Βρέθηκε το μόριο που σταματά τη μετάσταση των καρκινικών κυττάρων!

Νέα ευχάριστη είδηση σχετικά με την καταπολέμηση του καρκίνου (βλ. διάγνωση καρκίνου μαστού), καθώς επιστήμονες του University of Toronto ανακάλυψαν το μόριο που πιθανότατα ευθύνεται για την παραμονή των καρκινικών κυττάρων στον ιστό όπου γεννιούνται για να μη γίνονται μεταστάσεις σε άλλα όργανα.

Molecule

Το μόριο ονομάστηκε "flightless" επειδή αυξάνει την προσκόλληση των κυττάρων (ακόμα και των καρκινικών) στον ιστό όπου βρίσκονται αρχικά, ώστε να μη ταξιδεύουν στο σώμα. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας, Christophe McCulloch,

"Η μελέτη του συσκεκριμένου μορίου και του ρόλου που παίζει στον έλεγχο της κίνησης των κυττάρων, μας αφήνει υποσχέσεις για τη δημιουργία νέων φαρμάκων και θεραπειών για τον έλεγχο ασθενειών που σχετίζονται με την ανεξέλεγκτη κίνηση των κυττάρων. Ελπίζουμε ότι κάποια μέρα οι θεραπείες θα βοηθήσουν στη ρύθμιση αυτής της κίνησης ώστε να περιορίσουμε τη διάδοση των καρκινικών κυττάρων από τον όγκο στο υπόλοιπο σώμα"

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό The FASEB και περιλαμβάνει τη μελέτη τριών διαφορετικών τύπων κυττάρων, τα οποία τροποποιήθηκαν κατάλληλα για την παραγωγή διαφορετικών ποσοτήτων flightless μορίων. Αυτά που παρήγαγαν τη μεγαλύτερη ποσότητα έμειναν προσκολλημένα στους ιστούς τους για πολύ περισσότερο σε σύγκριση με τα άλλα.

Ελπιδοφόρα εξέλιξη, αλλά όπως συνηθίζεται, θα αργήσουμε να δούμε άμεσα αποτελέσματα...

[via Gizmodo]

Loading