Τελικά, μήπως θα ήταν καλύτερη μια αποικία στην Αφροδίτη, παρά στον Άρη; [Videos]

venus_instead_of_mars

Σε μια εποχή που θεωρούμε δεδομένο ότι μέσα στα επόμενα 10-15 χρόνια θα καταφέρουμε να στείλουμε ανθρώπους στον πλανήτη Άρη (ήδη έχουν γίνει γνωστοί οι πρώτοι 100 που θα εκπαιδευτούν για το ταξίδι χωρίς επιστροφή), η NASA κοιτάζει προς την αντίθεση κατεύθυνση και εξετάζει το ενδεχόμενο αποστολής ηλιακών αεροσκαφών στην Αφροδίτη και όχι μόνο (HAVOC – High Altitude Venus Operational Concept).

Θα μπορούσαμε να επιβιώσουμε στον πλανήτη Άρη; [Videos]

Το HAVOC project βρίσκεται ακόμα στα χαρτιά, αλλά η ιδέα αναλύεται πολύ απλά και ωραία στο τελευταίο video του PBS στην κατηγορία Space Time, όπου ο Gabe Perez-Giz αναρωτιέται μήπως τελικά θα ήταν καλύτερο να γίνει μια αποικία στην Αφροδίτη, παρά στον Άρη. Όπως θα δείτε και παρακάτω, τα πλεονεκτήματα της Αφροδίτης είναι σημαντικά περισσότερα από αυτά του Άρη, ωστόσο, έχει ένα βασικό μειονέκτημα.

(+)

 1. Βρίσκεται πιο κοντά (30-50% της απόστασης του Άρη), άρα είναι πιο εφικτό και πιο οικονομικό το επανδρωμένο ταξίδι και η μεταφορά όλων των εφοδίων που απαιτούνται για μια αποικία.
 2. Διαθέτει πυκνή ατμόσφαιρα με τεράστια ποσότητα CO2, απ’ όπου θεωρητικά μπορούμε να εξάγουμε οξυγόνο. Επίσης, η πυκνή ατμόσφαιρα εγγυάται μεγαλύτερη προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία σε αντίθεση με την πολύ αραιή ατμόσφαιρα του Άρη.
 3. Η βαρύτητα είναι στο ίδιο επίπεδο με αυτό της Γης (για την ακρίβεια 0.9x, ενώ του Άρη στο 0.4x), επομένως, οι άποικοι δεν θα αντιμετωπίζουν προβλήματα εξασθένισης των οστών σε μακροπρόθεση διαμονή.

(-)

 1. Διαθέτει επιφάνεια, αλλά λόγω της μεγάλης ποσότητας CO2 η θερμοκρασία ξεπερνά τους 450°C.
 2. Στην επιφάνεια η πίεση ξεπερνά τις 90 ατμόσφαιρες.

Η πρόταση, λοιπόν, της NASA για να ξεπεραστούν τα παραπάνω προβλήματα είναι η δημιουργία αιωρούμενων αποικιών στο ιδανικό ύψος από την επιφάνεια της Αφροδίτης, καθώς σε ύψος 50km η θερμοκρασία πέφτει στους 70°C και η πίεση εξισώνεται με αυτήν στη Γη.

About Chris Elpidis

Σχόλια, κριτική, κοπλιμέντα, αφορισμοί, δωροδοκίες και ό,τι άλλο θέλετε στο @celpidis και στο Google+

This entry was posted in Misc and tagged . Bookmark the permalink.
 • Sotos

  Εγώ αντιθέτως προτείνω να καθήσουμε εδώ που είμαστε και να προσέξουμε λίιιιιγο παραπάνω τη Γη μας…

