POCO X6 Pro Review: Πανίσχυρο με εξαιρετική οθόνη

Με τη φιλοδοξία να αποτελέσει μία από τις κορυφαίες, αν όχι την καλύτερη, προτάσεις στη mid-range κατηγορία των smartphones, το POCO X6 Pro έχει όλα όσα χρειάζεται ο μέσος χρήστης που επιθυμεί κάτι διαφορετικό χωρίς να κάνει εκπτώσεις σε υπολογιστική ισχύ, ποιότητα οθόνης, αυτονομία και design.

Η αλήθεια είναι, βέβαια, ότι η mid-range κατηγορία έχει ήδη ορισμένους υποψήφιους (και θα αποκτήσει ακόμη περισσότερους από τη στιγμή που βρισκόμαστε μόλις στον Μάρτιο) ανταγωνιστές και κάποιοι μάλιστα προέρχονται από άλλο brand της Xiaomi (βλ. Redmi Note 13 Series), παρόλα αυτά, μέσα σε αυτές τις ημέρες που το είχαμε στα χέρια μας δεν μας άφησε κάποιο σοβαρό παράπονο που να μας οδηγεί σε άλλες επιλογές. Σε γενικές γραμμές, η mid-range κατηγορία είναι ιδιαίτερα δύσκολη και από ένα σημείο και μετά, είναι καθαρά υποκειμενικό το ζήτημα της επιλογής.

Ας γνωρίσουμε, όμως, το POCO X6 Pro λίγο καλύτερα σε αυτό το review.

Σχεδιασμός - Κατασκευή

Με την πρώτη ματιά (που έλεγε κι ο Μπίγαλης…) αναγνωρίζεις άμεσα ότι πρόκειται για smartphone του POCO brand με το χαρακτηριστικό μεγάλο camera module στο πίσω μέρος. Δυστυχώς δεν μας έλαχε η έκδοση με το κίτρινο ψευδόδερμα που σε γλιτώνει από τις δαχτυλιές και προσφέρει μεγαλύτερη σταθερότητα, αλλά και η μαύρη με το glossy πλαστικό που τουλάχιστον είναι πολύ καλύτερης ποιότητας σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια.

Από εκεί και πέρα, είναι ένα μάλλον κλασικό design που διαφέρει ελάχιστα από τον προκάτοχο του, με κάπως πιο τετραγωνισμένες γωνίες, μεγάλη οθόνη με μικρά bezels προς όλες τις πλευρές, τα volume και power buttons στη δεξιά πλευρά στο σωστό ύψος, καθαρή αριστερή πλευρά, μικρόφωνο + αισθητήρα υπερύθρων + ηχείο στο επάνω μέρος, και υποδοχές USB-C + dualSIM + ηχείο + μικρόφωνο στο κάτω μέρος. Είναι αρκετά ελαφρύ για το μέγεθος του, αλλά συνάμα άνετο στη διαχείριση όταν το κρατάς με το ένα χέρι.

Δεν διεκδικεί δάφνες πρωτοτυπίας σχεδιαστικά και κατασκευαστικά, αλλά σε καμία περίπτωση δεν το λες φτηνιάρικο. Κάθεται ακριβώς εκεί που υποδηλώνει η κατηγορία του: στη μέση! Προσωπικά, συνιστώ την χρήση θήκης στη συγκεκριμένη απόχρωση διότι γεμίζει πανεύκολα δαχτυλιές και σκόνη, αλλά όσοι επιλέξουν το ψευδόδερμα μάλλον θα είναι κρίμα να το καλύψουν με κάτι επιπλέον. Ειδικά για το camera module, καλό θα είναι πριν βγάλετε φωτογραφίες να το σκουπίζετε με ένα πανάκι (δηλαδή την μπλούζα που φοράτε…) γιατί και αυτό μαζεύει εύκολα βρομιά.

Κλείνοντας να αναφέρουμε ότι είναι πιστοποιημένο στο πρωτόκολλο IP54 για προστασία από σταγόνες και…σκόνη.

