Ο πρώτος 3D "βιοεκτυπωτής" που χρησιμοποιεί εμβρυονικά βλαστοκύτταρα για μελλοντική εκτύπωση ανθρώπινων μοσχευμάτων και ιστού [Video]

Πρόσφατα αναφερθήκαμε στην Organovo, μια εταιρεία που φιλοδοξεί να παρέχει μοσχεύματα κατά παραγγελία τα οποία θα εκτυπώνονται με 3D bioprinter, αλλά και στο παρελθόν είχαμε δει τις έρευνες του Fraunhofer Institute για κατασκευή αιμοφόρων αγγείων με παρόμοια μέθοδο.

Embryonic Stem Cells

Επομένως, αντιλαμβάνεται κανείς ότι οι 3D printers θα αποδειχτούν εξαιρετικά χρήσιμοι για την Ιατρική, αρκεί να βρεθεί και το κατάλληλο "βιολογικό μελάνι". Φαίνεται ότι είμαστε αρκετά κοντά στην παραγωγή αυτού του υλικού, αφού ερευνητές του Heriot-Watt University κατασκεύασαν έναν ειδικό 3D printer που χρησιμοποιεί εμβρυονικά βλαστοκύτταρα ως "μελάνι" χωρίς να τα καταστρέφει!

Οι πρώτες δοκιμές περιελάμβαναν τη δημιουργία σταγόνων που περιέχουν λιγότερα από πέντε βλαστοκύτταρα με τη διαδικασία να έχει ως εξής: ο εκτυπωτής εναποθέτει τα ζωντανά κύτταρα στην επιφάνεια και στη συνέχεια τα επικαλύπτει με "βιο-μελάνι" που δεν περιλαμβάνει κύτταρα, έτσι ώστε να σχηματίσει σφαιρικές δομές προκαθορισμένου και ελεγχόμενου μεγέθους. Μετά από αρκετά πειράματα, παρατήρησαν ότι το 99% των βλαστοκυττάρων παρέμειναν ανεπηρέαστα από τη διαδικασία εκτύπωσης.

Παρά την επιτυχία των πειραματικών διαδικασιών, απέχουμε ακόμα αρκετά μέχρι να δούμε την τεχνική να εφαρμόζεται για την εξυπηρέτηση ιατρικών σκοπών, ωστόσο, αποτελεί ένα θεμελιώδες βήμα για τη μελλοντική τρισδιάστατη "βιο-εκτύπωση" ανθρώπινων οργάνων και ιστών "κομμένων και ραμμένων" για τον οργανισμό του συγκεκριμένου ασθενούς.

Επιπλέον, η τεχνική αυτή θα μπορούσε να αποδειχτεί χρήσιμη για τη διεξαγωγή δοκιμών για νέα φάρμακα σε εκτυπωμένο ανθρώπινο ιστό, αντί να ταλαιπωρούνται πειραματόζωα.

[HW via TheVerge]

Loading