Spotify, Epic Games κ.ά. βάζουν χέρι στην ΕΕ κατά της Apple

Η προθεσμία για τη συμμόρφωση με το νόμο Digital Markets Act της Ευρωπαϊκής Ένωσης λήγει μόλις σε λίγες ημέρες μέσα στον Μάρτιο. Πολλές εταιρείες mobile εφαρμογών ενώνουν τις δυνάμεις τους για να γνωστοποιήσουν στην ΕΕ και στον εποπτικό οργανισμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πως οι προσπάθειες της Apple να συμμορφωθεί με το DMA είναι...αστείες.

Η Spotify δημοσίευσε το κείμενο της επιστολής στην ιστοσελίδα της. Στη λίστα των εταιρειών και οργανισμών που έχουν υπογράψει την επιστολή συμπεριλαμβάνονται επίσης η Epic Games, η Proton, η Deezer και πολλές άλλες.

Στην επιστολή, οι εταιρείες επισημαίνουν στα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι η ανακοίνωση της Apple νωρίτερα φέτος ότι θα επιτρέψει το sideloading των εφαρμογών στις συσκευές iOS μαζί με τα third-party καταστήματα εφαρμογών, δεν πληροί στην ουσία τις απαιτήσεις του DMA. Επιπλέον, υπογραμμίζεται ότι αυτές οι αλλαγές της Apple για το iOS στην Ευρώπη συνοδεύονται από πρόσθετους όρους, μεταξύ των οποίων το να υποχρεώνονται οι εταιρείες εφαρμογών να καταβάλλουν ένα τέλος βασικής τεχνολογίας (Core Technology Fee - CTF).

Οι νέοι όροι της Apple όχι μόνο παραβλέπουν το πνεύμα και το γράμμα του νόμου, αλλά αν παραμείνουν αμετάβλητοι, γελοιοποιούν το DMA και τις σημαντικές προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των θεσμικών οργάνων της ΕΕ να καταστήσουν τις ψηφιακές αγορές ανταγωνιστικές.

Οι εταιρείες που υπέγραψαν αυτή την επιστολή παροτρύνουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να λάβει μέτρα κατά της Apple όταν λήξει η προθεσμία εφαρμογής του DMA "για να προστατεύσει τους developers και να ωφελήσει τους καταναλωτές". Οι κανόνες της Apple για τις εφαρμογές iOS στην Ευρώπη έχουν επικριθεί τις τελευταίες εβδομάδες και από άλλες μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας. Η πρόεδρος του τμήματος Microsoft Xbox, Sarah Bond, χαρακτήρισε τις πολιτικές της Apple "βήμα προς τη λάθος κατεύθυνση". Ο CEO της Meta, Mark Zuckerberg, δήλωσε πρόσφατα ότι οι κανόνες της Apple "έρχονται σε αντίθεση με τις προθέσεις του κανονισμού της ΕΕ".

Ο εκπρόσωπος της Apple, Peter Ajemian, έστειλε μια δήλωση στο The Verge ως απάντηση της κοινής επιστολής:

Σε κάθε αλλαγή, οι ομάδες της Apple εξακολουθούν να τοποθετούν τους χρήστες μας στο επίκεντρο όλων όσων κάνουμε. Αυτό σημαίνει τη δημιουργία ασφαλιστικών δικλείδων για την προστασία των χρηστών της ΕΕ στο μέγιστο δυνατό βαθμό και την αντιμετώπιση νέων απειλών, συμπεριλαμβανομένων νέων φορέων για κακόβουλο λογισμικό και ιούς, ευκαιριών για απάτες και προκλήσεων για τη διασφάλιση της λειτουργικότητας των εφαρμογών στις πλατφόρμες της Apple. Παρόλα αυτά, αυτές οι προστατευτικές ενέργειες δεν εξαλείφουν τις νέες απειλές που δημιουργεί το DMA.

[via]

Loading