Εξαγωγή πολύτιμων μετάλλων από....τα λύματα σας!

soil

Η εκμετάλλευση των ανθρώπινων λυμάτων απασχολεί τους ερευνητές παγκοσμίως και τα τελευταία χρόνια βλέπουμε σημαντικές εξελίξεις σε έναν τομέα που μέχρι πρόσφατα αφορούσε μόνο την παραγωγή λιπασμάτων και μάλιστα σε πολύ μικρές ποσότητες. Στις αρχές του έτους είδαμε τον Bill Gates να πίνει ένα ποτήρι νερό που πριν από λίγα λεπτά ήταν λύματα, χάριν στον Omniprocessor της Janicki Bioenergy, ενώ τώρα μαθαίνουμε ότι η "σαβούρα" μας κρύβει μερικά πολύτιμα συστατικά.

Η οκταετής έρευνα που διεξήγαγε το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ αναλύοντας δείγματα από μονάδες επεξεργασίας λυμάτων σε όλη την επικράτεια, απέδειξε ότι μέσα σε αυτά περιέχονται σημαντικές ποσότητες από ασήμι, χαλκό, μόλυβδο και βανάδιο, οι οποίες προέρχονται από σχεδόν οτιδήποτε χρησιμοποιεί ο μέσος άνθρωπος στην καθημερινότητα του (π.χ. αποσμητικά, καθαριστικά, απορρυπαντικά).

Η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε βιομηχανικές τεχνικές για να εξάγει τα πολύτιμα μέταλλα, αλλά δεν αναφέρει ποιο θα μπορούσε να είναι το κόστος σε μεγάλη κλίμακα. Σκοπός τους είναι να συλλέξουν ποσότητες ικανές για να μεταπωληθούν, κυρίως στη βιομηχανία παραγωγής κινητών τηλεφώνων, υπολογιστών και κραμμάτων. Σύμφωνα, μάλιστα, με μια ξεχωριστή έρευνα, μια πόλη του 1 εκατ. κατοίκων θα μπορούσε να κερδίζει ετησίως περίπου $13 εκατ. με την εξαγωγή τέτοιων μετάλλων από τα λύματα της!

[via]

Loading