωριστά κάθε χρήστη σε περίπτωση που αφορούν τον ίδιο.
  2. Θα περιορίσουν ακόμη περισσότερο την πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα των χρηστών για τους developers.
  3. Θα τοποθετήσουν ένα νεό widget στη κορυφή του News Feed των χρηστών για να παρακολουθούν και να ελέγχουν ποιες εφαρμογές έχουν πρόσβαση στα δεδομένα τους και σε ποιο βαθμό.

Αργότερα, στη συνέντευξη του στο CNN ήταν σαφέστατα απολογητικός και προχώρησε σε ορισμένες πολύ ενδιαφέρουσες παραδοχές και εξαγγελίες. Όσοι έχετε τον χρόνο και τη διάθεση μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρη τη συνέντευξη στο CΝΝ. Επιγραμματικά, τα σημαντικότερα σημεία της είναι τα παρακάτω:

  • Πρόκειται για ένα τεράστιο χτύπημα στην αξιοπιστία μας και λυπάμαι πραγματικά πολύ που συνέβη
  • Έχω μετανιώσει για το γεγονός ότι δεν πληροφορούσαμε τον κόσμο για κακόβουλες εφαρμογές πολύ καιρό νωρίτερα
  • Ήταν τεράστιο λάθος να εμπιστευτούμε την Cambridge Analytica (σ.σ. υπό την έννοια ότι πίστεψαν πως διέγραψαν και δεν εκμεταλλεύτηκαν αυτά τα δεδομένα των χρηστών)
  • Θα ειδοποιήσουμε τον κάθε ένα χρήστη ξεχωριστά στην περίπτωση που επηρεάστηκαν τα δεδομένα του
  • Είμαι διατεθειμένος να καταθέσω στο Κογκρέσο, αλλά πιστεύω ότι θα πρέπει να μιλήσει κάποιος που γνωρίζει πλήρως το συγκεκριμένο ζήτημα
  • Δεν κάναμε όσα έπρεπε για να προστατεύσουμε το κοινό από την "Ρωσική παρέμβαση" και τα "fake news" κατά τη διάρκεια των Αμερικανικών Εκλογών του 2016
  • Είμαι βέβαιος ότι θα επιχειρήσουν να επηρεάσουν και τα αποτελέσματα των επερχόμενων Ενδιάμεσων Εκλογών (Midterms)
  • Θα πρέπει να μπουν ρυθμιστικοί κανόνες και στο Facebook, όπως για παράδειγμα αυτός που αφορά την διαφάνεια των διαφημίσεων
  • Θέλω οι κόρες μου να είναι υπερήφανες για αυτό που έφτιαξε ο πατέρας τους

Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι δεν πρόκειται για μια κρίση σαν όλες τις άλλες, καθώς η αξία της μετοχής της Facebook έχει χάσει ήδη περίπου $20 μέσα σε 5 ημέρες, κάτι που μεταφράζεται σε περίπου $50 δισ. για την αξία της εταιρείας.

[via]

Loading