Νέος αλγόριθμος φόρτισης διπλασιάζει την ζωή των μπαταριών ιόντων λιθίου!

Ένας νέος αλγόριθμος φόρτισης θα μπορούσε να διπλασιάσει τη διάρκεια ζωής των μπαταριών ιόντων λιθίου. Παρά το γεγονός ότι είναι μια από τις καλύτερες επιλογές που έχουμε αυτή τη στιγμή, οι μπαταρίες ιόντων λιθίου εξακολουθούν να έχουν τα όριά τους. Στην πραγματικότητα, πολλές νεότερες συσκευές έχουν αρχίσει να προσφέρουν τρόπους για να αυξήσουν τη διάρκεια ζωής αυτών των μπαταριών αλλάζοντας τον τρόπο φόρτισης τους. Όμως, ένας νέος αλγόριθμος φόρτισης θα μπορούσε να φέρει ακόμη μεγαλύτερη επανάσταση, διπλασιάζοντας τη διάρκεια ζωής αυτών των μπαταριών με νέους τρόπους.

Ο νέος αλγόριθμος αναπτύχθηκε από ερευνητές του Helmholtz-Zentrum Berlin και του Πανεπιστημίου Humboldt στο Βερολίνο. Οι ερευνητές αποκάλυψαν ότι η εναλλακτική λύση θα μπορούσε να κάνει τις μπαταρίες λιθίου να διαρκούν πολύ περισσότερο, καθιστώντας τες πιο ανθεκτικές και επιτρέποντάς τους να διατηρούν πολύ μεγαλύτερη ενεργειακή χωρητικότητα ακόμη και μετά από εκατοντάδες κύκλους εκφόρτισης- επαναφόρτισης.

Η ιδέα εδώ είναι να αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο ο φορτιστής παρέχει το ρεύμα στους ηλεκτρολύτες στο εσωτερικό της μπαταρίας. Αλλάζοντας τον αλγόριθμο φόρτισης, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι μπορούμε να κάνουμε τις σημερινές συμπαγείς και στιβαρές μπαταρίες ιόντων λιθίου να διαρκούν πολύ περισσότερο. Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό καθώς αυτές οι μπαταρίες αρχίζουν να εμφανίζονται σε περισσότερες συσκευές και τεχνολογίες, όπως τα ηλεκτρικά οχήματα, καθώς η παροχή μπαταριών μεγαλύτερης διάρκειας θα αυξήσει την αξία αυτών των αυτοκινήτων για τους απανταχού καταναλωτές.

Ο σημερινός αλγόριθμος χρησιμοποιεί αυτό που ονομάζουμε σταθερό ρεύμα ή CC. Αυτό ουσιαστικά στέλνει ενέργεια στην μπαταρία με συνεχή κίνηση. Το μειονέκτημα, όμως, είναι ότι αυτό προκαλεί ρωγμές στις δομές των ηλεκτροδίων, γεγονός που τελικά προκαλεί τη διάσπαση της μπαταρίας και τη μείωση της χωρητικότητας της. Αντ' αυτού, οι ερευνητές προτείνουν τη χρήση παλμικού ρεύματος ή PC. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μια πολύ λεπτότερη διεπιφάνεια και πολύ μικρότερη δομική φθορά της μπαταρίας, επιτρέποντάς της να διατηρεί την υψηλότερη ενεργειακή της χωρητικότητα για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Οι ερευνητές ισχυρίζονται ότι η φόρτιση μέσω PC μπορεί να διπλασιάσει τη διάρκεια ζωής των εμπορικά διαθέσιμων μπαταριών ιόντων λιθίου με διατήρηση της ενεργειακής χωρητικότητας κατά 80%. Αυτό είναι μια τεράστια υπόθεση, ειδικά καθώς συνεχίζουμε να βασιζόμαστε όλο και περισσότερο στην τεχνολογία που λειτουργεί με μπαταρίες. Φυσικά, θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε αν κάποιος αρχίσει πραγματικά να εκμεταλλεύεται αυτόν τον νέο αλγόριθμο στο μέλλον.

[via]

Loading