Νέο ραδιοτηλεσκόπιο εξερευνά τη γέννηση του Σύμπαντος με την τεχνολογία της IBM

Η IBM επιλέχτηκε από την Murchison Widefield Array (MWA) για να παρέχει τα συστήματα και την τεχνολογία της στην προσπάθεια για την εξερεύνηση της γέννησης του Σύμπαντος!

MWA

Η MWA είναι μια κοινοπραξία μεταξύ 13 εκπαιδευτικών ιδρυμάτων σε Αυστραλία, ΗΠΑ, Ινδία και Νέα Ζηλανδία, τα οποία συνεργάζονται για τη δημιουργία ενός νέου τύπου ραδιοτηλεσκόπιου που θα λαμβάνει ραδιοφωνικά κύματα χαμηλών συχνοτήτων από τα βάθη του Σύμπαντος, αλλά και από τις ευμετάβλητες καιρικές συνθήκες που επικρατούν στον Ήλιο.

Το ραδιοτηλεσκόπιο MWA διαθέτει 4096 διπολικές κεραίες τοποθετημένες στην Αυστραλιανή ενδοχώρα, με τη ροή των ραδιοφωνικών κυμάτων να καταγράφεται και να επεξεργάζεται συνεχώς από το σύμπλεγμα υπολογιστών iDataPlex dx360 M3 της IBM. Ταυτόχρονα, γίνεται μετατροπή των ραδιοκυμάτων σε ευρείες εικόνες με εκπληκτική καθαρότητα και λεπτομέρεια.

Το iDataPlex αναμένεται ότι θα επεξεργάζεται περίπου 50TB κάθε ημέρα σε πλήρη ρυθμό με ταχύτητα 8GB/sec, επιτρέποντας στους επιστήμονες να μελετούν τον ουρανό πιο γρήγορα από ποτέ και με μεγαλύτερη λεπτομέρεια.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Steven Tingay, από το Curtin University στο Perth,

"Το project MWA βασίζεται στην απίστευτη υπολογιστική δύναμη που προσφέρει το iDataPlex της IBM για να δημιουργεί ευρείες εικόνες από ραδιοφωνικά κύματα σε πραγματικό χρόνο. Ο συνδυασμός του MWA, της τεχνολογίας από την ΙΒΜ και του κενού (από ραδιοφωνικά κύματα) περιβάλλοντος του Murchison θα μας επιτρέψει να αναζητήσουμε εξαιρετικά ασθενή σήματα που προέρχονται από τα πρώτα στάδια εξέλιξης του Σύμπαντος, περίπου πριν από 13 δισ. χρόνια"

Το project MWA κόστισε $51 εκατ. (σχετικά λίγα χρήματα) και στόχος των επιστημόνων είναι να κατανοήσουν τους τρόπους με τους οποίους σχηματίστηκαν οι γαλαξίες, τα αστέρια και οι πλανήτες, τα φαινόμενα που συμβαίνουν στην επιφάνεια του Ήλιου σε περιόδους έντονης δραστηριότητας, αλλά και περιοδικά σήματα που προέρχονται από τα pulsars (αστέρες νετρονίων).

[PR]

Loading