Ο “καρκίνος” βρίσκεται σε όλους μας, αλλά γιατί δεν τον εμφανίζουμε όλοι; (μακριά…) [Videos]

brca1

Αρκετές φορές έχουμε αναφερθεί σε έρευνες και επιτεύγματα που αφορούν την καταπολέμηση του καρκίνου, αλλά αυτή τη φορά θα μάθουμε τι είναι τελικά αυτό που ονομάζουμε καρκίνο μέσα από δύο πολύ ευκολονόητα videos από το TED-Ed και την ομάδα Vsauce.

Βρέθηκε το μόριο που σταματά τη μετάσταση των καρκινικών κυττάρων!

Στο πρώτο, ο Michael Windelspecht μας εξηγεί μέσα από animation τη σημασία του γονιδίου BRCA1, το οποίο καθορίζει μεν την ταχύτητα διπλασιασμού των κυττάρων, αλλά μόνο μια μικρή μετάλλαξη του μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο. Στο δεύτερο, η ομάδα Vsauce μας εξηγεί ότι παρά τα λάθη που γίνονται κάθε στιγμή κατά την αντιγραφή του DNA των κυττάρων, ο οργανισμός μας έχει μηχανισμούς που καταπολεμούν το 99% αυτών των μεταλλάξεων με αποτέλεσμα να μην εμφανίζουμε όλοι καρκίνο.

Τα videos παρακολουθούνται πολύ εύκολα και η γλώσσα που χρησιμοποιούν είναι απλή, αλλά για μεγαλύτερη άνεση μπορείτε να ενεργοποιήσετε τους υπότιτλους.

[via]

About Chris Elpidis

Σχόλια, κριτική, κοπλιμέντα, αφορισμοί, δωροδοκίες και ό,τι άλλο θέλετε στο @celpidis και στο Google+
This entry was posted in Featured, Health, Misc, Science and tagged . Bookmark the permalink.
 • Ni kapa

  ελπίζω μεχρι το 2020να τον έχουμε καταπολεμήσει.

 • tizen

  Μακάρι. Θα “βρεθεί” όμως κάτι άλλο μέχρι τότε για να συνεχίσει να κινείται η κολοσσιαία οικονομία γύρω από την υγεία.

 • Ni kapa

  θα ανεβάσουν τιμές σε άλα φάρμακα(καινούργια αντιδιαβητικά κτλ). κοίτα στον καρκίνο παίζει πολυ ρόλο και η αποκρυπτογράφηση του DNA που νομίζω έγινε αρχές του 2000. ειναι αρκετά δύσκολο σε τόσο χρόνο να βρείς ενα μηχανισμό που να σταματάει μόνο τα καρκινικά κύταρα σε έναν κακοηθή ιστό καθως τα καρκινικά κύταρα χρειάζονται παντού στο σώμα μας για ανάπτυξη άλλων κυταρικών ιστών. είναι κάτι σαν ON/OFF διακόπτες. έχε πίστη και θα βρεθέι η άκρη. ο καρκίνος δεν βρέθηκε υπήρχε απο πάντα απλά η σημερινή ζωή και οι καταχρήσεις βοηθάνε στην μετάλαξη και ενεργοποίηση αυτών των κυτάρων σε κακά κύταρα. ασε που πιο παλια δεν νομίζω να ήταν πρόβλημα γιατι πεθαινες απο μια απλή βακτηριακή λοίμωξη κτλ. σίγουρα θέλουν κέρδος οι εταιρίες αλλα κοιτα μας έχουν κάνει να ζούμε μεχρι τα 80μ.ο με αυτη τη σκατοζωή που κάνουμε και να μας νιάζει μόνο ο καρκίνος πλέον. και πραγματικά ελπίζω να έχουμε κάνει μεχρι το 2020 τεράστια πρόοδο σε αυτο το θέμα, αν σκεφτούμε το ρυθμό που αναβαθμιζόμαστε τεχνολογικά.

 • George Geros

  άρα; οι επιστήμονες έχουνε βρεί τι τον καταπολεμά και τι τον αναπτύσεει… οι εταιρίες και οι κυβερνήσεις έχουν μπλέξει σε έναν ανελέητο πόλεμο… Από την στιγμή που ξέρουμε τι τον εκδηλώνει τον βοηθάμε να εκδηλωθεί… ακτινοβολία, ψεκασμοί, λιπάσματα, βρώμικη ενέργεια και πάει λέγοντας…

 • Pingback: Ερευνητές ανακάλυψαν τον πρωτογενή διακόπτη που οδηγεί τα καρκινικά κύτταρα σε αυτοκτονία()