Νέα μπαταρία ιόντων λιθίου φορτίζει στο 70% σε 2 λεπτά και έχει διάρκεια ζωής 20 χρόνια

battery

Τα τελευταία χρόνια διαβάζουμε συνεχώς για σημαντικά επιτεύγματα στον τομέα των μπαταριών, ωστόσο, όσο είδατε εμπορική χρήση έστω κάποιων εξ αυτών, άλλο τόσο είδαμε κι εμείς.

Επαναφορτιζόμενη μπαταρία φορτίζει πλήρως μέσα σε 30 δευτερόλεπτα και πωλείται σχεδόν άμεσα [Video]

Η νέα είδηση μας έρχεται από το Nanyang Technology University, ερευνητές του οποίου κατάφεραν να δημιουργήσουν μπαταρία ιόντων-λιθίου (αυτές που χρησιμοποιούνται κατά κόρον σε smartphones/tablets κλπ.) που θα αντέχει για 20 χρόνια (10.000 κύκλοι φόρτισης αντί 500 των σημερινών μπαταριών) και θα φορτίζει στο 70% μέσα σε μόλις 2 λεπτά.

Νέα μπαταρία για smartphones φορτίζει πλήρως μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα! [Video]

Οι ερευνητές κατάφεραν αυτές τις επιδόσεις αντικαθιστώντας τον γραφίτη από την άνοδο της μπαταρίας με μία γέλη (gel) που περιλαμβάνει και νανοσωλήνες από διοξείδιο του τιτανίου. Εκτός από την αύξηση στην ταχύτητα φόρτισης και τη δραματική μείωση της φθοράς, το νέο υλικό παράγεται με πολύ χαμηλό κόστος και χρησιμοποιείται ήδη ευρέως ως προσθετικό τροφίμων.

Υπερπυκνωτές γραφενίου, η “μπαταρία” των gadgets του μέλλοντος (;) [Video]

Αν και θα θέλαμε εφαρμογή της τεχνολογίας στις μπαταρίες των φορητών συσκευών, η ομάδα έχει ως στόχο τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και την ταχύτατη φόρτιση τους, έτσι ώστε να έχει νόημα για τον αγοραστή. Υπόσχονται, επίσης, ότι θα είναι εμπορικά διαθέσιμη μέσα σε 2 χρόνια. Να τους πιστέψουμε;

[via]

About Chris Elpidis

Σχόλια, κριτική, κοπλιμέντα, αφορισμοί, δωροδοκίες και ό,τι άλλο θέλετε στο @celpidis και στο Google+

This entry was posted in Featured, Science, Technology. Bookmark the permalink.
 • Prof.

  Όπως σωστἀ γράφει ο αρθρογράφος στην αρχή του άρθρου.. επιτεύγματα διαβάζουμε αλλά τελικά προϊόντα δεν βλέπουμε. Τουλάχιστον όχι όπως μας είχε αρχικά ανακοινωθεί..

  Λοιπόν, μερικά βασικά πράγματα..

  Η διαδικασία έρευνας και ανάπτυξης (Research and Development aka R&D) είναι μια ιδιαίτερα χρονοβόρα διαδικασία.. Από την στιγμή που θα γεννηθεί η ιδέα, θα καταμετρηθούν οι ανάγκες, θα εγκριθεί χρηματοδότηση, θα γίνει η έρευνα, θα έχουμε υποσχόμενα αποτελέσματα θα έχουν άνετα περάσει 5 ως 10 χρόνια..

  Ἐπειτα έχουμε το up-scaling της τεχνολογίας το οποίο μπορεί να γίνει σε ένα ή περισσότερα (συνήθως) στάδια.. επίσης κάποια χρόνια χρειάζονται κι εκεί..
  Το time scale από την στιγμή που έχουμε υποσχόμενα αποτελέσματα στο εργαστήριο μέχρι αυτά να μπουν σε κάποιο εμπορικό προϊόν είναι χρόνια και η πιο σωστά μπορεί να πάει και μερικές από δεκαετίες. Και δεν αναφέρθηκα σε marketing, συσσωμάτωση της τεχνολογίας με τις υπάρχουσες ή άλλες παραμέτρους.