Οθόνη

Με διαφορά το καλύτερο χαρακτηριστικό του POCO X6 Pro. Η Xiaomi επιλέγει ένα εξαιρετικό AMOLED panel 6.67’’ ανάλυσης 1.5K (2712 x 1220) με ρυθμό ανανέωσης εικόνας 120Hz για ομαλές μεταβάσεις και animations κατά την διάρκεια του scrollαρίσματος και του ανοίγματος των εφαρμογών, ενώ είναι άκρως ικανοποιητική η απόκριση του στην αφή. Αυτό το αναφέρουμε διότι δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο στη μεσαία κατηγορία να παίρνεις ένα κατά τ’ άλλα εξαιρετικό panel και η απόκριση να θυμίζει entry-level.

Σε ό,τι αφορά την φωτεινότητα, θεωρητικά το POCO X6 Pro φτάνει τα 1800nits, αλλά αυτό συμβαίνει μόνο κατά την αναπαραγωγή περιεχομένου HDR. Στην απλή χρήση σε συνθήκες έντονου φωτισμού κατά τη διάρκεια της ημέρας, η ευκρίνεια είναι μεν ικανοποιητική, αλλά προφανώς δεν φτάνει στα επίπεδα ορισμένων ναυαρχίδων της premium κατηγορίας. Το σύστημα αυτόματης ρύθμισης λειτουργεί ικανοποιητικά με γρήγορες μεταβάσεις όταν αυξομειώνεται ο περιβαλλοντικός φωτισμός.

Στην καθημερινότητα, η οθόνη του POCO X6 Pro είναι απολαυστική για οτιδήποτε μπορεί να κάνει ένας μέσος χρήστης με το smartphone του. Από περιήγηση στα κοινωνικά δίκτυα, ανάγνωση εγγράφων, παρακολούθηση video και φωτογραφιών, αλλά και gaming. Να επαναλάβουμε ότι τα περιθώρια της οθόνης είναι πολύ μικρά και συμμετρικά προς όλες τις πλευρές (ελαφρώς πιο παχύ στο κάτω μέρος) και μοναδική «ενόχληση» στην εικόνα είναι η οπή κεντρικά επάνω που φιλοξενεί την εμπρόσθια κάμερα.

Τέλος, από κάτω υπάρχει αισθητήρας δακτυλικών αποτυπωμάτων που ρυθμίζεται πανεύκολα και ανταποκρίνεται αρκετά αξιόπιστα. Εναλλακτικά, προσφέρεται και η αναγνώριση προσώπου για βιομετρικό ξεκλείδωμα, αλλά μόνο αν ο φωτισμός είναι αρκετός.

Hardware - Απόδοση

Επεξεργαστής

Ακόμη ένας τομέας που κάνει το POCO X6 Pro να ξεχωρίζει στη mid-range κατηγορία. Μπορεί ακόμα και σήμερα το ευρύ κοινό να σνομπάρει τους επεξεργαστές της MediaTek, ωστόσο, το Dimensity 8300 Ultra SoC είναι πραγματικά ισχυρό και ενεργειακά αποδοτικό χωρίς να «ψήνει» την συσκευή. Βάλτε στην εξίσωση και το γεγονός ότι συνοδεύεται από 12GB μνήμη RAM LPDDR5X και αποθηκευτικό χώρο 512GB UFS 4.0, δηλαδή τεχνολογίες μνήμης που δεν συναντάς εύκολα σε αυτήν την τιμή.

Η απόδοση του μας εξέπληξε ευχάριστα ειδικά σε απαιτητικά games, όπως το Genshin Impact, καθώς όχι μόνο τρέχει απρόσκοπτα στις μέγιστες ρυθμίσεις, αλλά παραμένει σταθερό και σε φυσιολογική θερμοκρασία ακόμα και μετά από μεγάλα gaming sessions. Είναι μάλλον περιττό να σχολιάσουμε πως τα πηγαίνει σε συνθήκες multitasking, άνοιγμα εφαρμογών και χρήση της κάμερας, γι’ αυτό θα πούμε μια λέξη: αμεσότητα!

