Ο πρόεδρος Trump κατηγορεί τα βίαια video games για το μακελειό στο Οχάιο...

AFP/Getty Images

Για άλλη μια φορά είχαμε ένα τραγικό επεισόδιο στις ΗΠΑ με κάποιον τρελό να ανοίγει πυρ κατά ανυποψίαστων πολιτών σε εμπορικό κέντρο, αλλά για τον πρόεδρο Trump και τους υψηλά ιστάμενους στην κυβέρνηση της χώρας το πρόβλημα δεν είναι η ανεξέλεγκτη οπλοφορία, αλλά τα....video games!

Ακολουθεί η δήλωση του προέδρου Donald Trump για να καταλάβετε τι συμβαίνει...

Είναι πολύ εύκολο στις μέρες μας οι προβληματισμένοι νέοι να βρίσκουν καταφύγιο σε μια κουλτούρα που εξυμνεί τη βία. Πρέπει να σταματήσουμε ή έστω να περιορίσουμε όσο μπορούμε και όσο πιο άμεσα γίνεται την επίδραση των βίαιων video games, διότι έχουν διογκώσει τη βία στην κοινωνία μας.

Δεν είναι η πρώτη φορά που τα video games μπαίνουν στο στόχαστο (κυρίως) των Αμερικανών. Οι παλαιότεροι ίσως θυμάστε ότι είχε ανοίξει μια παρόμοια κουβέντα και μετά το μακελειό στο Columbine το 1999, όταν ορισμένοι γερουσιαστές είχαν κατηγορήσει παιχνίδια όπως το Doom, αλλά και καλλιτέχνες όπως τον Marilyn Manson για να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα.

Οι έρευνες και οι μελέτες ειδικών ψυχολόγων, πάντως, έδειξαν και εξακολουθούν να δείχνουν ότι το πρόβλημα δεν είναι σε καμία περίπτωση τα βίαια video games, ούτε και άλλοι τύποι media. Αντιθέτως, θεωρούν ότι ο ρατσισμός και η ξενοφοβία είναι η πραγματική αιτία πίσω από αυτές τις τραγωδίες, επομένως, θα πρέπει να γίνουν οι σωστές ενέργειες σε αυτούς τους τομείς για να αποφευχθούν (όσο γίνεται) στο μέλλον τέτοια γεγονότα.

Σε μελέτες προηγούμενων ετών, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι όσοι έχουν καταδικαστεί για βίαια εγκλήματα έπαιζαν κατά κανόνα πολύ λιγότερα video games σε σύγκριση με τον μέσο Αμερικανό πολίτη. Σχεδόν οι μισοί Αμερικανοί ενήλικες παίζουν video games και η πλειοψηφία των δημοφιλών τίτλων είναι παιχνίδια που περιλαμβάνουν βία και όπλα. Τα ίδια παιχνίδια είναι διαθέσιμα σε πολλές άλλες χώρες σε όλο τον κόσμο, παρόλα αυτά, η περιορισμένη πρόσβαση σε όπλα στους πολίτες των άλλων χωρών είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο δεν έχουμε τέτοια φαινόμενα όπως στις ΗΠΑ.

Σε ό,τι αφορά, τώρα, τις δηλώσεις του προέδρου Trump για το "κάτι πρέπει να γίνει με τα video games", κανείς δεν μπορεί να προϊδεάσει τι μπορεί να σημαίνει αυτό για τη βιομηχανία του gaming γενικότερα, τουλάχιστον στις ΗΠΑ. Ο άνθρωπος έχει αποδείξει ότι δεν "μασάει" να πάρει δραστικά και αντιεμπορικά μέτρα (βλ. Huawei), επομένως, δεν θα μας προκαλέσει καμία εντύπωση αν βγάλει κάποιου τύπου απαγόρευση ή περιορισμό στη διάθεση τους. Ήδη, πάντως, οι μετοχές πολλών εταιρειών gaming σημειώνουν τεράστια πτώση μετά τις δηλώσεις του...

Άλλωστε, είναι πιο λογικό να περιορίσεις τα βίαια video games από την πώληση όπλων...

[via]

Loading