  Πάμε τώρα ειδικά στις μπαταρίες που είναι και το θέμα μας..

  Σίγουρα τα νέα μου διαβάζουμε είναι εξαιρετικά. Μακάρι, όντως η τεχνολογία να βγει στην αγορά σύντομα και σε λογικές τιμές. Το εύχομαι και το ελπίζω ολόψυχα.

  Όταν όμως διαβάζουμε τέτοια άρθρα αξίζει να έχουμε στο νού μας ότι μια μπαταρία δεν κρίνεται μόνο από το πόσο γρήγορα φορτίζει και πόσους κύκλους αντέχει. Άλλα χρήσιμα χαρακτηριστικά είναι:
  – Χρόνος φόρτισης έπειτα από εκτεταμένο αριθμό κύκλων φόρτισης/εκφόρτισης
  – Υλικά που χρηιμοποιούνται άρα κόστος αυτών. Συνήθως πολύ καλά αποτελέσματα επιτυγχάνονται από σπάνια, ακριβά στοιχεία.
  – Μπορεί η νέα τεχνολογία να γίνει εμπορικά εκμεταλλεύσιμη σε σύντομο χρονικό διάστημα;

  και ίσως μερικές πιο συγκεκριμένες ερωτήσεις:
  – Σε πόσο χρόνο φορτίζει από το 70 ως το 100 %;
  – Ποιές οι επιπτώσεις στην ζωή της μπαταρίας εάν κάποιος επιλέγει παρατεταμένη χρήση της 2λεπτης φόρτισης;

  Ας έχουμε τα παραπάνω κατα νου την επόμενη φορά που θα διαβάσουμε ένα μη επιστημονικό άρθρο πάνω σε επιστημονικά επιτεύγματα. Η προοδός είναι υπαρκτή και βγει στην αγορά. Ας έχουμε απλά υπόψιν ότι η τεχνολογία θέλει χρόνια για να φτάσει στον τελικό καταναλωτή. Οι πλειονότητα των καινοτόμων ιδέων που παρουσιάζουν οι εταιρίες τεχνολογίας σήμερα είχε ανακαλυφθεί από κάποιους ερευνητές αρκετές δεκαετίες πριν.

  Φιλικά, από κάποιον που δουλεύει ως ερευνητής πάνω σε υλικά και λύσεις καθαρής ενέργειας.

 • zavarakn

  Μάλιστα. Ζήτω το ηλεκτρικό αυτοκίνητο.
  Όπως λέει και το άρθρο, τώρα που καταφέρανε χρόνο φόρτισης τόσο γρήγορο, με λίγη εξέλιξη ακόμη θα μπορέσουν να δημιουργηθούν τέτοιου τύπου μπαταρίες για ηλεκτρικά αυτοκίνητα.
  Και τότε, θα συμφωνήσουν οι “μεγάλες αδερφές” και θα αφήσουν να εξελιχθεί-εξαπλωθεί το ηλεκτρικό αυτοκίνητο. Γιατί πλέον θα μπορούν στο χρόνο που γεμίζει ένα ρεζερβουάρ αυτοκινήτου με βενζίνη αυτές να γεμίζουν πλέον τις μπαταρίες του, με το ρεύμα τους βεβαίως…

 • JosephAlen11

  Αυτές οι μπαταρίες θα είναι πολύ χρήσιμες και στον τομέα των smartphones/tablets/PC και λοιπά εφόσον εξελίσσεται τεχνολογία που μπορείς να φορτίζεις το κινητό σου εξ-αποστάσεως και μοιάζει με το wi-fi (διαλέγεις-φορτίζεις), θα ήταν πολύ καλός συνδιασμός αυτών των δύο!

 • Themistocles

  Μπαταρία ηλιθίου πότε θα βγάλουν για την κυβέρνηση?

 • The Other Guy

  to arthro to diavases ???

 • Gorg

  Δως τους την δικιά σου.

 • Pingback: Μπαταρία αλουμινίου από το Stanford University επαναφορτίζεται πλήρως μέσα σε 1 λεπτό [Video]()