 • Serros

  50 χιλιόμετρα ύψος είναι σχεδόν 5 φορές το ύψος του Έβερεστ, Καμία ανθρώπινη κατασκευή σε βαρύτητα 0,9 της γήινης δεν μπορεί να φτάσει σε τέτοιο ύψος δίχως να καταρρεύσει από το ίδιο της το βάρος. Στην Γη το υψηλότερο κτίριο που μπορεί να φιλοξενήσει ανθρώπους είναι μόλις 1 χιλιόμετρο (Kingdom Tower, Jeddah) και αγγίζει τα όρια της ανθρώπινης αρχιτεκτονικής.
  Πολλαπλασιάστε αυτό επί 50, σε μια έναν πλανήτη που βρέχει θειϊκό οξύ, η θερμοκρασία είναι τόσο υψηλή ώστε να λιώσει μόλυβδο και η ατμοσφαιρική πίεση είναι ίδια με αυτή που υπάρχει κάτω από 910 μέτρα θάλασσας στην Γη και θα καταλάβετε γιατί κανείς δεν θα χρηματοδοτήσει ή εργαστεί για την κατασκευή τέτοιας αποικίας.
  Ο Άρης, η Ευρώπη (δορυφόρος του Δία) και ο Τιτάνας (δορυφόρος του Κρόνου) εκτός από ευνοϊκότερες είναι και απείρως καλύτερες για μελέτη επιλογές διότι είναι τα μόνα μέρη που υπάρχει η υποψία ότι μπορεί να φιλοξενούν κάποια μορφή ζωής.

 • Simon

  εσύ αντιθέτως είσαι τεμπέλης…. έχουμε τόσα τρισσεκατομύρια για ξόδεμα σε όποιον πλανήτη γουστάρουμε και θα καθόμαστε να ακούμε τους τεμπέληδες;

 • Pitses Bilgarikes

  “δημιουργία αιωρούμενων αποικιών”. Δεν θα είναι κτήρια. Θα αιωρούνται. Αν είχες δει το βίντεο θα καταλάβαινες.

 • Serros

  Υπάρχει διαφορά ανάμεσα στην “αποικία” και τον “σταθμό”, αυτό που περιγράφεις εσύ και φαίνεται στο βίντεο ονομάζεται σταθμός, όχι αποικία.

 • alex

  Συνέχεια στην προπαγανδα της ΝΑSA με τον Άρη…..Για τον ΠΑΟΚ ούτε κουβέντα!!!!

 • McNulty

  Γιατί όχι και τα δύο; Χωρίς τις επενδύσεις στη διαστημική τεχνολογία, θα ήμασταν αρκετά πίσω σε πολλούς τομείς. Μελετώντας για παράδειγμα την ατμόσφαιρα της Αφροδίτης, δεν θα μάθουμε πολλά χρήσιμα και για τον δικό μας πλανήτη;

 • Pitses Bilgarikes

  Αυτό που περιγράφεις εσύ πάλι, δεν υπάρχει πουθενά.

 • Serros

  Ό,τι νά ‘ναι… είπα εγώ πως υπάρχει; Αυτό ακριβώς εννοώ, ότι ΑΠΟΙΚΙΑ στην Αφροδίτη δεν μπορεί να υπάρξει. Μόνο σταθμοί.

 • Stel Brightside

  δεν θα τα εχει σκεφτει η νασα ολα αυτα..στειλε βιογραφικο

 • Serros

  Η NASA ασφαλώς και τα γνωρίζει αυτά “έξυπνε”, άλλοι είναι που δεν τα γνωρίζουν και γράφουν μπαρούφες…

 • Δημήτρης

  Σίγουρα είναι πιο εφικτό με την υπάρχουσα τεχνολογία.

 • DimK

  πριν 20 χρονια το να συζητας κατι τετοιο θα ηταν μονο αν ηθελες να γραψεις σεναριο επιστημονικης φαντασιας!
  Ειμαστε στην αρχη ενος ενδιαφροντος,τεχνολογικα και επιστημονικα,αιωνα..

 • y0zh1

  Όχι στα όρια της αρχιτεκτονικής, αλλά της μηχανικής! 🙂 Τα κτίρια τα κάνουν να στέκονται οι civil/structural engineers όχι οι αρχιτέκτονες! ;D

 • Serros

  Σωστός ο φίλος!

 • Μα θα παμε να πεταμε απο πανω στην Αφροδιτη; Τι νοημα εχει;

 • bratsos

  Από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, για να κατακτηθεί κάτι πρέπει να πατήσουν πόδι κάποιοι. ..
  Ας υποθέσουμε ότι κάτι πάει στραβά. ..
  Ο άνθρωπος δεν πετάει.
  Στον Άρη όμως, υπάρχει και η λύση της υπόγειας βάσης.
  Το πρόβλημα είναι εάν βρεθεί ζωή τη γίνετε. ..
  Δεν γνωρίζουμε τις επιπτώσεις στον ανθρώπινο οργανισμό, εξωγήινα βακτήρια.
  Οπότε όσοι πάνε εκεί, δεν πρέπει να έρθουν ποτε πίσω.