Microsoft και Facebook ετοιμάζουν υπερατλαντικό υποθαλάσσιο καλώδιο υπερυψηλής χωρητικότητας

marea

Μέχρι τον Οκτώβριο του 2017 αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί τα έργα από το κοινό εγχείρημα της Microsoft και το Facebook για την κατασκευή υπερατλαντικού υποθαλάσσιου καλωδίου


Η Microsoft και το Facebook συμφώνησαν να χτίσουν μαζί ένα υποθαλάσσιο καλώδιο που θα διασχίζει τον Ατλαντικό Ωκεανό για να αντιμετωπίσουν την αυξανόμενη ανάγκη για υψηλής ταχύτητας υπηρεσίες υπολογιστικού νέφους (cloud computing) και διαδικτύου.

Η κατασκευή του νέου καλωδίου "MAREA" θα ξεκινήσει τον Αύγουστο και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο του 2017, είπαν σε δήλωσή τους χθες οι δύο εταιρείες.

Το καλώδιο, μήκους 6.600 χιλιομέτρων, θα είναι το πρώτο που θα συνδέει τις Ηνωμένες Πολιτείες με την νότια Ευρώπη και θα λειτουργεί υπό την διαχείρηση της Telxius, του τμήματος υποδομών της Telefonica, διεθνούς εταιρείας επικοινωνιών. Το καλώδιο έχει σχεδιαστεί αρχικά να μεταφέρει 160 terabits πληροφοριών ανά δευτερόλεπτο, είπαν οι δύο εταιρείες.

Η κίνηση ακολουθεί την συμφωνία πριν από σχεδόν δύο χρόνια της Google - που τώρα ονομάζεται Alphabet - με πέντε ασιατικές εταιρείες να επενδύσουν περίπου 300 εκατομμύρια δολάρια (268 εκατ. ευρώ) για την ανάπτυξη και λειτουργία ενός καλωδιακού συστήματος που θα διασχίζει τον Ειρηνικό Ωκεανό και θα συνδέει τις Ηνωμένες Πολιτείες με την Ιαπωνία.

Η Microsoft πειραματίζεται επίσης με υποβρύχια κέντρα πληροφορικής στο Πρόγραμμα Natick, στην βορειοανατολική ακτή των ΗΠΑ, και πέρσι λειτούργησε πειραματικά για τέσσερις μήνες ένα υπόδειγμα στον θαλάσσιο πυθμένα.

Τα υποβρύχια κέντρα πληροφορικής, τα οποία έχουν σχεδιαστεί να χρησιμοποιούν ανανεώσιμες θαλάσσιες πηγές ενέργειας, αναμένεται να μειώσουν το τεράστιο κόστος του ψυκτικού συστήματος για τα κέντρα πληροφορικής, τα οποία παράγουν πολλή θερμότητα, και να μειώσουν τις αποστάσεις μεταξύ συνδεδεμένων πληθυσμών.

Microsoft αρνήθηκε χθες να αποκαλύψει τις οικονομικές λεπτομέρειες για το MAREA, ενώ το Facebook δεν απάντησε άμεσα σε κλήσεις για δηλώσεις.

[via NEWS247.gr]

Loading