Microsoft και OpenAI ετοιμάζουν υπερυπολογιστή AI με κόστος $100 δισ.!

Η Microsoft και ο OpenAI καταστρώνουν σχέδια για νέο data center που θα περιλαμβάνει έναν υπερυπολογιστή Τεχνητής Νοημοσύνης με την κωδική ονομασία "Stargate", με εκατομμύρια εξειδικευμένα chip server επόμενης γενιάς που θα τροφοδοτούν την Τεχνητή Νοημοσύνη του OpenAI.

Η είδηση προέρχεται από την ιστοσελίδα The Information και "τρία άτομα που συμμετείχαν στις ιδιωτικές συζητήσεις σχετικά με την πρόταση". Σύμφωνα με ένα άτομο που μίλησε με τον ιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο του OpenAI, Sam Altman, για το θέμα και είχε δει κάποιες από τις αρχικές εκτιμήσεις κόστους της Microsoft, το νέο κέντρο δεδομένων και ο υπερυπολογιστής AI με την κωδική ονομασία "Stargate" θα κόστιζε έως και 100 δισεκατομμύρια δολάρια για να κατασκευαστεί.

Η γιγάντωση της AI σε σχεδόν κάθε κλάδο έχει προκαλέσει ζήτηση για data centers ικανά να διαχειρίζονται μαζική χρήση σε σύγκριση με τα παραδοσιακά data centers. Η Amazon πρόσφατα υπολόγισε ότι θα χρειαστούν επενδύσεις 150 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τα επόμενα 15 χρόνια για τέτοια εξειδικευμένα κέντρα δεδομένων, καθώς αναμένει μια "έκρηξη της ζήτησης" για όλα τα πράγματα που αφορούν την AI στο μέλλον.

Η Microsoft αναμένεται να αναλάβει το κόστος των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τον νέο υπερυπολογιστή τεχνητής νοημοσύνης "Stargate", πράγμα που σημαίνει ότι θα είναι 100 φορές ακριβότερος από μερικά από τα μεγαλύτερα και ισχυρότερα κέντρα δεδομένων στον πλανήτη. Ο υπερυπολογιστής Τεχνητής Νοημοσύνης με έδρα τις ΗΠΑ θα είναι ο μεγαλύτερος στην αγορά και θα έχει κατασκευαστεί έως το 2030.

Η Microsoft και ο OpenAI αναμένεται να κατασκευάσουν τον υπερυπολογιστή σε πέντε φάσεις, με την πέμπτη φάση να είναι η τελική με το Stargate. Σύμφωνα με το The Information, οι εταιρείες φέρονται να εργάζονται σε έναν μικρότερο υπερυπολογιστή τέταρτης φάσης για τον OpenAI, ο οποίος θα ανακοινωθεί το 2026.

Οι δύο εταιρείες φέρονται να βρίσκονται στη μέση της τρίτης φάσης αυτή τη στιγμή, με ένα "σημαντικό μέρος" του κόστους των επόμενων δύο φάσεων που θα οδηγήσουν στο Stargate να αφορά την προμήθεια όλων των απαιτούμενων chip τεχνητής νοημοσύνης για την κατασκευή των υπερυπολογιστών AI.

*Η κεντρική εικόνα προέρχεται από τον Steve Johnson on Unsplash

[via]

Loading