Ήχος

Στον τομέα του ήχου, τα δύο ηχεία του POCO X6 Pro δεν είναι και τα πιο δυνατά που έχουμε ακούσει, αλλά τουλάχιστον διατηρούν την ποιότητα τους ακόμα και στη μέγιστη ένταση. Εκεί που γίνεται πιο ενδιαφέρουσα η κατάσταση είναι όταν συνδέσεις ακουστικά Bluetooth, καθώς ενεργοποιείται αυτόματα το Dolby Atmos και απολαμβάνεις πεντακάθαρες υψηλές συχνότητες και βαθιά μπάσα, ενώ υπάρχει και equalizer για να παίξεις με τις συχνότητες ανάλογα με τα γούστα σου. Ακόμη, υποστηρίζονται διάφορα Bluetooth codecs (SBC, AAC, Qualcomm aptX, LDAC και LHDC).

Αυτονομία - Φόρτιση

Εξοπλισμένο με μπαταρία χωρητικότητας 5000mAh, ένα νούμερο που θεωρείται πλέον standard για την πλειοψηφία των smartphones, το POCO X6 Pro σου βγάζει με χαρακτηριστική άνεση μια ολόκληρη ημέρα φυσιολογικής χρήσης που μπορεί να φτάσει και πολύ περισσότερο για τους πιο συντηρητικούς. Στα πλεονεκτήματα και το γεγονός ότι η Xiaomi εξακολουθεί να συμπεριλαμβάνει φορτιστή στα πακέτα της, όπου στην προκειμένη περίπτωση έχουμε έναν ισχύος 67W που γεμίζει πλήρως την μπαταρία σε περίπου 45 λεπτά. Όχι ό,τι καλύτερο έχουμε δει στην αγορά, αλλά ομολογουμένως πολύ τίμιο.

Λογισμικό

Το POCO X6 Pro είναι από τα πρώτα smartphones της εταιρείας με το λειτουργικό σύστημα HyperOS, το οποίο παραμένει για την ώρα αρκετά ίδιο με το MIUI. Είναι βασισμένο στο Android 14, φέρνει πολλές προεγκατεστημένες εφαρμογές (bloatware) αλλά τουλάχιστον μπορείς να απεγκαταστήσεις εύκολα την συντριπτική πλειοψηφία τους.

Επειδή πρόκειται για POCO smartphone υπάρχει μια μικρή διαφοροποίηση σε σχέση με τα άλλα brands της εταιρείας, ωστόσο, σε γενικές γραμμές η φιλοσοφία παραμένει η ίδια: αμέτρητες επιλογές παραμετροποίησης και…διαφημίσεις.

Κάμερες

Μέχρι στιγμής όλα κυλούν υπέροχα (τηρουμένων των αναλογιών) για το POCO X6 Pro, αλλά ήρθε η ώρα να πιάσουμε την κάμερα, ένας τομέας που…προσγειώνει τη συσκευή στη mid-range κατηγορία, διαφορετικά θα μιλούσαμε για ένα πραγματικά high-end smartphone. Η αλήθεια είναι ότι υπάρχει λογική στην πολιτική της Xiaomi για την διαχείριση των διάφορων brands της και πρακτικά είναι σαν να κατευθύνει τον χρήστη στη σειρά Redmi Note εάν θέλει μια πιο προηγμένη κάμερα.

Στο πίσω μέρος, λοιπόν, έχουμε διάταξη τριπλής κάμερας με κύριο αισθητήρα 64MP f/1.7 και τεχνολογίες PDAF και OIS, ο οποίος συνοδεύεται από έναν ακόμη αισθητήρα 8MP f/2.2 ultrawide 120º και έναν τρίτο αισθητήρα 2MP f/2.4 για λήψεις macro. Στην πρόσοψη έχουμε μια κλασική κάμερα 16MP f/2.4 για τυπικές selfies και τηλεδιασκέψεις.

Όπως αντιλαμβάνεστε και από το τεχνικό σκέλος, όλη η δουλειά γίνεται από τον κύριο αισθητήρα 64MP, καθώς οι άλλοι δύο αισθητήρες είναι καθαρά βοηθητικοί για εξαιρετικά σπάνιες λήψεις από τον μέσο χρήστη χωρίς να προσφέρουν κάτι ιδιαίτερο από πλευράς ποιότητας πέρα από το αναμενόμενο.

Χάριν στο hardware, η αυτόματη εστίαση, η λήψη και η αποθήκευση των φωτογραφιών γίνεται ταχύτατα, ενώ συμπεριλαμβάνεται και Pro mode για χειροκίνητη ρύθμιση των παραμέτρων. Παραδόξως, δεν υποστηρίζεται RAW format, αν και υπάρχει αρκετή ισχύς στη συσκευή.

