Τελικά, μήπως θα ήταν καλύτερη μια αποικία στην Αφροδίτη, παρά στον Άρη; [Videos]

venus_instead_of_mars

Σε μια εποχή που θεωρούμε δεδομένο ότι μέσα στα επόμενα 10-15 χρόνια θα καταφέρουμε να στείλουμε ανθρώπους στον πλανήτη Άρη (ήδη έχουν γίνει γνωστοί οι πρώτοι 100 που θα εκπαιδευτούν για το ταξίδι χωρίς επιστροφή), η NASA κοιτάζει προς την αντίθεση κατεύθυνση και εξετάζει το ενδεχόμενο αποστολής ηλιακών αεροσκαφών στην Αφροδίτη και όχι μόνο (HAVOC - High Altitude Venus Operational Concept).

Θα μπορούσαμε να επιβιώσουμε στον πλανήτη Άρη; [Videos]

Το HAVOC project βρίσκεται ακόμα στα χαρτιά, αλλά η ιδέα αναλύεται πολύ απλά και ωραία στο τελευταίο video του PBS στην κατηγορία Space Time, όπου ο Gabe Perez-Giz αναρωτιέται μήπως τελικά θα ήταν καλύτερο να γίνει μια αποικία στην Αφροδίτη, παρά στον Άρη. Όπως θα δείτε και παρακάτω, τα πλεονεκτήματα της Αφροδίτης είναι σημαντικά περισσότερα από αυτά του Άρη, ωστόσο, έχει ένα βασικό μειονέκτημα.

(+)

  1. Βρίσκεται πιο κοντά (30-50% της απόστασης του Άρη), άρα είναι πιο εφικτό και πιο οικονομικό το επανδρωμένο ταξίδι και η μεταφορά όλων των εφοδίων που απαιτούνται για μια αποικία.
  2. Διαθέτει πυκνή ατμόσφαιρα με τεράστια ποσότητα CO2, απ' όπου θεωρητικά μπορούμε να εξάγουμε οξυγόνο. Επίσης, η πυκνή ατμόσφαιρα εγγυάται μεγαλύτερη προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία σε αντίθεση με την πολύ αραιή ατμόσφαιρα του Άρη.
  3. Η βαρύτητα είναι στο ίδιο επίπεδο με αυτό της Γης (για την ακρίβεια 0.9x, ενώ του Άρη στο 0.4x), επομένως, οι άποικοι δεν θα αντιμετωπίζουν προβλήματα εξασθένισης των οστών σε μακροπρόθεση διαμονή.

(-)

  1. Διαθέτει επιφάνεια, αλλά λόγω της μεγάλης ποσότητας CO2 η θερμοκρασία ξεπερνά τους 450°C.
  2. Στην επιφάνεια η πίεση ξεπερνά τις 90 ατμόσφαιρες.

Η πρόταση, λοιπόν, της NASA για να ξεπεραστούν τα παραπάνω προβλήματα είναι η δημιουργία αιωρούμενων αποικιών στο ιδανικό ύψος από την επιφάνεια της Αφροδίτης, καθώς σε ύψος 50km η θερμοκρασία πέφτει στους 70°C και η πίεση εξισώνεται με αυτήν στη Γη.

Loading