Spotify: Δεν πληρώνει σχεδόν καμία προμήθεια στη Google!

Αποκαλύψεων συνέχεια από την δικαστική διαμάχη μεταξύ Epic Games και Google, με την πρώτη να συνεχίζει τις προσπάθειες αλλαγής του status που έχουν καθιερώσει τα δημοφιλέστερα καταστήματα εφαρμογών (App Store, Google Play Store) σχετικά με τις προμήθειες που κρατούν και την απαγόρευση εναλλακτικών μεθόδων πληρωμής.

Αυτή τη φορά έρχεται στη δημοσιότητα μια άκρως ενδιαφέρουσα συμφωνία μεταξύ Google και Spotify που δείχνει ότι το παιχνίδι δεν είναι τελικά δίκαιο για όλους. Συγκεκριμένα, η Google έχει κλείσει ειδική συμφωνία με τη Spotify προκειμένου η τελευταία να παρακάμπτει σχεδόν πλήρως την προμήθεια του καταστήματος Google Play Store σε ό,τι αφορά τις συνδρομές που λαμβάνει από τους χρήστες για την ομώνυμη μουσική υπηρεσία της.

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα The Verge, ο Don Harrison, επικεφαλής του τμήματος των συνεργασιών της Google, αποκάλυψε πως η Spotify δεν πληρώνει καμία προμήθεια όταν επεξεργάζεται η ίδια τις συναλλαγές και μόλις 4% όταν αναλαμβάνει η Google την διεκπεραίωση τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Google είχε ζητήσει από το δικαστήριο να μην δημοσιοποιηθεί η συγκεκριμένη συμφωνία…

Η κλασική προμήθεια της Google σε ό,τι αφορά τις εφαρμογές που πωλούν συνδρομές είναι 15% και μπορεί να μειωθεί μέχρι το 11% αν οι developers επιλέξουν να χρησιμοποιήσουν third-party υπηρεσίες πληρωμών. Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, ότι το 0-4% που πληρώνει η Spotify είναι αθέμιτος ανταγωνισμός για τους υπόλοιπους, ειδικά τους μικρότερους παίκτες της αγοράς.

Δεν αποτελεί έκπληξη, βέβαια, το γεγονός ότι η Google έχει επιχειρήσει να κλείσει παρόμοιες συμφωνίες και με άλλες μεγάλες εταιρείες. Για παράδειγμα, πριν από μερικές ημέρες η ιστοσελίδα The Verge αποκάλυψε ότι έγινε κρούση στη Netflix το 2017 να πληρώνει προμήθεια 10% για να επιτρέψει την διεκπεραίωση των συναλλαγών μέσα από το Google Play Store, αλλά η Netflix δεν αποδέχτηκε την πρόταση και εξακολουθεί να μην προσφέρει τη δυνατότητα αγοράς συνδρομής από την εφαρμογή της για συσκευές Android.

Στην περίπτωση της Epic Games, από την οποία ξεκίνησε και η μεγάλη φασαρία τόσο με την Apple, όσο και με τη Google λόγω του Fortnite, η Google είχε προσφέρει $197 εκατομμύρια για να προστεθεί το Fortnite στο Google Play Store, αλλά η Epic Games αρνήθηκε. Αντίστοιχες προτάσεις έχουν γίνει και σε άλλους κολοσσούς, όπως η Activision Blizzard και Riot Games.

Αποδεικνύεται, λοιπόν, ότι οι μεγάλοι τυγχάνουν ιδιαίτερης μεταχείρισης. Για να είμαστε ειλικρινείς, πολύ καλά κάνουν και πιέζουν για να φροντίσουν τα συμφέροντα τους (όπως και η Google). Τουλάχιστον, όμως, να μην το παίζουν υπέρμαχοι των ίσων ευκαιριών για όλους τους developers…

[via]

Loading