Οι λήψεις στο φως της ημέρας σε εξωτερικούς χώρους είναι απολύτως ικανοποιητικές, με καλό επίπεδο λεπτομέρειας και καλή ισορροπία σε αντίθεση και απόδοση χρωμάτων, ωστόσο, η ποιότητα μειώνεται δραματικά σε εσωτερικούς χώρους και όσο μειώνεται ο διαθέσιμος φυσικός φωτισμός. Το Night mode διορθώνει κάπως την κατάσταση από πλευράς φωτισμού, αλλά θυσιάζει την λεπτομέρεια ειδικά στο φόντο. Τα πορτραίτα είναι τίμια για να μοιραστείς σε κοινωνικά δίκτυα, αλλά αν τα δεις σε μεγάλη οθόνη γίνεται εμφανής η έντονη συμμετοχή του λογισμικού που οδηγεί σε κάπως αφύσικο «θόλωμα» πίσω από το θέμα σου.

Ο υπερευρυγώνιος φακός κάνει την δουλειά του σε συνθήκες καλού φωτισμού, με το αναμενόμενο barrel effect στις γωνίες του κάδρου, παρόλα αυτά, δεν συστήνουμε την χρήση του αν δεν υπάρχει πραγματική ανάγκη για να απαθανατίσεις π.χ. ένα τοπίο. Όσο μειώνεται ο φωτισμός η λεπτομέρεια πάει περίπατο και οι αποχρώσεις μοιάζουν αρκετά «ξεπλυμένες».

Σε ό,τι αφορά τη selfie κάμερα, οι λήψεις σε εσωτερικούς χώρους είναι ελαφρώς καλύτερες από μια….webcam υπολογιστή, αλλά υπάρχει μια βελτίωση αν βγεις έξω με καλό φωτισμό στο πρόσωπο σου.

Όπως αναφέραμε και στην αρχή της ενότητας, η κάμερα δεν είναι το δυνατό σημείο του POCO X6 Pro. Σίγουρα με τον κύριο αισθητήρα μπορείς να πάρεις γρήγορες και ικανοποιητικές λήψεις για να κάνεις τη δουλειά σου, αλλά μην περιμένετε θαύματα. 

Επίλογος

Το POCO X6 Pro απευθύνεται ξεκάθαρα στον χρήστη που έχει καταλήξει πως οι ανάγκες του από ένα smartphone είναι η οθόνη, η απόδοση και η αυτονομία. Σε αυτούς τους τρεις τομείς τα πηγαίνει περίφημα και μάλλον πολύ καλύτερα από ό,τι υποδηλώνει η τιμή του. Αν, ωστόσο, η κάμερα παίζει μεγαλύτερο ρόλο στην επιλογή, τότε θα ήταν καλύτερα να στραφείτε στο Redmi Note 13 Pro / Pro+.

POCO X6 Pro

  • Οθόνη 6.67’’ AMOLED (2712 x 1220, HDR10+, Dolby Vision, 1800nits μέγιστη φωτεινότητα, 120Hz) με επικάλυψη Gorilla Glass 5
  • Επεξεργαστής octa-core MediaTek Dimensity 8300 Ultra (4nm)
  • Μνήμη RAM 8GB/12GB LPDDR5X
  • Αποθηκευτικός χώρος 256GB/512GB UFS 4.0
  • Τριπλή κάμερα 64MP f/1.7 (PDAF, OIS) + 8MP f/2.2 ultrawide 120º + 2MP f/2.4 macro
  • Εμπρόσθια κάμερα 16MP f/2.4
  • In-display αισθητήρας δακτυλικών αποτυπωμάτων
  • dualSIM, WiFi 6, Bluetooth 5.4, GPS, NFC, IR, 5G
  • Λειτουργικό σύστημα Android 14 με Xiaomi HyperOS
  • Μπαταρία 5000mAh με φορτιστή 67W (0-100% σε 45 λεπτά)
  • Υποδοχή USB-C
  • Διαστάσεις 160.5 x 74.3 x 8.3mm
  • Βάρος 186gr
  • Κατασκευή πιστοποιημένη στο πρωτόκολλο IP54 για προστασία από σταγόνες και σκόνη
Loading