Ερευνητές δημιούργησαν για πρώτη φορά υπερπυκνωτές πυριτίου! Ταχύτατη φόρτιση και αυτονομία εβδομάδων για φορητές συσκευές;

silicon_supercapacitor

Πριν από μερικούς μήνες είχαμε μάθει για τους υπερπυκνωτές γραφενίου του UCLA, χάριν στους οποίους θα μπορούσαμε να τροφοδοτήσουμε μια φορητή συσκευή (π.χ. smartphone) με ελάχιστα δευτερόλεπτα φόρτισης (αξίζει να το θυμηθείτε εδώ).

Τώρα έρχεται το Vanderbilt University να προτείνει μια νέα εναλλακτική για την κατασκευή υπερπυκνωτή (αυτή τη φορά από πυρίτιο), ο οποίος θα μπορούσε να ενσωματωθεί στον επεξεργαστή μιας φορητής συσκευής για να προσφέρει εβδομάδες αυτονομίας με μια απλή φόρτιση ή ακόμη και σε φωτοβολταϊκά που θα παράγουν ενέργεια με ή χωρίς ηλιακή ακτινοβολία.

Είναι η πρώτη φορά που επιτυγχάνεται η δημιουργία υπερπυκνωτή από πυρίτιο, καθώς μέχρι τώρα θεωρούσαν ότι το υλικό δεν θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τέτοια εφαρμογή λόγω του τρόπου αντίδρασης του με τους ηλεκτρολύτες. Τελικά, η λύση ήταν απλή. Επικάλυψαν την πορώδη επιφάνεια του πυριτίου με γραφένιο (πάχος μερικά νανόμετρα) με αποτέλεσμα η κίνηση των ιόντων να γίνεται χωρίς απώλειες.

Η έρευνα αυτή θα μπορούσε να οδηγήσει στη λύση του προβλήματος της μπαταρίας για όλες τις σημερινές φορητές συσκευές. Σκεφτείτε μελλοντικά SoC (system-on-chip) που εκτός από CPU, GPU κ.ά. modules θα περιλαμβάνουν και τη “μπαταρία”, η οποία μάλιστα θα φορτίζει ταχύτατα και θα κρατά πολύ περισσότερο.

[via]

About Chris Elpidis

Σχόλια, κριτική, κοπλιμέντα, αφορισμοί, δωροδοκίες και ό,τι άλλο θέλετε στο @celpidis και στο Google+
This entry was posted in Featured, Science, Technology. Bookmark the permalink.
 • geomam

  Αυτό είναι επαναστατικό νέο. Θα αλλάξουν πάρα πολλά πράγματα που ξέραμε κυρίως οι φορητές συσκευές Ποιος ξέρει ίσως και οι σταθεροί υπολογιστές να είναι και αυτοί με μπαταρία αντί για συνεχή τροφοδοσία.

 • Arionas

  Πολυ καλο επισης και για το περιβαλλον περα απο το οτι απαλλασει πολλες συσκευες απο την πριζα αλλα και εμας απο την αναμονη της φορτισης αλλα και τον λιγοστο χρονο επιστροφης σε αυτη.
  Καιρος ηταν διοτι στον τομεα μπαταρια η τεχνολογια εχει μεινει πισω ενω εχει εξελιχθει σε ολα τα υπολοιπα..

 • Giorgos Abcdefg

  και μετα ξυπνήσαμε όλοι μαζί…. δυστυχώς αυτό θα βγει πολύ πολύ αργότερα γιατί ακόμα βγάζουν λεφτά απ την υπάρχουσα τεχνολογία. Όταν αρχίσουν και πέφτουν οι καμπύλες των διαγραμάτων τότε σιγά σιγά και πανάκριβα θα αρχίσουν να βλέπουν το φως της παραγωγής.

 • Pingback: Ερευνητές δημιούργησαν μπαταρίες λιθίου που αυτοεπισκευάζονται!()

 • Ευάγγελος Μιχαλόπουλος

  Σημασία δεν έχει μόνο σαν εφαρμογή για φορητές συσκευές αλλά και για τα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα.